Pagina 1 van 2

Hoornaarmoer pakt bij in september

Geplaatst: ma 03 sep 2012, 20:27
door Bart de Coo
Vanavond even bij de bijtjes wezen lummelen. Wat een weer! Heerlijk. Er fladderde een hoornaar rond de kasten. Nu heb ik vaak hoornaarmoeren gezien. Ik heb er zelfs een eentje overwinterd in de koelkast, wat prima ging! Ik meende haar dus te kunnen identificeren als een moer. Op zeker moment landde ze op een vliegplank, nam een bij te grazen, landde met haar prooi op een andere vliegplank om de bij de genadeklap te geven en vloog weg met haar buit.

Het verbaasde mij dat ik hier begin september getuige van kon zijn. Je zou toch zeggen dat al die wespennesten nu zonder leggende moer zitten en dat die jonge moeren al lang een plekje voor de winter gevonden hebben. Dit moet dus haast/ natuurlijk een jonge moer geweest zijn die haar winterkostje bij mekaar scharrelde. Maar vreten die wespenmoeren zich niet in het nest dat ze verlaten vol voor de winter? Kennelijk niet. Ik wist het niet. Het kan ook typisch hoornaargedrag zijn. Zegt u het maar. Het was een bijzonder gezicht in elk geval.

Groet,

Bart

Re: Hoornaarmoer pakt bij in september

Geplaatst: ma 03 sep 2012, 21:30
door m.kolsters.
Dag Bart wees maar zuinig op je horenaar, ze lussen veel bijen.
En hoe kom je met de veronderstelling dat er nu alleen maar moeren zijn er komen nog vele weken jongen wespen uit ze zijn laat begonnen.
Hoe later ze in het voorjaar beginnen hoe later in het najaar ze op houden.
Heb meerdere malen in november nog wespen moeten ruimen, ik weet dat het niet naar je zin is maar veel mensen hebben last van deze dieren.
Pas maar op en kijk elke dag of ze komen, weet je nu al dat deze het voorjaar niet haalt.

Re: Hoornaarmoer pakt bij in september

Geplaatst: di 04 sep 2012, 23:08
door Flevobij
Op mijn drachtweide zitten sinds kort ook hoornaren. Ik vind het persoonlijk mooie insecten, echte jagers. Helaas pakken ze erg veel bijen, ik schat zo'n 5 per dag per hoornaar. Vermenigvuldig dit met een hoornaarnestaantal van ± 1000 exemplaren en u snapt mijn bezorgdheid. Weet iemand met zekerheid hoeveel bijen ze opeten per dag ?
Ik heb nog geen nest kunnen vinden, maar het moet in de buurt zitten want ik zie er meerdere. Vooral boven de hemelsleutel sedum die nu in bloei staat grijpen ze mijn bijen. In de vlucht, het gaat heel snel. Ik weet dat hoornaren nuttig zijn, maar ik sla ze nu dood anders houdt ik geen volk meer over. Ik hoop dat daardoor andere hoornaren geen signalen krijgen dat er veel te eten is rondom mijn kastjes. Weet niet hoe hoornaren communiceren, maar als het net als bij de honingbij gebeurd dat ze elkaar de weg wijzen naar goede dracht, dan hoop ik dat het doden van een klein aantal hoornaren de rest weerhoudt om hier te fourageren. Maar ik ben bang van niet.....

