Bezige bijen in Rivierenland

historische aspecten van- en filosoferen over bijen en bijenteelt.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
dickvanleeuwen
Berichten: 641
Lid geworden op: do 01 mei 2003, 13:08
Locatie: Geldermalsen
Contacteer:

Bezige bijen in Rivierenland

Bericht door dickvanleeuwen » ma 17 nov 2008, 07:57

Zie:
http://www.aprilis.nl/titels/Bijen.htm

In 2008 bestaat de vereniging voor de bijenteelt in de Bommelerwaard 75 jaar, maar ver voor de oprichting van de club was dit gebied al bekend om zijn vele bijenvolken. Voor 1950 werden er in onze waard vele duizenden bijenvolken gehouden in korven, tegenwoordig zijn dat nog maar enkele honderden volken gehuisvest in bijenkasten. Vroeger betekende het houden van bijen een aardige bron van inkomsten, nu is het uitsluitend een interessante hobby. Het verhaal over de imkerij toont ons een onderbelicht stukje cultuurgeschiedenis en sociale geschiedenis in Rivierenland. Het overzicht wordt gelardeerd met verhalen over de grote imkers in de waard en het geeft inzicht in een veelheid aan activiteiten van de bijenhouders in de Bommelerwaard.

Bezige bijen in Rivierenland verhaalt over de veranderingen in het landschap in Rivierenland, van de vroegere bloementuin met bloeiende wilgen en een bonte pracht aan wilde planten, tot de huidige saaie weilanden met productiegras; een ontwikkeling die goed is geweest voor de boeren, maar slecht voor de bijen. Het boek schetst ook de opkomst van de fruitteelt, en met name van de aardbeienteelt, een specialiteit voor de Bommelerwaard. Voor de bestuiving van al dat fruit spelen bijen een sleutelrol.
Dit boek is niet alleen interessant voor bijenhouders, maar voor iedereen die zich betrokken voelt bij de grote veranderingen die zich de afgelopen 100 jaar hebben voltrokken in het rivierenlandschap.

Dit verrassende boek over een bijzondere hobby is geschreven door twee biologen, tevens imkers, Hayo Velthuis en Piet Nienhuis

Huitema
Berichten: 43
Lid geworden op: do 10 jan 2008, 21:55
Contacteer:

Re: Bezige bijen in Rivierenland

Bericht door Huitema » ma 17 nov 2008, 22:53

Ik heb het boek gekocht en gelezen. Ik vind het zeer de moeite waard.
[^]

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast