solitaire bijen .

Verwant aan honingbijen zijn talloze insecten. Veel imkers hebben er een speciaal oog voor ontwikkeld. Ook niet verwante insecten hebben vaak hun interesse.
vdiesveld
Berichten: 78
Lid geworden op: vr 01 nov 2019, 22:34
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Gendt
Contacteer:

solitaire bijen .

Bericht door vdiesveld » di 06 sep 2022, 22:57

Jaap v.Popering schreef:Ik heb je al meer geschreven dat alle eilanden in Zeeland weer anders zijn .

Mijn advies is dan ook koop ook zoiets dan kan je je uitleven . :whistle:
Ook op Tholen komen de genoemde plantensoorten voor.

In plaats van zoiets te kopen, heb ik eigenlijk liever dat we ervoor gaan zorgen dat dit weer terugkeert in grote delen van Nederland. Zodat iedereen er gratis van kan genieten Afbeelding

Jaap v.Popering
Berichten: 5505
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 50
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: St-Annaland
Contacteer:

Re: solitaire bijen .

Bericht door Jaap v.Popering » wo 07 sep 2022, 21:15

vdiesveld schreef:
di 06 sep 2022, 22:57

Ook op Tholen komen de genoemde plantensoorten voor.
Zeker komen net als overal waardplanten voor op ons eiland , maar de hoeveelheid is gering . Na de ramp van 1953 zijn al de beschikbare gronden efficiënt aaneengesloten in grote percelen zonder ruimte voor ( zo men dat noemt ) verloren gronden waar veelal de waardplanten voor vele jaren op groeiden .
Wat hebben de insecten aan een waardplant welke na een jaar weer verwijderd wordt of aan die enkele wilgen welke in het begin van de bloei ook weer gesnoeid worden .

Om weer in grote delen van ons land meer solitaire bijen te krijgen helpen de jaarlijkse akkerranden in elk geval niet aan . Die hebben vele jaren achtereen dezelfde waardplanten op dezelfde plaats nodig en niet dit jaar hier en volgend jaar enkele kilometers verder .

Maar ik schrijf weeral te veel , daar moet nog enkele jaren onderzoek naar gedaan worden .

Maar wij dwalen af en ik wil het hierbij laten .

vdiesveld
Berichten: 78
Lid geworden op: vr 01 nov 2019, 22:34
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Gendt
Contacteer:

solitaire bijen .

Bericht door vdiesveld » do 08 sep 2022, 21:45

Nou, dat is een beetje onzin wat je nu zegt Jaap. Ik ken Zeeland wel een klein beetje en ik weet ook wel wat over plantengemeenschappen en het is echt niet zo dat het complete Zeeuwse landschap zo veranderlijk is, dat er zich niet jaren achtereen op eenzelfde plek, planten kunnen vestigen. Ik ben daar tijdens mijn biologiestudie regelmatig geweest om onderzoekjes te doen, en ook nu kom ik er nog weleens, ik was laatst nog bij jou in de buurt in Stavenisse een weekje en geloof me, in al die jaren kom ik op plekken nog steeds dezelfde vegetatie tegen.
Een akkerrandje alleen is inderdaad niet genoeg om die biodiversiteit terug te krijgen, daar zijn in Nederland met name ook andere maatregelen voor noodzakelijk. De oorzaken van biodiversiteitsverlies zijn hier overigens al vaker ter sprake gekomen en al jarenlang onderzocht en ook erkend als oorzaak. Te denken valt aan de intensieve landbouw en veeteelt (bestrijdingsmiddelen, stikstof, daling van het grondwater), ruimtebeslag (woningbouw, infrastructuur en industrie), versnippering van het landschap en klimaatverandering.

Jaap v.Popering
Berichten: 5505
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 50
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: St-Annaland
Contacteer:

Re: solitaire bijen .

Bericht door Jaap v.Popering » vr 09 sep 2022, 08:26

Ik ben blij dat je positief over ons eilandje schrijft . Ja bij Scherpenisse is er een groot gebied aan de natuur teruggegeven .
Jammer dat het positieve niet bevestigd wordt door de aanwezigheid van solitaire bijen . Bij de gegevens welke ik heb wordt het eiland Tholen vaak overgeslagen met de puntjes van waarnemingen .

Maar goed , Nu begrijp ik ook de oorzaak dat wij op onze schorren onze eeuwenoude tradities om zeegroente en alikruiken te verzamelen verboden worden . De milieu deskundigen uit de grote stad trekken aan de touwtjes . ik ben hier geboren en getogen en zal ons gebied niet kennen , en zal dat dan wegens mijn leeftijd waarschijnlijk ook niet meer leren kennen .

Tot slot .
Verder besef jij nog steeds niet dat ons Zeeland uit vijf aparte stukken , vrijwel omsloten door zout water bestaat met ieder zijn eigen eigenschappen . Groet .

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast