Honing vloeibaar maken

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

JANVANHAMONT
Berichten: 17
Lid geworden op: za 08 feb 2003, 19:26
Locatie: USA
Contacteer:

Honing vloeibaar maken

Bericht door JANVANHAMONT »

Peter,
Zes dagen om honing te smelten?
Als ik honing (27 kilo in een plastieke ketel) opwarm om vloeibaar te maken dan ben ik op een dag klaar.
Meestal iedereen raadt hiervoor een oude frigo aan met en paar lampen.Die lampen zou ik tenstelligste afraden en hier in de USA is het zelfs verboden om onbeschermde lampen te gebruiken bij honingbereiding.
Ik zal U eens uitleggen hoe ik dat doe:
Ik kocht een klein ijzeren tonnetje (35 gallons) met een doormeter van 19 inches (48 cm) met deksel. Tonnetjes van deze maat bestaan ook in karton hetgeen hiervoor goed genoeg is en had ik zelfs lever gehad. Hierin kon ik juist een gegalvanizeerde afvalemmer plaatsen en had dan nog plaats genoeg om er een paar centimeter plastiek isolatiefolie rond de afvalemmer te monteren. De maat van dit tonnetje laat toe dat het gemakkelijk in je auto te laden (voor je vrienden), en dat je ermee makkelijk door een deuropening kan.
Onder de bodem van de afvalemmer monteer ik een rond rooster dat verkrijgbaar is in zaken die barbequespul verkopen. Dit rooster ligt op drie pootjes. Onder dit rooster hangt er een weerstand van naar ik meen van 100 ohm. Ook monteer ik onder dit rooster een ventilator. Deze vertilator bepaalt hoe hoog de pootjes moeten zijn. Boven in de binnenemmer hangt de thermostaat sonde en de kontrole voor de thermostaat zit in een doosje hetwelk gemonteerd is boven in de binnenemmer. De regeling van de thermostaat is mogelijk aan de buitenkant van de ton. De binnenemmer heeft een deksel en de ton heeft een deksel. Dus eens in werking is alles goed geisoleerd tegen warmteverliesHet voordeel met dit syteem is dat er rondom de ketel, onder de ketel en boven de ketel steeds een konstante warmte heerst Met een of meerdere lampen heb je dit niet. Honing wordt oververwarmd waar de lampen schijnen. Gewoonlijk is het dekesel van zulk een afvalemmer bol en als je hierin een gaatje boort van 10 mm dan kan de vochtigheid ontsnappen en drupt niet meer in de honing en zo wordt de honing ook droger. Het gaatje in het deksel laat je ook toe van er een thermometer in te steken.
Deze montage laat mij toe van een hele ketel ineens te verwarmen. Ook kan ik een aantal potjes op het rooster zetten.Het voordeel van de ton is dat het hele geval redelijk draagbaar is en klein van afmetingen. Eens dat je klaar bent met de honing te verwarmen dan poets je alles op leg het deksel erop en je bent dan al klaar voor de volgende keer.
Als je nu reeds een oude frigo hebt om honing te verwarmen dan hoef je deze niet weg te doen. Je kunt hetzelfde systeem monteren in de frigo:
i.e. rooster, weerstand, ventilator en thermostaat. Als ventilator gebruik ik een zes inch ( 15 cm) pancake ventilator, juist zoiets als er in je computer zit maar dan iets groter en voor jullie voor een netspanning van 220 volt. De waarde van de weerstand bepaalt hoe dikwijls de thermostaat aanslaat.
Met een netspanning hier van 120 volt is het vermogen dat zo een weerstand levert 144 watt als de weerstand kontinue zou aanstaan. Ik heb nooit nagegaan hoelang de weerstand aanstaat en hoelang hij af staat, een 50/50 ratio zou wel ideaal zijn, zodoende kan je twee kanten op. Als het koud is zal de weerstand iets langer aanstaan en als het warm is zal hij iets minder lang aanstaan.
Je zou in plaats van de weerstand ook lampen kunnen gebruiken maar voor het smelten van honing heb ik geen licht nodig maar wel warmte. Dus als je zo een weerstand niet kunt vinden dan gebruik je maar lampen. Het belangrijkste is dat de warmte circuleert en dat de honing zo snel mogelijk vloeibaar wordt zonder de honing te overhitten.
Voor Nederland en Belgie met 220 volt zou je een weerstand van ongeveer 350 ohm nodig hebben en dat geeft je 138 watt. Deze weerstanden zijn te vinden in gespecialiseerde electronicazaken, vraag achter een draadgewonden weerstand van 350 ohm met een vermogen van 175 watt. Deze weerstanden met dit vermogen hebben een afmeting van 22 cm lang en 3 cm doormeter. Als je deze weerstand
buckfast_beekeeper
Berichten: 478
Lid geworden op: vr 29 apr 2005, 20:05
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Honing vloeibaar maken

