Compleet web-archief van bijenbladen

Het maandblad van de Vereniging ter Bevordering der Bijenteelt in Nederland (VBBN, opgericht in 1897) heeft verschillende namen gehad. Onder imkers stond het eenvoudig bekend als ‘het Groentje’, naar de lang overheersende kleur van het omslag. Het digitaal archief bevat alle jaargangen, vanaf april 1898 tot een half jaar geleden.
De eerste aflevering verscheen op 15 april 1898 onder de naam ‘Maandschrift voor bijenteelt’. Later werd het ‘Bijenteelt’. In de laatste jaren van WOII verschenen noodgedwongen alleen af en toe Mededelingen (van de verenigingssecretaris). In 1991 is het blad als ‘Bijenteelt – tijdschrift voor de bijenteelt’ opgegaan in ‘Bijen’, het gezamenlijke blad van de toenmalige Nederlandse imkersorganisaties. In 2006 gingen de zuidelijke bonden NCB (Brabant) en LLTB (Limburg) samen met de VBBN en werd de NBV gevormd – de Nederlandse BijenhoudersVereniging. Het blad heette voortaan ‘Bijenhouden’, eerste jaargang in 2007.

Digitalisering

Tussen 2002 en 2011 zorgden de volgende vrijwilligers ervoor dat geleidelijk tientallen jaargangen van het Groentje online beschikbaar kwamen: Rinus Bergman, Tineke Brascamp, Han Geltink, Johan ter Haar, Hans Hoogendoorn, Wim Joosten, Janny Karst, Els Kleijnendorst, Huib Koel, Henk Kok, Jan Kruit, Rob Nijman, Gerrit Plas, Hans van der Post, Henk Rempe, Jeroen van Tol, Marianne Voorneman, Gerard Vos, Noud van Wageningen, Tieme Wanders, Albert de Wilde, Romée van der Zee (initiatiefneemster).

Tien jaar lang zijn de gescande en optisch leesbaar gemaakte oude bladen gepubliceerd op de website www.bijen.info, gelinkt aan de website van dit imkerforum, www.bijenhouden.nl. Met ingang van 2012 zijn ze – nu helemaal compleet - ondergebracht in het Open Journal Systeem (OJS) van de bibliotheek van Wageningen UR.

Het tegenwoordige NBV-blad wordt digitaal geproduceerd, dus voortaan kan doorlopend de voorlaatste jaargang eenvoudig aan het archief worden toegevoegd.

Papieren versie is er nog

Voor het scannen van de meeste afleveringen zijn exemplaren gebruikt die in het bezit waren van de VBBN en de NBV. Ontbraken er nummers, dan is gebruik gemaakt van bladen die nog bij imkers op zolder lagen. Wie zich stoort aan vouwen, koffiekringen of door de muizen weggeknaagde randen op z'n scherm kan zich troosten met de gedachte dat de meeste tijdschriften ook gaaf en keurig ingebonden kunnen worden ingezien in de bibliotheek van WUR.

Jaargangen, afleveringen, artikelen

Het archief zoals opgenomen in het OJS, beslaat vier periodes. De periode t/m 1945 is een conversie van wat ooit met behulp van de Forumsoftware Snitz is gepubliceerd ('via platte tekst'). De jaargangen 1946-1991 zijn als pdf-bestanden in het OJS-archief opgenomen, evenals de afleveringen van 1992-2006, die zijn gescand door een professioneel bedrijf. Sinds 2007 is door de digitalisering van het drukproces scannen niet meer nodig. Met zoektermen kan in alle periodes tegelijk worden gezocht. Het hangt van de periode af of een aflevering in artikelen is opgeknipt; een hit kan daardoor een artikel zijn of een aflevering.

Hoe zoeken?

Volg de aanwijzingen bij zoekfunctie en zoekhulp van het OJS. Afhankelijk van de periode, voor of na 1945, is een geselecteerd document  uiteindelijk af te zoeken met Ctrl F (t/m 1945) dan wel met de functie Zoeken van de pdf-software op uw computer.

Beginnen met googlen kan natuurlijk ook.