Pagina 1 van 1

van koelkast naar warmtekamer. Maar hoe?

Geplaatst: di 05 aug 2003, 21:00
door piml
Beste imkercollega's,

Om honing later in het seizoen weer vloeibaar te maken, maken veel imkers gebruik van een zogeheten 'Honig Auftau-Schrank', oftwel een warmtekamer. Echter, de aanschaf hiervan is vrij kostbaar.

Nu gaan er verhalen dat je van een oude koelkast ook een warmtekamer kan maken. Koelelement eruit en een thermostaat erin!

Wie van jullie heeft hier ervaring mee en hoe pak je het vervolgens allemaal aan?

Groet en bedankt voor jullie tips!!

Pim Lemmers

Re: van koelkast naar warmtekamer. Maar hoe?

Geplaatst: di 05 aug 2003, 22:40
door Hans van der Post.
Die koelelementen rustig laten zitten! Er komt dan gas vrij wat de ozonlaag aantast! Bij nieuwe koelkasten niet meer.

Thermostaat er in en ook een paar gloeilampen van 100 wat in serie geschakeld.(zoals de kerstboomverlichting) Frans van Tongeren heeft zoiets en heeft daar over geschreven.
Hans.

Re: van koelkast naar warmtekamer. Maar hoe?

Geplaatst: di 05 aug 2003, 22:41
door Frans vanTongeren
Beste Pim,
Je schreef:
warmtekamer
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2151
Maar als je de moeite niet neemt om eventuele antwoorden te lezen, loop ik niet warm voor je!

Re: van koelkast naar warmtekamer. Maar hoe?

Geplaatst: wo 06 aug 2003, 12:39
door piml
Beste Frans,

Bij deze temperaturen moet je je zeker niet druk maken! In mijn vak (die van journalist)koppen bijna alle kranten vandaag namelijk dat je je heel rustig moet houden. Jammer dat de bijen niet kunnen lezen!!

I.V.M. vakantie - de 32 volken gunnen je bijna geen rust - heb ik niet eerder kunnen reageren op je goedkopere manier van honing vloeibaar maken. Had ik namelijk wel eerder reageert, dan had ik je zeker gevraagd van welke manier dan goedkoper is? Bij deze dus!!

Bedankt voor je reactie...



Pim Lemmers

Re: van koelkast naar warmtekamer. Maar hoe?

Geplaatst: do 07 aug 2003, 11:30
door Frans vanTongeren
:)
Dag Pim,
Leuk stukje; ben je er nog?
-
In een oude diepvries, waar ik verder niets gevaarlijks uit heb verwijderd, heb ik op de vloer een looplamp gelegd (met metalen bescherming rondom de heldere gloeilamp van 60 watt).
Ik heb een gaatje door de diepvries geboord, waardoorheen ik het snoer van de looplamp heb getrokken.
Aan de buitenzijde van de kist heb ik tussen stekker en snoer een dimmer(een condensator) geknutseld.
Die dimmer is veel goedkoper dan een thermostaat. Bovendien werkt zo'n thermostaat nooit perfect. Beetje link is dat.
Als ik een emmer gekristalliseerde honing heb staan, plaats ik boven op de looplamp zo'n kratje wat bij een diepvries behoort (op een paar balkjes om het snoer niet klem te zetten). Daarop zet ik de emmer en op het deksel leg ik een thermometer.
Vervolgens sluit ik het deksel van de diepvrieskist.
De dimmer zet ik 'ruim' en om de drie uur ga ik even de thermometer op de honingemmer aflezen. Komt ie dicht bij de 40 graden, dan dim ik de dimmer. Op een gegeven moment heb je een perfect evenwicht bereikt.
Na twee dagen is de honing aardig helder geworden.
Potjes honing die gekristalliseerd zijn, zijn na 24 uur helder geworden.
-
20.25uur
gekristalliseerd met een d is beter dan met een t!

Re: van koelkast naar warmtekamer. Maar hoe?

Geplaatst: do 07 aug 2003, 15:16
door piml
Beste Hans en Frans,

Bedankt voor jullie reacties. Ik zal zelf eens wat in elkaar gaan knutselen.

Groet,



Pim Lemmers

Re: van koelkast naar warmtekamer. Maar hoe?

Geplaatst: do 07 aug 2003, 19:23
door wilde
Potjes honing die gekristalliseert (Eh...Frans dat kon beter: d?:D) zijn, zijn na 24 uur helder geworden.
Frans, aan wie verkoop je dat suikerwater?:naughty:

Re: van koelkast naar warmtekamer. Maar hoe?

Geplaatst: do 07 aug 2003, 20:38
door Frans vanTongeren
Dag Neerlandicus,
Bedankt voor uw taalvaardige ingreep!
:)
-
Op den duur kunnen lindehoning en heidehoning gaan kristalliseren.
Heidehoning begint dan op lichtbruine schoensmeer te lijken.
Klaverhoning, voorjaarshoning en zomerhoning heb ik begeleid bij het kristalliseren en daar blijf ik van af.
-
Dat de fruitsuikerhoning omgezet zou gaan worden in futloos suikerwater, vind ik niet; de smaak van lindehoning blijft munt/mintachtig en de heidehoning blijft krachtig en kruidig.
Maar ja..., smaken verschillen!

Re: van koelkast naar warmtekamer. Maar hoe?

Geplaatst: vr 15 aug 2003, 19:04
door Steven B.Siebelink
Beste imkercollega's,

Om honing later in het seizoen weer vloeibaar te maken, maken veel imkers gebruik van een zogeheten 'Honig Auftau-Schrank', oftwel een warmtekamer. Echter, de aanschaf hiervan is vrij kostbaar.

Nu gaan er verhalen dat je van een oude koelkast ook een warmtekamer kan maken. Koelelement eruit en een thermostaat erin!

Wie van jullie heeft hier ervaring mee en hoe pak je het vervolgens allemaal aan?

Groet en bedankt voor jullie tips!!

Pim Lemmers
Van een oude koelkast (1.50 mtr hoog) uit een horecabedrijf welke bij het grofvuil zou worden geplaatst heb ik een 'warmtekast' laten maken
Bovenin een ventilator -gedemonteerd uit een oude haardroger en
een 100 watt gloeilamp alsmede een simpele thermostaat.- Het
geheel werkt al jaren perfect.
Steven B.Siebelink.