Bericht door buckfast_beekeeper »

Hallo Janvanhammont,

Voor het smelten van mijn honing en als broedstoof gebruik ik dezelfde frigo. De thermostaat is regelbaar van -40°C tot 150°C met een regelbare hysteresis (minimaal 0,1°C), ruim voldoende dus. Voor het opwarmen van honing, om makkelijk op te potten, verwarm ik tot 27°C (hysteresis 1°C). Ik vind de honing dan net vloeibaar genoeg om vlot te vullen en toch geen vloeibaar product te hebben. Om gekristalliseerde honing te verwarmen kan de temperatuur natuurlijk hoger.

De verwarming geschied door een Elstein lamp van 60Watt en een "gewone" lamp van 60Watt. Voor wie de Elstein lamp niet kent: een Elstein lamp is een porceleinen verwarmingslamp die ook wordt gebruikt voor het verwarmen van varkentjes/kippen. Ze is verkrijgbaar in verschillende vermogens van 40 tot 120Watt. Ze heeft een zeer lange levensduur en zijn weerstandsdraad is beschermd. De lamp dient wel gemonteerd in een porceleinen socket, omdat de temperatuur kan oplopen tot 1200°C!!!! Dus ook liefst met siliconen versterkte draad gebruiken die ook in strijkijzers zit. Waarom nu de combinatie van 2 verschillende lampen? Experimenten hebben bij mij aangetoond dat dit de beste en stabielste combinatie was. Gewone lampen verwarmen snel maar koelen snel af. De thermostaat gaat dan veelvuldig opslaan. Dit is niet echt bevorderlijk voor de levensduur van de lamp. De Elstein lamp gaat trager opwarmen en lang warmte afgeven. Ga je nu alleen Elstein lampen gebruiken, loopt de temperatuur te ver voorbij het ingstelde punt. Deze 2 lampen zitten in een bak onderaan in de koelkast. Een PC-ventilator van 12Volt blaast de lucht over de lampen zodat er een gelijkmatige verdeling is. Als extra heb ik in de lampenkast ook een thermisch breekkontakt geplaatst dat opent op 50°C. Dit om oververhitting bij de bron te smoren.

Met deze installatie kan ik 2 maal per dag een emmer van 40kg honing afvullen. Hoe lang het duurt om een emmer echt door te smelten heb ik nog niet geprobeerd.

mvg

Theo
kreydt
Berichten: 319
Lid geworden op: zo 13 mar 2005, 22:11
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Honing vloeibaar maken

Bericht door kreydt »

Dag,

Zijn al die toestanden echt nodig?

met een oude diepvrieskist en een klein electrisch verwarmingstoestel met ventilator van plus minus 20 euro, heb je alles.
groetjes


kg
Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Honing vloeibaar maken

Bericht door Frans vanTongeren »

Dag Kreydt,

Nog ... simpeler kan ook nog.

