Maar kan er misschien niet iets anders aan de hand zijn? Als er, zoals jij beschrijft, een hele grote zwerm in de boom hangt: misschien is dat al de eerste nazwerm, en moest de oude moer gewoon meegaan omdat haar oudste dochter tuterde? (waardoor het eerst ook zo'n grote zwerm is).
Want soms heeft carnica gewoon geen zin om te zwermen, en gaat de moer pas als haar dochters uitkomen. Dat gebeurt ook wel eens bij slecht weer, maar dat kunnen we nu niet als mogelijke verklaring geven[:)]
Astrid.
Hoi Astrid,
Daar dacht ik dus ook aan toen ik deze zwerm aantrof, gewaarschuwd door de buren. Dit verschijnsel ken ik alleen als het erg lang koud en/of regenachtig weer is. Het was de afgelopen dagen juist mooi weer. Het was wel opvallend dat er bij de loslopende moer nauwelijks bijen waren.
Speciaal voor jou Hans (ik kom later wellicht nog wel even op je bijdrage hier terug) even nog wat nagezocht mbt het merken van k.
Heb er zelf ook veelvuldig ove geschreven (zie het wel in die tijd). Schreef al in 2002!! Dat wordt dus een prima kans op een 50 jarig jubileum!!
PS dit bericht zou ik gisteren al plaatsen maar toen mislukte het....
forum weer onbereikbaar. Vandaag weer lijm gekocht. Kan ik weer 5 jaar lang moeren merken (en knippen)
[quote="Astrid Schoots"] Maar kan er misschien niet iets anders aan de hand zijn?
Als er, zoals jij beschrijft, een hele grote zwerm in de boom hangt: misschien is dat al de eerste nazwerm, en moest de oude moer gewoon meegaan omdat haar oudste dochter tuterde? (waardoor het eerst ook zo'n grote zwerm is).
Want soms heeft carnica gewoon geen zin om te zwermen, en gaat de moer pas als haar dochters uitkomen. Dat gebeurt ook wel eens bij slecht weer, maar dat kunnen we nu niet als mogelijke verklaring geven [:)][/quote][quote="dickvanleeuwen"]
Hoi Astrid, Daar dacht ik dus ook aan toen ik deze zwerm aantrof, gewaarschuwd door de buren. Dit verschijnsel ken ik alleen als het erg lang koud en/of regenachtig weer is. Het was de afgelopen dagen juist mooi weer. Het was wel opvallend dat er bij de loslopende moer nauwelijks bijen waren. [/quote]
Interessant, in zwermentijd is dus alles mogelijk.
In het geval van deze geschetste situatie zal de kans groot zijn,
dat de grote zwerm met jonge koningin hoog is gaan zitten
en na een uurtje (mooi weer) vertrokken is.
Dat valt natuurlijk alsnog vast te stellen :
Het aantal bijen in het volk is dan direct behoorlijk minder geworden
en is na het uitlopen van het broed later weer ongeveer even groot. (met enkele zwermcellen)
ook is het gewicht flink afgenomen.
In het geval van eenzwerm, die wel terugslaat op de kast en de oude-moer verlaat,
dan tref je de situatie, die ik hier al eerder heb neergeschreven.
Een volk, dat snel daarna uit zijn voegen barst.
Leuk als je straks doppen gaat breken.
Opm : Een zwerm waarvan de moer niet meteen meekomt kan trouwens ook eerst een hoge plek opzoeken om te trossen,
Net zo hoog als bij een zwerm met een jonge moer, die haar vliegbrevet nog heeft.
En vergeet niet, het spontaan fuseren van zwermen komt ook voor.
Leuk al die ervaringen. Ze geven ook aan, dat een regel niet is te geven.
Wil de zwerm in mijn tuin doorgaans de geknipte moer niet meer,
gaan elders de rakkers bij haar vrolijk in de kelder wonen. [8D]
Bij controle van het volk bleek vandaag een dop aanwezig. Die dop was....uitgelopen. Een mooie dop aan de zijkant van de lat. Hier hebben we waarschijnlijk de verklaring die deels aansluit bij het verhaal van Astrid. Deels, want er was geen sprake van kwakers. Of,... zou de "stil gewisselde moer" een bruidsvlucht hebben ondernomen wat is ontaard in een zwerm? Binnenkort zal ik een raampje eitjes inhangen maar ik ga er vanuit dat het volk nu moerloos is? Dit verschijnsel heb ik nooit eerder meegemaakt.