Pagina 1 van 1

Hommelnesten al op hun retour?

Geplaatst: zo 23 jun 2002, 21:35
door Piet Jager
Volgens mij, althans hier, waren er dit jaar veel hommels, mede gezien het aantal meldingen. Van de drie hommel-(vogel-)nestkastjes in mijn tuin zijn er alweer twee zo goed als leeg. Twee weken terug veel hommelparingen gezien.

Is het normaal dat de hommelnesten zo vroeg in het jaar (21 juni langste dag) reeds uitgestorven of op hun retour zijn?

!Piet

Re: Hommelnesten al op hun retour?

Geplaatst: ma 24 jun 2002, 14:34
door Piet Jager
Vandaag (ca 12.00 uur) weer een hommelparing gezien. Op de grond pal onder het hommel-(vogel-)nestkastje aan de boom. Het duurde ongeveer 5 minuten en volgens mij wordt zo'n hommelkoningin slechts door 1 hommeldar bevrucht.

!Piet

Re: Hommelnesten al op hun retour?

Geplaatst: ma 24 jun 2002, 16:10
door maartenkleijne
Mijn boomhommels in de mezenkast op balkon waarover ik eerder berichtte, zijn in het voorjaar spectaculair gegroeid tot diverse honderden. Een paar weken geleden waren ze op hun top, ook met veel koninginnen en darren. Ik dacht nog: 'waar moet dat heen?'. en sinds tien dagen geleden was het plotseling op. Weet iemand of de jonge koninginnen dit jaar misschien nog een rondje doen.
Overigens achter in d e tuin heb ik ook een nest met tuinhommels, en die beginnen nu pas lekker op gang te komen.

Re: Hommelnesten al op hun retour?

Geplaatst: ma 24 jun 2002, 21:54
door Erik Speksnijder
Weet iemand of de jonge koninginnen dit jaar misschien nog een rondje doen.
Volgens "Hummeln" (Eberhard von Hagen) bereiken sommige hommelsoorten soms al eind mei/begin juni hun hoogtepunt, waarna verval van het nest optreedt. Genoemd worden o.a.: aardhommel, weidehommel, boomhommel en tuinhommel. De meeste andere hommelsoorten zijn op hun grootst midden juli/eind augustus; de akkerhommel zelfs nog later.
De jonge koninginnen, die rond dit hoogtepunt het nest verlaten, gaan na 10-21 dagen, met een gevulde maag, op zoek naar een geschikt winterkwartier.
Dit "inwinteren" geschiedt onafhankelijk van het tijdstip van het jaar of de dan heersende temperaturen. Zo kan het voorkomen, dat een jonge koningin al in augustus, bij hoge temperaturen, in winterslaap gaat.

Erik