FrancA schreef:Interessant is ook dat duidelijk aangegeven wordt dat deze mierenzuurverdampingsmethode kan worden toegepast tijdens dracht!
Ik heb eerder op dit forum aangegeven - en ben daarover verketterd! - dat mierenzuurbehandelingen hoogstwaarschijnlijk een te verwaarlozen effect hebben op de kwaliteit van aanwezige honing en ook tijdens dracht zouden moeten kunnen worden toegepast.
Dat lijkt hier bevestigd te worden.
Dat de fabrikant zegt dat dit middel (zoals ook bijvoorbeeld HiveClean) tijdens de dracht gebruikt mag worden, komt omdat er geen wettelijke MRL (maximum residu niveau) is voor mierenzuur (of oxaalzuur). Dus als je tijdens het seizoen behandelt en er komt mierenzuur of oxaalzuur in je honing, dan kun je niet op dergelijke regels terugvallen - dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld fluvalinaat (=apistan) en amitraz. Toch is de warenwet wel duidelijk over wat honing genoemd mag worden:
Warenwetbesluit honing schreef:
De waren, krachtens § 3 aangeduid als honing, bloemenhoning, nectarhoning, honingdauwhoning, raathoning, raatbrokken in honing, brokhoning, lekhoning, slingerhoning, pershoning of gefilterde honing voldoen aan de volgende vereisten:
a. de waar heeft een normale geur en smaak;
b. de waar vertoont geen begin van gisting;
c. de waar is zoveel mogelijk vrij van organische of anorganische vreemde bestanddelen;
d. de waar is niet op zodanige wijze verwarmd dat de natuurlijke enzymen zijn vernietigd of in aanzienlijke mate onwerkzaam zijn gemaakt;
e. de zuurtegraad van de waar is niet kunstmatig gewijzigd; en
f. aan de waar zijn geen pollen noch enig ander bestanddeel dat specifiek is voor honing onttrokken, tenzij dit bij het verwijderen van vreemde anorganische of organische stoffen onvermijdelijk is.
Volgens mij voldoe je dan al snel niet meer aan a, c & e als je tijdens de dracht behandelt.
Er is wel wat onderzoek gedaan naar de residuniveau's van zuren en essentiële oliën die nog waarneembaar zijn (voor punt
a):
Einfluss von organischen Säuren und Komponenten ätherischer Oele auf den Honiggeschmack
Mierenzuur: 300-600mg/kg
Oxaalzuur: 400-900mg/kg
Ik weet niet hoeveel mierenzuur of oxaalzuur er in de honing zit van honingkamers die op of onder een verdamper zaten.
De warenwet schrijft nog iets over een maximum gehalte 'milli-equivalenten' zuur:
(9.1d / 10e) een gehalte aan vrije zuren van ten hoogste 50 milli-equivalenten zuur per 1000 gram.
Weet iemand hier hoe dat een beetje fatsoenlijk is om te rekenen naar mg/kg of ppm voor oxaal- en mierenzuur?
Mooie vergelijking van de efficientie van verschillende mierenzuur producten:
http://www.vbio.ruhr-uni-bochum.de/down ... einert.pdf
Interessant is dat de producent zegt:
Q) Can I really treat with honey super on? Why does it not flavour the honey?
A) Formic acid naturally occurs in honey at levels ranging up to over 2,000 parts per million (ppm). The formic acid concentration in hive air during MAQS treatment remains well below 100 ppm, so the levels in the honey do not go outside of naturally occurring levels.
Terwijl bovenstaand onderzoek laat zien dat het enige tijd boven de 600ppm zit, en langere tijd boven de 200ppm. Staat natuurlijk ook nog los van de uiteindelijke residuen, ik weet niet hoezeer deze bij het indikken van de honing ook nog geconcentreerd wordt. Misschien valt het allemaal wel mee, maar toch...
Los van alle cijfertjes en wetten zou je naar mijn mening als imker moeten streven naar zo zuiver mogelijke honing. Rommel is er al genoeg te koop...