Kaste-differentiatie

Verwant aan honingbijen zijn talloze insecten. Veel imkers hebben er een speciaal oog voor ontwikkeld. Ook niet verwante insecten hebben vaak hun interesse.
ol
Berichten:6
Lid geworden op:di 25 feb 2003, 14:24
Locatie:Netherlands
Contacteer:
Kaste-differentiatie

Bericht door ol » za 01 mar 2003, 22:40

Kan iemand mij interessante links bezorgen omtrent kaste-differentiatie en taakverdeling bij de honingbij?

Gebruikersavatar
wilde
Berichten:1641
Lid geworden op:do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds:1980
Aantal volken:15
Bijenras(sen):Bastaard
Locatie:Koudekerke
Contacteer:

Re: Kaste-differentiatie

Bericht door wilde » zo 02 mar 2003, 11:57

Het begrip kaste-differentiatie ken ik niet uit het bijenhouden. In je vraag heb je het ook over de taakverdeling van de werksters. Ik kan wel bedenken, dat dit mogelijk hetzelfde begrip is, omdat de taakverdeling aan leeftijdsklassen is gekoppeld in normale omstandigheden. Bij ernstige verstoring van de verhoudingen, bijvoorbeeld bij een kunstzwerm, blijken de bijen de taken opnieuw te kunnen verdelen. De groep die bepaalde werkzaamheden uitvoert zou je als kaste kunnen zien, maar misschien bedoel je wat anders, omdat je beide begrippen naast elkaar hanteert.
Kun je de vraag verduidelijken?




Bijgewerkt door - wilde op 02/03/2003 11:59:50

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:4
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:

Re: Kaste-differentiatie

Bericht door Hans van der Post. » ma 03 mar 2003, 17:15

Kan iemand mij interessante links bezorgen omtrent kaste-differentiatie en taakverdeling bij de honingbij?
Misschien een antwoord op de prangende vraag van OL.dit onderstaan art. stond zaterdag 1 maart in het Volkkrantkatern - Wetenschap -

In onze bijenvolken is het omgekeerde aanwezig. Hier lopen doorgaans geen twee moeren in een volk maar er zijn 20 of meer subgroepen bijen die wel eens kunnen besluiten om hun"eigen"moer te kweken. Waarom hebben bijenvolken doorgaans zoveel zwermcellen?
Hans

Mierenwerksters helpen familie.


Werksters van de grauwzwarte mier (Fomica fusca) leggen in een kolonie met meer koninginnen een voorkeur aan de dag voor broed dat genetisch het meest op henzelf lijkt. Dat blijkt uit een artikel in Nature van 27 februari, geschreven door Minttumaaria Hannonen en Liselotte Sundström van de universiteit van Helsinki.
In kolonies van de grauwzwarte mier leven vaak meerdere - doorgaans twee - koninginnen. De werksters in het nest vormen een mengelmoesje: het zijn dochters van de huidige machthebsters en van hun voorgangsters.
Hoe de herkenning verloopt, is niet duidelijk. Maar de werksters verzorgen het broed dat het meest op hen het best. Sundström denkt dat er twee mogelijkheden zijn: 'Of de werksters negeren het broed van de koningin waar ze het minst mee verwant zijn of ze elimineren een deel van de eieren of poppen van de vreemde koningin. '
Daarmee voldoen ze volledig aan de theorie. Die voorspelt dat bij sociale insekten de werksters, die zich niet voortplanten, hun eigen genen alleen kunnen doorgeven door de interesse na te jagen van de jongen die nauw aan ze verwant zijn. Daarmee vervalt het beeld van het mierennest als één grote samenwerkende machine. Bij de honingbij, aldus de auteurs, is nepotisme al eerder waargenomen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 5 gasten