apis soorten

Verwant aan honingbijen zijn talloze insecten. Veel imkers hebben er een speciaal oog voor ontwikkeld. Ook niet verwante insecten hebben vaak hun interesse.
Plaats reactie
gerard.b.w.vos
Berichten: 858
Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

apis soorten

Bericht door gerard.b.w.vos » di 25 feb 2003, 15:43

forumleden,
onderstaande vraag kreeg ik
wie kan dit aanvullen?

Geachte,

Ik ben een laatstejaars thesisstudent aan de katholieke universiteit te Leuven. Ik doe dit jaar een verhandeling over de Apis mellifera, meerbepaald de ontogenese van de endophallus. Ik ben echter op zoek naar de 11 apis-soorten... tot nu toe ben ik niet verder gekomen dan dorsata, florea, cerana, mellifera, adreniformes, laboriosa, koschevnikovi... Kan u mijn lijstje aanvullen?
oli_spaas@hotmail.com
dank bij voorbaat


gerard.b.w.vos

Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Re: apis soorten

Bericht door wilde » di 25 feb 2003, 21:01

Oli Spaas zoekt verkeerd denk ik, want op dit forum zal het merendeels gaan over de ondersoorten van de apis mellifera. De aangeduide titel begrijp ik niet helemaal. Ik zou denken dat het zou kunnen gaan om de endophallus binnen de ontogenese van de honingbijensoorten.
Het is wel een interessant onderwerp om, als het klaar is, ook hier te publiceren. Het geslachtsapparaat van de dar heeft altijd tot veel hilariteit (zie reactie FvT) en verbeelding geleid. Welk ander mannetjesdier moet accepteren dat zijn penis afbreekt bij de copulatie?

Er zijn natuurlijk ook andere fenomenen bekend, bijvoorbeeld van spinnen, waar de mannetjes soms als dank voor de copulatie worden opgegeten, maar dan hebben ze nog een voedselfunctie. Bij de honingbij is het klaar en uit. De functie van de darren is mijns inziens dan ook veel meer gelegen in de isolatie van het broednest dan in de voortplantingsacties, waar er maar relatief weinig aan meedoen.
Ik ben benieuwd naar de resultaten, maar kan ook niet verder helpen. Oli zal misschien de biblotheek moeten raadplegen. Er zijn wel imkers met bredere belangstelling en kennis, ook op dit forum, dus misschien komt er nog wat nadere informatie?
Afbeelding

Ria van den Berg
Berichten: 357
Lid geworden op: vr 24 nov 2000, 00:00
Locatie: Canada
Contacteer:

Re: apis soorten

Bericht door Ria van den Berg » wo 26 feb 2003, 04:57

Ik kan er twee aziatische soorten aan toevoegen : A. nigrocincta mijn boek zegt "Sulawesi", ik heb geen idee waar dat is en A. nuluensis die o.a. op Borneo voorkomt.

vanuit de Peace River Vallei, Ria van den Berg

ol
Berichten: 6
Lid geworden op: di 25 feb 2003, 14:24
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: apis soorten

Bericht door ol » wo 26 feb 2003, 17:49

Bedankt voor de reacties tot nu toe! Het zit zo dat wij met 2 studenten op min of meer hetzelfde onderwerp zitten. Mijn collega bestudeert de verschillen tussen de endophalli van 4 apis-soorten (dorsata, florea, cerana, mellifera), terwijl ik de ontwikkeling van de endophallus in functie van leeftijd tracht te achterhalen bij de apis mellifera. Mbt wanneer de secreties starten in de verschillende onderdelen (bulbus, cornua, mucusklieren) , aanleg van chitine-platen en dan ook histochemisch onderzoek naar de samenstelling van de secreten. Best wel interessant werk, maar er steekt ongelooflijk veel tijd in... snijden van coupes, kleuringen, electronenmicroscopisch en SEM onderzoek... het belooft nog een 'leuke' strijd te worden!

Hugo
Berichten: 366
Lid geworden op: zo 18 feb 2001, 00:00
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: apis soorten

Bericht door Hugo » vr 28 feb 2003, 20:52

... Ik doe dit jaar een verhandeling over de Apis mellifera, meerbepaald de ontogenese van de endophallus.


