heidecap schreef:
Wat hier verondersteld wordt is wel heel erg suggestief; alsof een oxaalzuurbehandeling allemaal verminkte bijen oplevert'¦.!!
Beste mensen, het artikel wat hier door Romee wordt aangehaald gaat over een concentratie van maar liefst 10% !!!
Doorgaans wordt bij de druppelmethode een oplossing gebruikt van slechts 37 gram per liter suikeroplossing.
Iedereen die zich een klein beetje in bijenziektes en bijensterfte verdiept weet dat het gebruik van te hoge concentraties kan lijden tot extra schade aan de bijen.
Bij voorgeschreven gebruik is de bijensterfte te verwaarlozen en wordt oxaalzuurbehandeling door de gerenommeerde bijenonderzoekscentra en instituten zelfs aangeraden.
Romee en Piet, het is nuttig je te verdiepen in de onderzoeken van met name Duitse en Zwitserse instituten op het gebied van oxaalzuurconcentratie. Zij hebben hier veel over gebubliceerd.
Thomas
P.S. : Ook bij PPO-bijen in Wageningen is meer informatie over (verantwoord) oxaalzuurgebruik beschikbaar. Hier doen ze uitvoerig onderzoek naar bijensterfte in relatie tot oxaalzuurgebruik
Dag Thomas,
1. In het artikel worden o.a. Zwitserse (Charriere en Imdorf) en Italiaanse (Nanetti) onderzoekers aangehaald die bij concentraties oxaalzuur van 3,6 tot 4,2 % al jaren geleden schade bij bijen constateerden.
2. Het doel van dit onderzoek was het bestuderen van de effecten van OA(=oxaalzuur) op bijen in een veldonderzoek , het bepalen van de LD50 (= lethale dosis voor 50% van de bijen), en een histologiese studie naar veranderingen in het weefsel. Voor alle drie de doelen zijn verschillende concentraties gebruikt.
3. Voor de veldstudie werd (2 x) een concentratie van 3% OA toegediend. Een controlegroep werd behandeld met coumaphos en een andere controle groep bleef onbehandeld. Het resultaat was dat de gemiddelde bijensterfte na behandeling in de OA groep significant hoger was dan in de twee andere groepen. De gemiddelde bijensterfte in de coumaphosgroep was significant hoger dan in de onbehandelde groep.
4. De LD50 bepaling werd uitgevoerd met een 20% OA oplossing. Deze werd in verschillende volumes gedruppeld op de thorax en achterlijf van verdoofde bijen. Het gevolg was dat de uitwerking bij verschillende hoeveelheden OA onderzocht kon worden. Het resultaat was dat voor een LD50 na 24 uur een hogere OA hoeveelheid nodig was dan voor een LD50 na 72 uur. Dit wijst op een toenemende schade na verloop van tijd.
5. Voor de pathologische studie werd uitgegaan van een 10% OA oplossing, eveneens gedruppeld op de thorax en achterlijf van individuele bijen. Controle bijen kregen een oplossing met alleen een oplosmiddel. De bedoeling was om een concentratie OA te gebruiken die dicht lag bij de LD50, zodat effecten duidelijk zichtbaar zouden zijn. Opnieuw werd gekeken naar weefselafwijkingen op verschillende tijdstippen. (variatie van 6 tot 72 uur na applicatie). Bij de controlegroep bleken geen afwijkingen, bij de OA groep bleek dat er geen beschadigingen waren aan de buitenkant van de bijen. Alle bijen hadden echter interne schade, met name in het epitheelweefsel van de middendarm. Opnieuw bleken de beschadigingen ernstiger na 72 uur.
6. Tenslotte kon nog worden vastgesteld dat na 72 uur kleine hoeveelheden oxaalzuur in bijenorganen waren achtergebleven, en een hoge concentratie in de haemolymfe.
Deze studie constateert bijensterfte bij oxaalzuurgebruik met een concentratie (3%) zoals die in de praktijk gebruikt wordt om een goede effectiviteit te verkrijgen. Dit is in overeenstemming met de bevindingen van andere onderzoekers. Pathologisch onderzoek toont op verschillende manieren en bij verschillende concentraties aan dat de effecten na verloop van tijd erger worden.
Geconcludeerd wordt dat oxaalzuur terughoudend moet worden toegepast.
Dat nemen die gerenommeerde Zwitserse en Duitse onderzoekers al jarenlang serieus, ik ken ze persoonlijk.
Het vroegere PPO staat op het standpunt dat het relatief grote buitenoppervlak van bijen in vergelijking met mijten een groot voordeel is. Want daardoor zou geen resistentie optreden bij inzet van een voor mijten dodelijke dosis OA.
Het door mij aangehaalde artikel bevestigt dat er geen noemenswaardige schade aan de cuticula (buitenkant) ontstaat, maar dat voor de interne organen en het weefsel van het spijsverteringskanaal het verhaal anders ligt. Het vroegere PPO heeft voorzover mij bekend nooit enig onderzoek gedaan naar interne beschadigingen.
Je opmerking dat het een suggestief artikel is lijkt me in het geheel niet waar te maken. Ook je opmerking dat het artikel "gaat over een 10 % concentratie oxaalzuur'