grote koningin

Over bijenrassen en over alle aspecten van koninginnenteelt.
Plaats reactie
A.A. Staals
Berichten: 2703
Lid geworden op: wo 15 mar 2006, 20:19
Imker sinds: 1957
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

grote koningin

Bericht door A.A. Staals »

Collega imker probeert zo groot mogelijke koninginnen te kweken. Hij is succes vol.
Hij stuurde me deze foto. (wat een mooie raatvaste bijen :D )
QMVH3585.JPG
ad staals
Gebruikersavatar
oldtimer
Berichten: 746
Lid geworden op: za 23 jul 2016, 23:02
Aantal volken: 40
Contacteer:

Re: grote koningin

Bericht door oldtimer »

Lijkt wel een wasmot :lol: :lol:
Alexander (Lex)
A.A. Staals
Berichten: 2703
Lid geworden op: wo 15 mar 2006, 20:19
Imker sinds: 1957
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: grote koningin

Bericht door A.A. Staals »

oldtimer schreef:Lijkt wel een wasmot :lol: :lol:
Nee, nee is ......... :naughty:

ad staals
Gebruikersavatar
Fish
Berichten: 692
Lid geworden op: wo 30 mar 2016, 19:03
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): Bastaard/Carnica
Contacteer:

Re: grote koningin

Bericht door Fish »

Mooie beestjes, zijn gek op honing. Even een leuk stukje van wikipedia:
wikipedia schreef:Verdediging tegen bijen
De doodshoofdvlinder eet graag honing van bijen en kent een aantal trucjes om in het nest te geraken en van de honing te stelen zonder door de bijen te worden doodgestoken.

In noordelijk Europa, waar de vlinder sporadisch voorkomt, wordt slechts af en toe een vlinder in de raat aangetroffen. In het natuurlijke leefgebied echter kan de vlinder in enorme aantallen voorkomen. In Kaapverdië, een eilandengroep voor de westkust van Afrika, kan de vlinder zo massaal opduiken dat de bijen hen onmogelijk allemaal buiten het nest kunnen houden. De nestingang kan door de vele vlinders zelfs volledig worden geblokkeerd. Voor het nest is bij dergelijke massale aantallen vaak een laag dode vlinders aanwezig op de bodem. De doodshoofdvlinder -de lokale naam is bambaluta- kan buiten worden gehouden door de nestingang te verkleinen.[20]

In moderne bijenkasten liggen de honingraten verder uit elkaar dan in de natuurlijke nesten, zodat de vlinder hier kwetsbaarder is. Als de bijen de indringer identificeren en doden is de doodshoofdvlinder veel te groot om het nest uit te werken en wordt hij ingemetseld. De dode vlinder wordt dan, volledig door propolis omgeven, teruggevonden door de imker. Propolis is een soort lijmstof die door de bijen wordt geproduceerd uit plantendelen om gaten in het nest te dichten of delen van het nest af te schermen.

Om bij de honing te komen moet de vlinder het nest betreden, wat hachelijk is, omdat bijen indringers massaal aanvallen en doodsteken met hun angel. De vlinder heeft zich gespecialiseerd in het ontwijken van bijen, zoals de honingbij (Apis mellifera). Bijen zijn goed in staat om vreemdelingen te herkennen en buiten het nest te houden, zelfs bijen van andere nesten worden onderscheiden. De doodshoofdvlinder slaagt er ondanks zijn totaal andere uiterlijk toch in, om bijennesten binnen te komen zonder te worden aangevallen. De vlinder is weinig gevoelig voor bijengif.[21] De doodshoofdvlinder past met zijn lichaam precies tussen twee raten van het bijennest, zodat de bijen moeilijk kunnen steken. Daarnaast wordt de vlinder goed beschermd door de dikke beharing, de dakvormig geplaatste vleugels en het verdikte rugpantser.

Als de vlinder zich eenmaal in het nest bevindt, negeren de bijen hem. Biologen vermoeden, dat de vlinder chemische stoffen uitscheidt, zodat de bijen de vlinder niet meer kunnen onderscheiden van andere bijen.[22] Alleen de buikzijde van de vlinder is kwetsbaar; de vleugels en het verharde borststuk zijn dik en goed beschermd. Als de doodshoofdvlinder door bijen wordt bedreigd, kan een hoorbaar piepend geluid worden gemaakt, dat lijkt op de geluiden die de bijen zelf produceren om rustig te worden.[22] Deze piepende geluiden worden geproduceerd door lucht uit de mondholte te persen.[1]

De doodshoofdvlinder zuigt zich vol met honing en kan hierbij erg gulzig zijn. Het achterlijf is bij het binnendringen van het nest aanzienlijk kleiner in vergelijking met de lichaamsdiameter van de vlinder bij het verlaten van het nest. Het achterlijf is soms dusdanig sterk opgezwollen door de honing dat de vlinder te dik is om nog uit het nest te geraken.
Franschman
Berichten: 1236
Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Re: grote koningin

Bericht door Franschman »

Beste Beelievers.
De Doodshoofdvlinder is een grote pijlstaartvlinder waarvan ook de rups een spectaculair uiterlijk heeft. In Frankrijk heb ik dit interessante insect verschillende malen aangetroffen. Op het borststuk is een op het lugubere symbool van de Duitse Nazi eenheid te zien ;de gevreesde SS .

Persoonlijk betekende de eerste waarneming voor mij een kwalijk Omen.
Na de confrontatie met het hevig piepende insect ontsnapte ik ter nauwer nood aan een levenseinde .
Bijen schijnen er beter van af te komen :shock:
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten