van honingjager naar eco-angel

historische aspecten van- en filosoferen over bijen en bijenteelt.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3582
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

van honingjager naar eco-angel

Bericht door maartenkleijne » wo 14 mar 2001, 16:47

maartenkleijne
Deelnemer
Deelnemer # 14
Deelnemer gewaardeerd:

verstuurd 14-03-2001 23:40
--------------------------------------------------------------------------------
Eco-angels? Wat is dat eigenlijk?
Zelf ben 1 van die imkers die om organische motieven imkert. Wij hebben een advies bureau in massacommunicatie: SARV. Massacommunicatie is ook een organisch proces. Mede daarom hebben wij als bureau een ecologisch project van een paar hectare in eigendom en beheer. Ook om voor onszelf en onze klanten dit soort complexe processen zichtbaar te maken. 1 Van de hoogtepunten daarbij zijn de bijen. Een imme is een organisch massacommunicatieproces in zichzelf. En een stand met verscheidene volken en het onderling vervliegen is een uiterst ingewikkeld proces, net als menselijke communicatie in de massamedia. Laat staan als je dat ook nog combineert met een rondwandeling langs de drachtplanten. Daarom worden de jongelui die bij ons in training zijn aangemoedigd om toch minstens eens in de week een uurtje naar de bijen te gaan kijken. Niet in de kast maar gewoon kijken hoe ze vliegen en daar veel van leren.
Het mooiste is dat de bijentaal hoofdzakelijk een geurtaal is. Bij mensen is dat ook heel belangrijk maar hoofdzakelijk onbewust. Daarom zijn de immes weer een afspiegeling van onbewuste processen die bij mensen ook plaats vinden. Kortom een eindeloze bron van lering.
En ook de rol die de bijen spelen in de ecologie van het hele terrein wordt al snel aanschouwelijk ook voor stadsmensen die dat anders niet kunnen zien. Zoals de overvloedige vogels die op de zaden van drachtplanten afkomen.
De kinderen en jongelui die mee het terrein in gaan en soms liefde voor de imkerij leren, zullen het ook doen voor de inspiratie tot de natuur en niet zozeer voor het winnen van honing.
Honing winnen is dan ook geen prioriteit. Als een paar volken echt halen en per jaar 50-100Kg. geven voor eigen gebruik en om eens wat weg te geven is dat meer dan genoeg. Vanuit ons perspektief is echt honing winnen ook veel te arbeidsintensief om financieel aantrekkelijk te zijn.
--------------------

Maarten Kleijne, consultant organische processen



Afbeelding

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

van honingjager naar eco-angel

Bericht door Piet Jager » wo 14 mar 2001, 16:50

Hennie, e.a.,
In het verleden was '˜imker zijn' een beroep, dat nauw verbonden was met de agrarische sector. Zijn verdiensten haalde hij uit de honing, de was, de bijenvolken en de bestuivingsgelden. Een oud gezegde luidde dan ook: 'Des imkers strijd van binnen, is '“ honing of standgeld (w)innen'

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 27 gasten