Wespen overlast en imkers

Verwant aan honingbijen zijn talloze insecten. Veel imkers hebben er een speciaal oog voor ontwikkeld. Ook niet verwante insecten hebben vaak hun interesse.
Plaats reactie
Bob de Graaf
Berichten: 36
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Wespen overlast en imkers

Bericht door Bob de Graaf » do 15 feb 2001, 15:11

Wespenoverlast en imkers
Vorig jaar heeft BIJEN ruim aandacht besteed aan het feit dat imkers ook wel eens gevraagd worden om wespenoverlast op te heffen. Dat wordt al zo'n 100 jaar gedaan.
Nu de gemeenten slechts nog in actie komen bij ratten en muizen wordt dit steeds meer overgelaten aan professionele ongediertebestrijders. 1 juli a.s wordt de nieuwe wet van kracht dat het slechts door personen mag worden uitgevoerd die in het bezit zijn van een geldig diploma ongediertebestrijding van de SVO en beroepsmatig dit vak uitoefenen.
Nu zult u denken:'

Jaap van Vliet
Berichten: 51
Lid geworden op: ma 27 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Wespen overlast en imkers

Bericht door Jaap van Vliet » vr 16 feb 2001, 15:12

Mooi verhaal maar laat je niet gekmaken. Alle tuincentra verkopen insectenbestrijdingsmiddelen en zullen zich deze handel niet laten ontnemen. Hun belangen zijn wel even groter dan die van die paar beroepsmatige bestrijders. En bovenal, zoals met alle wetten tegenwoordig, wie controleert e.e.a.? De praktijk zal voor de zoveelste keer uitwijzen dat de dames en heren politici verkeerd bezig zijn met al hun wetten en regeltjes. In dit geval: leve het POLDERMODEL.
Ugh ik heb gesproken.
Jaap van Vliet

Bob de Graaf
Berichten: 36
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Wespen overlast en imkers

Bericht door Bob de Graaf » zo 18 feb 2001, 15:12

Het is maar als waarschuwing bedoeld voor een ieder die er in zijn vrije tijd mee bezig is. Het is net zoals je al zei :wie kontroleert? Maar je vergeet een ding. De 150 bedrijven die hierin werkzaam zijn en er dik geld aan verdienen zullen nu met de wet in de hand zich niet inhouden je aan te geven bij de AID. Tot voor kort bood de wet die mogelijkheid niet. Nu de etikettering is aangepakt hebben ze de wet achter zich.
Om een voorbeeld te geven: een gemiddeld bestrijdingsbedrijf ruimt zo'n 750-1000 wespennesten per jaar voor een prijs tussen de 100 en 200 (en meer) gulden per stuk. Denk je dat zij zich dat uit handen laten nemen. De winst van de tuinbedrijven zijn daarbij vergeleken peanuts! Zij mogen enkel en alleen kleine verpakkingen verkopen die nauwelijks goed werken bij de bestrijding van een groot nest.

Wespenoverlast staat no 1 op de lijst van plaagdierbestrijding.!!!!!! Kassa!!!!!!

Bob de Graaf

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Wespen overlast en imkers

Bericht door Frans vanTongeren » ma 19 feb 2001, 15:14

Bob zaait wat (m.i. ongegronde) onrust over het bestrijden van wespen. Wij imkers zouden ons, juridisch, niet meer mogen bemoeien met het weghalen van wespennesten.
Hij noemt de afkorting SVO (Stichting Vakopleiding Ongediertebestrijding). Deze bestrijders zijn aangesloten bij het NVO (Nederlandse Vereniging van Ongedierte-bestrijdingsbedrijven).
Deze vereniging heeft de volgende website :http://www.ongedierte.net/
Zij schreef o.a. het volgende:
*

WESPEN ZORGEN VOOR GROTE OVERLAST
In de zomer en nazomer komen wespen veelvuldig voor bij terrassen en in en om woningen, tuinen, banketbakkerijen, restaurants, cafetaria's, bierbrouwerijen, etc. Wespen worden in het bijzonder aangetrokken door de geur van zoete stoffen. Wanneer de winter aanbreekt, sterft de nestbevolking. Slechts de jonge koninginnen overwinteren op beschutte plaatsen. In het voorjaar beginnen zij ieder afzonderlijk hun nest te bouwen.

Wespen maken hun nesten op beschutte plaatsen. Hierbij kan gedacht worden aan zolders, achter spouwmuren, vlieringen, onder dakpannen, holle bomen, oude muizengaten, in machines, naden en kieren en soms in keukens. Deze nesten worden slechts één jaar bewoond.

In de directe omgeving van mens en dier kunnen wespen bijzonder hinderlijk zijn. Alhoewel, wanneer zij zich op afgelegen plaatsen bevinden, kunnen wespen ook zeer nuttige dieren zijn, aangezien zij andere insecten elimineren. De steken van een wesp zijn zeer pijnlijk en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Dit geldt met name wanneer men in de mond gestoken wordt of wanneer men overgevoelig is voor het gif van wespen. Wanneer er in de zomer veel wespennesten gevonden worden, ligt de oorzaak hiervan in de zachte winters van het voorgaande jaar. De wespen die normaal zwaar te lijden hebben van de winter kunnen nu overleven, waardoor hun aantal toeneemt.

