Pagina 1 van 1

Varroa

Geplaatst: za 25 dec 2021, 15:34
door Maurits
Beste Allen,

Hoe zien jullie het 3 gangen menu van de bestrijding?

- voorgerecht: darrenraat verwijderen april - juli
- hoofdgerecht: 4-6 weken thymovar/apiguard juni - aug.
- nagerecht: oxuvar oxaalzuur druppelen

Worden we zo geen dierenartsen, chemicaliën en nog meer chemicaliën!?

Hoe zien de BD imkers dat?

Maurits
beginner uit Kortgene

Re: Varroa

Geplaatst: za 25 dec 2021, 16:10
door tomer
Het voorgerecht sla ik over, tenzij mss bij zwaar besmette volken. Wanneer je maar 1 of enkele volken hebt is het wel te doen. Bij veel volken een hoop extra werk en veel verloren eiwitten.
Als je wil dat je volken blijven leven zal je in de meeste gevallen toch de varroa moeten bestrijden, dus minstens de zomerbehandeling doen (juli).
Ook zonder chemicaliën is het mogelijk, maar dat vraagt dan meer planning en meer werk: broedloos maken en mijten wegvangen met vangramen.

Re: Varroa

Geplaatst: wo 29 dec 2021, 15:30
door Maurits
Dank. Maurits

Re: Varroa

Geplaatst: wo 29 dec 2021, 18:59
door tomer
Maurits schreef:
za 25 dec 2021, 15:34
Hoe zien de BD imkers dat?
Spijtig dat er geen BD imkers op reageren.
Nog een aanvulling...volgens mij: bij biodynamisch imkeren laat je de bijen zwermen. Door de broedloze periode kan de varroa zich een tijdje niet vermeerderen (zeker bij de nazwermen en het achtergebleven volk). Of dat voldoende is betwijfel ik.
Het is bij BD imkeren ook gewoon toegestaan om natuurlijke zuren zoals mierezuur en oxaalzuur te gebruiken indien nodig.

Re: Varroa

Geplaatst: do 30 dec 2021, 12:39
door MDP
Oxaalzuurgebruik met langzame en verlengde afgifte met zelfgemaakte strips gebruik ik al meerdere jaren met goed gevolg. De bijen hebben er ogenschijnlijk geen last van.
Het beschreven gebruik van Randy Olliver heb ik een beetje aangepast aan mijn mogelijkheden. Bij hem, met een aantal volken tussen 1500 en 2000, speelt de tijd er aan te besteden een grote rol. De bijen zelf moeten de resten naar buiten brengen en een enkelvoudige toepassing per seizoen vraagt al een aantal uren arbeid met een ganse ploeg. Voor mij, met het werken met 20 volken, vraagt dat niet zoveel bijkomstig werk en ik hang die strips dan ook in als ik een algemeen werk uitvoer aan alle volken.
De formule van de mengeling 2+2+1 of 150 gr oxaalzuurkristallen + 150 gr glycerine + 75 gr water; totaal van de mengeling 375 gram. Alles samen in microgolf (of bain marie), regelmatig uitnemen en roeren tot de mengeling zo klaar is als water. De temperatuur nooit hoger dan 80°C.
Zo’n mengeling is goed voor het maken van ongeveer 15 strips met als gevolg dat elke strip ongeveer 10 gr oxaalzuur, 10 gram glycerine en 5 gram water bevat.
De strips snij ik van dweilen gekocht in de Aldi die ik versnijd tot een breedte van ong. 4 a 5 cm met een lengte van dubbele hoogte van simplex raam. Per strip druppel ik daarop 20cc van die mengeling, zodanig dat: als de strip over het raam gehangen wordt er langs beide buitenkanten van de strip 10cc mengeling ter beschikking is om door de bijen verspreid te worden.
De uitvoering ervan gebeurt altijd samen met een normaal voorziene ingreep aan de bijen.
De uitvoering:
Rond 1 maart: bij 1ste kastnazicht na de winter: 2 strips – bovenste broedkamer- links en rechts op uiterste gesloten broedraam.
Rond 31 mei: bij slingerbeurt 2 strips in onderste broedkamer: links en rechts op uiterste gesloten broedraat.
Rond 10 augustus: laatste nazicht voor inwintering: 2 strips-bovenste broedkamer – op uiterst links en rechts gesloten broedraat.
Bij inhangen van nieuwe strips worden de resten van de oude strips, indien door de bijen niet verwijdert, gewoon weggenomen.
Oxaalzuur is wel een gevaarlijk product: handshoenen en bril zijn wel noodzakelijk.
Meer op:
http://scientificbeekeeping.com/extende ... ss-report/

Marco De Pauw
Marcodepauw4@gmail.com

Re: Varroa

Geplaatst: vr 31 dec 2021, 23:42
door Maurits
Dank Marco.
Goed advies.
Maurits

Re: Varroa

Geplaatst: zo 02 jan 2022, 12:26
door Dirk C
Voor mijn bijenvolken alleen het hoofdgerecht.
Ik doe 1 oxaalzuurbehandeling begin juli.
Daar blijft het bij!
De afleggers krijgen ook een oxaalzuur behandeling. Ik vernevel 3% oxaalzuur over de bijen op de raten. Gebruik bril, masker en handschoenen!
Voor het overige is het aan hen.

Groeten en het allerbeste voor 2022.
Dirk