Pagina 1 van 2

medemaken zo oud als imkeren.

Geplaatst: do 28 dec 2017, 13:57
door gerard.b.w.vos
Alweer een einde van een kalenderjaar.
En halverwege een bijenseizoen waar het licht komende maand weer gaat ruimen.
Het bijenvolk bij ruimend licht soms alweer broed aanzet.
De imker zijn volken met vol verwachting bekijkt of ze het komend voorjaar weer vol levensvreugde het nieuwe seizoen ingaan.

Op nieuwjaarsdag werd ruim 100-jaar terug door imkers hier in de regio een mededronk uitgebracht op het nieuwe jaar.
Dat staat o.a. te lezen in onze oude bijenblaadjes:
http://library.wur.nl/ojs/index.php/bij ... /4398/3901

Een oude traditie, en een van de vele mooie "restproducten" van het imkeren.
Bij het persen van de raat vanuit de korven, en het schonen van de was werd het restant van honing verzameld.
Hiermede werd het medevat gevuld wat resulteerde in een mede die met de feestdagen aan familie en bezoekers werd geschonken.
medevat.jpg
origineel medevat uit Hoogeveen Openluchtmuseum Arnhem
medevat.jpg (37.23 KiB) 1990 keer bekeken
De afdeling Ruinen organiseert een workshop/medecursus om deze traditie van medemaken in eren te herstellen.
http://www.ruinerimkers.nl/Workshops.html
Belangstellenden kunnen zich via de webstee aanmelden.

Een gezond en goed nieuwjaar gewenst aan eenieder samen met de bijtjes.

Re: medemaken zo oud als imkeren.

Geplaatst: di 02 jan 2018, 18:55
door mike
Beste,

Nu is een nieuw boek over mede maken verkrijgbaar bij onze gilde.
zie op onze website
Mike

https://www.imkersgildeneerbrabant.be/medemaken

Re: medemaken zo oud als imkeren.

Geplaatst: zo 07 jan 2018, 10:38
door jjmvaningen
mike schreef:Beste, Nu is een nieuw boek over mede maken verkrijgbaar bij onze gilde. zie op onze website. Mike
https://www.imkersgildeneerbrabant.be/medemaken
Leuk boekje, heldere toelichting op het mede-proces. Aanbevelenswaardig.
groet, jacques.
1. wel bijzonder is dat bij de zuiderburen geadviseerd wordt om gebruik te maken van de "donker glazige flessen die normaal in het wijncircuit voorradig zijn, p.8"; :think:
2. nu wachten op het boekje van de op het forum aanwezige mede-brouwers :)

Re: medemaken zo oud als imkeren.

Geplaatst: zo 07 jan 2018, 11:00
door mike
Spijtig dat de verzendkosten naar Nederland niet goedkoop zijn. Voor 1 boekje zijn de verzendkosten 7 euro, dit wordt bepaald door het gewicht.

Bij ons loopt al een cursus waar er 25 mensen voor ingeschreven zijn.
Wij Belgen zijn ook zuinig en hergebruiken leeggedronken wijnflessen.

Mike

Re: medemaken zo oud als imkeren.

Geplaatst: zo 07 jan 2018, 11:07
door mike
@ Jacques

De Belgische post is wel snel donderdag in de post afgegeven en nu al op bestemming.

Mike

Re: medemaken zo oud als imkeren.

Geplaatst: do 08 feb 2018, 12:08
door m.kolsters.
Toch blijf ik zeggen dat mede maken niet uit een boekje hoeft.
Als je bij honing een beetje water toevoegt krijg je mede, eeuwenoud.
Laat het gisten en heb geduld, na maand of 8 kan je al proeven en als het jaar om is, is het op.
Maar ik pak 1 pot honing en 2 potten water ( van 25 graden ) dan 1 thee lepeltje voedings zout en 1 thee lepeltje gist per liter .
Dit blijf op 22 graden ( kamer temp. ) staan tot deze is uitvergist is.
Heb nog flessen over in alle maten, bezit nu zo veel drank dat ik het niet meer op krijg al wordt ik 150 jaar.

Re: medemaken zo oud als imkeren.

Geplaatst: do 08 feb 2018, 16:46
door Hans van der Post.
Als je op deze wijze "mede" maakt kan het ook zomaar azijn worden.
Niet doen!

Re: medemaken zo oud als imkeren.

Geplaatst: vr 09 feb 2018, 10:01
door m.kolsters.
En Hans als je het anders maakt kan het ook zo maar azijn worden.
Hoe werk je , er zijn nu geen azijn vliegjes, en zeker alles goed schoon maken.

Re: medemaken zo oud als imkeren.

Geplaatst: vr 09 feb 2018, 10:28
door Hans van der Post.
Ik werk bij het mede maken van uit een recept zoals het beschreven is, en niet een pot honing en twee potten water!

Re: medemaken zo oud als imkeren.

Geplaatst: vr 09 feb 2018, 12:24
door m.kolsters.
En toch Hans moet je eens heide honing nemen en het proberen.
Deze mede kan ik niet genoeg maken, veel imkers willen hem hebben.