Haico schreef: ↑ma 10 mei 2021, 18:38
Ik hoop dat Hans bedoelt dat je best het eerste jaar kunt imkeren uit een boek of informatie van je bijenleraar, blog of een forum, maar dat je tegelijkertijd kijkt en daarvan leert. Ieder drachtgebied is bijvoorbeeld anders en wat voor de een werkt werkt niet voor een ander.
Ik heb veel houvast gehad aan de natuurlijke momenten uit het boek van Ben. Het is voor mij logischer om te kijken naar de begin of einde van de dracht/een drachtplant, dan naar de kalender. Maar ik start bijvoorbeeld relatief laat met inwinteren, omdat in mijn drachtgebied na de laatste afname van de honing nog relatief veel nectar aanwezig is zodat ze zich zelf deels in kunnen winteren.
Bijenboeken zijn naslagwerken en geen gebruik-aanwijzing-werken. Het heeft geen zin om die teksten uit je hoofd te leren.
Wat je wel uit het hoofd moet
kunnen opdreunden is de ontwikkelingstijd van Bij, Moer en Dar.
Andere zaken zijn variabel b.v. bloeitijd en daaraan gekoppeld de ontwikkeling van een bijenvolk, wanneer zet ik er een broedbak of honingkamer op het volk. Wanneer hang ik kunstraat in. Deze zaken zijn plaatselijk. Voor Limburg – Groningen zijn dit andere tijden. Zal jullie uit de droom helpen;
KIJK wanneer planten/bomen/struiken in jouw omgeving bloeien.
Voorbeeld: bloei van –
- De paardenbloem, wordt tijd om kunstraat in te smelten.
- Vele tuinen en lanen hebben sierpeer, appel en kers, het wordt tijd om de honingkamers met rooster op te zetten.
- De paardenkastanje, de eerste zwermcellen worden aangezet.
- Als de Paardenkastanje is uitgebloeid en zit wat in de honingkamer wordt het slingeren.
Oja linde, kijk en ruik wanneer deze geurt neem aan dat de geslingerde honingkamers al op de volken staan.
Een goede voorjaarsoogst gewenst.
!Hans.