Een oude diepvrieskist met deksel.
Een looplamp leggen onder een diepvrieskratje
Een verbinding maken met een dimmertje.
Opwarmen tot 40 graden en..
je honing gaat verdunnen.
hbeugeling
Berichten: 130
Lid geworden op: vr 09 apr 2004, 18:01
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Honing vloeibaar maken

Bericht door hbeugeling »

Beste mensen,
Is het werkelijk zo dat je in deze de weg van de geleidelijkheid moet bewandelen. Ik heb het eens geprobeerd met een potje in de magnetron. Na circa 2 minuten was het geheel zodanig warm dat een gedeelte ervan al vloeibaar was en zodanig warm dat ook het restant na wat roeren vloeibaar werd.
Nu zijn mijn smaakpapillen door jarenlang roken niet de beste meer,maar zit er echt zo'n verschil in smaak tussen de snel en traag verhitte honing. Loopt de smaak snel terug?
Hennie Peters
Berichten: 965
Lid geworden op: ma 26 aug 2002, 14:35
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Honing vloeibaar maken

Bericht door Hennie Peters »

Henk,

Het gaat niet (alleen) om het teruglopen van de smaak. Wanneer je de honing teveel verhit dan ontstaat er HMF waardoor de honing voor bijen giftig wordt. Ook verdwijnen er bij temperaturen boven de 40 graden enzymen.
De kwaliteit van de honing neemt dus af bij verhitting.

groet,
Hennie
Gebruikersavatar
Dirk C
Berichten: 352
Lid geworden op: zo 21 mar 2004, 11:04
Imker sinds: 1992
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): Carnica, buckfast
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: Honing vloeibaar maken

Bericht door Dirk C »

Hoi,
Ik gebruik zelf ook een frigo, dit is er eentje die in de zomer ook nog als koelkast gebruikt wordt bij tuinfeestjes, Bar-B-Q en dergelijke.
Ik heb hierin een ventilator gemonteerd met daarachter een weerstand die op een thermostaat is gekoppeld. De ventilator draait constant, de weerstand springt aan en uit.
Ik zet de thermostaat op 38°C. en het duurt toch enkele dagen voor een vat van 35kg. terug volledig vloeibaar te krijgen. Als je hem te snel eruit haalt en de honing was/is grof gekristalliseerd dan hou je hier kristallen van over. Heeft hier iemand ervaring mee, weet iemand hoe je die grove kristallen eruit krijgt?
Deze zelfde koel/verwarmkast gebruik ik ook als broedstoof voor m'n moeren.

groeten
dirk
kreydt
Berichten: 319
Lid geworden op: zo 13 mar 2005, 22:11
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Honing vloeibaar maken

Bericht door kreydt »

Dag,

Zoals Hennie schrijft worden de enzymen waardeloos als je de temperatuur te hoog laat worden maar ook als je de magnetron gebruikt. Ik geloof dat in het duitse forum vermeld wordt dat dit reeds na 3 sec gebeurd in een potje van 450 gram.
groetjes



kg
hbeugeling
Berichten: 130
Lid geworden op: vr 09 apr 2004, 18:01
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Honing vloeibaar maken

Bericht door hbeugeling »

Beste Hennie,
Ik neem zondermeer aan dat bij hogere temperaturen de honing giftig voor bijen zal worden. Mij gaat het erom of het schadelijk zal zijn voor de mens. Is dat niet het geval dan scheelt verwarming via de magnetron enorm veel tijd en elektriciteit.
Wanneer het dan niet ten koste gaat van de smaak,zal het de afnemer van honing niet uitmaken.
Zeker in mijn situatie, omdat ik niet dagelijks mensen aan de deur heb die honing kopen.
Hennie Peters
Berichten: 965
Lid geworden op: ma 26 aug 2002, 14:35
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Honing vloeibaar maken

Bericht door Hennie Peters »

hbeugeling schreef: Wanneer het dan niet ten koste gaat van de smaak,zal het de afnemer van honing niet uitmaken.
De keuringsdienst van waren zal het wel iets uitmaken.
Zolang jij de honing gebruikt voor eigen consumptie zal het niemand iets kunnen schelen maar wanneer je verhitte honing gaat verkopen kunnen de zaken wel eens anders liggen.
Ik ken niet de exacte wetgeving maar ik zou het eerst controleren voordat je er problemen mee krijgt.

groet,
Hennie
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 gasten