Een paar jaar terug heb ik een "solitaire bijen-specialist" horen beweren dat sommige bijen alleen maar gedetermineerd kunnen worden aan de hand van het penis(je) van de mannetjes (uiteraard). Deze sprekerd was zeer onderlegd en bracht deze - wat vreemde - materie op een uiterst boeiende en gevatte manier. Misschien kan je hem eens contacteren. s'Mans coordinaten zijn (waren) :
Als toemaatje nog een limerik die enigszins bij dit onderwerp aansluit, en die de essentie van het gevaarlijke liefdesspel der darren illustreert :

Een dar uit een bijvolk in Schilde,
Had gepaard met 'n moer die luid gilde,
"Ik wil nog veel meer !"
Maar zo'n jonge-heer,
Kan het slechts één keer - dus wa wilde !


http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... PIC_ID=683

mvg,

Hugo (de halve bij die niet van één keer is doodgegaan)

ps. ok, ok , voor de enkele Nederlanders op dit forum : "wa wilde" is Antwerps dialect, maar "wat wil je" rijmt nu eenmaal niet op "Schilde" en "gilde" ..., dus wa wilde ....

Nobodies prefetc



Bijgewerkt door - Hugo op 28/02/2003 21:08:20

Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Re: apis soorten

Bericht door wilde » za 01 mar 2003, 12:31

dat sommige bijen alleen maar gedetermineerd kunnen worden aan de hand van het penis(je) van de mannetjes
Dat is inderdaad het geval. Het gaat met name op voor hommels. Het probleem is het beschikbaar hebben van goede determinatiewerken.
Voor hommels gebruik ik de tabellen (met afbeeldingen) van Jan van der Blom (NJN 1989).
Als iemand andere literatuur met tabellen en afbeeldingen kent, houd ik mij aanbevolen.
Het genitaalapparaaat van hommeldarren heeft 2 tangenparen die in de daarop exact gevormde genitaalopening van de koningin moeten passen. De penis zit binnen het binnenste tangenpaar. Het mooie is dat al die ingewikkelde genitaliën van de darren verschillend zijn, zowel de tangen als de penis. Daarmee kan een 'verkeerde' dar niet paren met een koningin van een andere soort en tevens is het een uitstekend determinatiekenmerk. Het kan letterlijk alleen maar 'klikken' of niet. De soortechtheid is daarop dus bepaald en niet op de kleur van de hommels. Die kan zeer variabel zijn.

De aanduiding van een soort geeft in sommige (wetenschappelijke) kringen soms problemen. In de plantenwereld kunnen sommige soorten bastaarderen. Zodra de bastaarden vruchtbare nakomelingen geven zou ik ze alle tot één soort rekenen. Een voorbeeld daarvan zijn de bastaarden tussen vleeskleurige en rietorchissen. Er zijn allerlei tussenvormen mogelijk, zowel in kleur als in wel of geen gevlekte bladeren.

Bij hommels lijkt een variatie mogelijk te zijn bijvoorbeeld bij de algemeen voorkomende weidehommel, waarbij (gele) kleurbanden kunnen ontbreken. Er zijn er echter meer.
Tot slot: de plantennaam orchis (orchidee) heeft ook alles te maken met een genitaalapparaat, maar dan dat van de (mannelijke) mens. De vorm van de knolvormige wortel heeft bij de naamgevers associaties opgeroepen en ze zo op een idee gebracht. Kijk het maar eens na in een flora.

Groeten, Albert

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: apis soorten

Bericht door Frans vanTongeren » za 01 mar 2003, 14:52

Dag Albert,
De strekking van 'alaaf' had te maken met het spelletje dat Oli S. in mijn ogen leek te spelen.
Hij schreef (voor mij) wat moeilijk inschatbare woorden op voor een studie die mij tevens onbekend was.
Ik dacht: Als Oli speelt, speel ik wat mee!

ol
Berichten: 6
Lid geworden op: di 25 feb 2003, 14:24
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: apis soorten

Bericht door ol » za 01 mar 2003, 21:35

No hard feelings! De titel van mijn thesis zal luiden: 'De morfologische en histologische ontwikkeling van het mannelijk voortplantingsstelsel in functie van leeftijd bij de Apis mellifera'
En bedankt voor het compliment omtrent ons taalgebruik, maar ik was er al van op de hoogte ;)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 41 gasten