Een belangrijk advies is om, wanneer u een nest ontdekt, nooit de uitgang(en) van dat nest af te sluiten. De wespen zoeken dan een andere uitgang en dat kan best binnenshuis zijn. Een zeer afdoende methode om van de overlast van wespen (en ander vliegende insecten) af te komen, is het inschakelen van een deskundige in het bestrijden van ongedierte. Deze deskundigen zijn veelal aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Ongedierte-bestrijdingsbedrijven. Door de landelijke dekking van de bij deze organisatie aangesloten bedrijven is er altijd wel een NVO lid bij u in de buurt om u van de overlast af te helpen.

Wanneer u een NVO lid inschakelt om u van de wespenoverlast af te helpen zal deze expert eerst een degelijk onderzoek instellen in en om uw woning. Aan de hand van deze bevindingen zal hij u, indien noodzakelijk, aanbevelingen doen om toekomstige overlast van wespen te voorkomen. Aansluitend informeert hij u over de wijze waarop de wespenoverlast bestreden kan worden.

De behandeling kan op verschillende wijzen plaatsvinden. Het wespennest kan bespoten worden. Dit dient bij voorkeur in de avondschemering te gebeuren. Alle wespen bevinden zich dan in het nest. Een andere methode is het bespuiten van de nestingang(en) met een poeder. Deze toepassing kan overdag plaatsvinden. Voordeel van deze methode is dat de in- en uitvliegende wespen met het poeder in aanraking komen en, wanneer zij het nest betreden, met dit poeder de koningin en de larven doden.

Voor de naam en het adres van het NVO lid bij u in de buurt neemt u het beste contact op met het secretariaat van de NVO, Postbus 80523, 2508 GM te Den Haag, telefoon 070-3514851. Bij de NVO leden kunt u natuurlijk ook terecht voor plagen van ander ongedierte, zoals ratten, muizen, vlooien, kakkerlakken etc.

Augustus 2000
*

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Wespen overlast en imkers

Bericht door Oude Essink » ma 19 feb 2001, 15:14

Als het bange vrouwtje met kindertjes bij mij om de hoek
des doods is vanwege wespen die het gezin belagen (zoals zij
dat ziet) en mij smeekt te hulp te komen: Weten jullie wat
ik dan doe? Een keer raden!
hennie oes

Bob de Graaf
Berichten: 36
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Wespen overlast en imkers

Bericht door Bob de Graaf » vr 23 feb 2001, 15:15

Wespenwijsheden en onzin.
Als je de webside van de NVO bekijt dan valt het je op dat de ongediertebestrijders over het algemeen weinig verstand van bijen, wespen en hommels hebben. Laat staan van solitaire bijen. Dat is een hiaat in de opleiding.

Waar ik voor wilde waarschuwen was in hoofdzaak bedoeld voor die imkers die voor gemeentes de wespen uithalen. Dit mag niet meer. Wie dat gaat kontroleren is even een andere vraag. Nederlanders staan over het algemeen bekend als 'burgerlijk ongehoorzaam'.

Als je een bange buurvrouw helpt, prima. Geen enkel probleem. Let wel op dat je middelen gebruikt die wettelijk zijn voorgeschreven! Er zijn steeds minder middelen beschikbaar en dat aantal zal nog afnemen. Het aantal 'plaagdieren' zal daarmee ook toenemen. In de nieuwe Flora en Fauna wet staat dat in principe alle dieren in Nederland beschermd zijn en dat enkel die bestreden mogen worden welke gevaar voor de volksgezondheid (kunnen) opleveren.

Ik zou zeker ook willen waarschuwen voor het gebruik van Fosforkaartjes in een gesloten ruimte (zolders e.d.) om een wespennest op te ruimen. Dit is een levensgevaarlijke stof!!!!! AFBLIJVEN DUS.

Fosforhoudende stoffen en bestrijdingsmiddelen worden steeds meer uit de circulatie genomen omdat ze de gezondheid ernstig schade kunnen toebrengen. Het gebruik door ondeskundige mensen is VERBODEN! Een wespennest kan je goed behouden door enkele dagen wat poeder in de ingang van het nest te strooien. De wespen nemen het mee het nest in. Na enkele dagen kan je het dan voorzichtig met een zaag (rugkant) verwijderen als je het voor educatieve doeleinden wilt gebruiken.

Verder wil ik nog jullie nog eens attenderen op het boek: Gids van Bijen, Wespen en mieren van Heiko Bellmann. Een boek wat op basis van praktijkervaringen is geschreven en niet, zoals bij veel verouderde boeken, gewoon overgeschreven uit ander werk, dus gejat.Hier en daar wordt te veel en te vaak uit die gedateerde literatuur geciteerd, helaas ook op het forum.

Ik heb het al vaker gezegd: waar je geen verstand van hebt kan je beter niet over schrijven:-) en breng je anderen maar op een dwaalspoor.

Beebob

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Wespen overlast en imkers

Bericht door Frans vanTongeren » vr 23 feb 2001, 15:15

Het bestrijden van Bob de Graaf laat ik maar over aan het NVO.
Die zijn daar heel goed in!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 28 gasten