Re: Hoornaarmoer pakt bij in september

Geplaatst: wo 05 sep 2012, 00:20
door Hans van der Post.
Bart de Coo schreef: [...........] Het verbaasde mij dat ik hier begin september getuige van kon zijn. Je zou toch zeggen dat al die wespennesten nu zonder leggende moer zitten en dat die jonge moeren al lang een plekje voor de winter gevonden hebben. Dit moet dus haast/ natuurlijk een jonge moer geweest zijn die haar winterkostje bij mekaar scharrelde. Maar vreten die wespenmoeren zich niet in het nest dat ze verlaten vol voor de winter? Kennelijk niet. Ik wist het niet. Het kan ook typisch hoornaargedrag zijn. Zegt u het maar. Het was een bijzonder gezicht in elk geval.
Groet, Bart
Bart de hoornaars en wespen nesten zijn nu op zijn grootst de oude moeren lopen echt nog in de volken en leggen nog!
De jongen moeren moeten nog uitkomen. Zoek maar op een Duitse site. Je hebt een werkster hoornaar gezien. Jonge moeren eten geen eiwitten maar suikers. Je vind die dan op fruit, druiven, pruimen, enz.
Flevobij schreef:Op mijn drachtweide zitten sinds kort ook hoornaren. Ik vind het persoonlijk mooie insecten, echte jagers. Helaas pakken ze erg veel bijen, ik schat zo'n 5 per dag per hoornaar. Vermenigvuldig dit met een hoornaarnestaantal van ± 1000 exemplaren en u snapt mijn bezorgdheid. Weet iemand met zekerheid hoeveel bijen ze opeten per dag ? [.................]
DIE Flevobij........... ooit wel eens geteld hoeveel spinnewebben in je drachtgebied voorkomen? :be2: :be3:
En wat denk je van de zwaluwen? zijn nu wel naar het zuiden aan het trekken ......... maar toch. :wink:

Re: Hoornaarmoer pakt bij in september

Geplaatst: wo 05 sep 2012, 15:03
door m.kolsters.
Ik heb nog geen nest kunnen vinden, maar het moet in de buurt zitten

Zoek maar in de korte omtrek en kijk naar de schoorsteen van een huis kort bij en daar vliegen ze in de stootvoeg.
Kijk altijd waar de zon om 12 uur op staat, ze zitten altijd op de warme kant.
En als ze het gevonden hebben is je kast zo leeg, zet er een moerroster voor dan kan ze niet binnen, en verlies je de vliegbijen.

Re: Hoornaarmoer pakt bij in september

Geplaatst: wo 05 sep 2012, 16:16
door Tieme
Grappig,

Er stond net een artikel over (Aziatische) hoornaars (of hoornaren?) in het Deutsches Bienenjournal. Ik zou me over het jachtgedrag van de hoornaars niet veel zorgen maken. Zeker er worden heel wat bijen opgegeten, maar de zomerbijen vallen nu sowieso met bakken uit de lucht. Mooi toch dat daar dan weer een beest van profiteert (al weet ik niet zeker of hoornaars voornamelijk vliegbijen eten).

Verder werd in het zelfde artikel uitgeplozen hoeveel keren er melding was gemaakt dat volken aan de hoornaar te gronde gingen dit was vrijwel nooit en als het voorkwam waren het zonder uitzondering zwakke volken.

groeten,

Tieme

Re: Hoornaarmoer pakt bij in september

Geplaatst: wo 05 sep 2012, 17:27
door A.A. Staals


Een paar jaar geleden had ik een nest in mijn hal. De bijen hebben er niets van geleden. Zag ze maar zelden voor de kasten bijen vangen.

ad staals

Re: Hoornaarmoer pakt bij in september

Geplaatst: wo 05 sep 2012, 19:30
door m.kolsters.
Ja Ad je hebt gelijk maar elk jaar is anders en dit jaar is laat en de rupsen zijn bijna op, dan maar bijen eten.
Ook bij Kees van Holland heb ik gezien dat ze in een korf zaten, maar dat wil niet zeggen dat het nu niet anders is.

Re: Hoornaarmoer pakt bij in september

Geplaatst: wo 05 sep 2012, 22:40
door Jelte Pieter Dijkstra
Ik heb elk jaar hoornaars bij 1 van mijn standen. Dit jaar overigens bedroevend weinig. Toevallig heb ik op mijn andere stand eentje gezien. Maar eentje dus en die was zo weer weg. Toegegeven: dit jaar ben ik ook wat minder aanwezig geweest op mijn standen.
Vorig jaar had ik wat oude boterkuipjes met suiker (natgemaakt) per ongeluk laten staan op mijn stand. Ik had die gebruikt in mijn kirchainers, maar dat werkte niet. Dus uit de kirchainers gegooid maar niet meteen opgeruimd. Er zaten naast strontvliegen ook steeds hoornaars op. Daarom heb ik besloten om deze kuipjes maar even te laten liggen waar ze liggen. Ik heb toen nog weken plezier gehad van die suikeretende hoornaars. Eigenlijk vind ik ze wel wat eng. Ze kunnen steken, en als ze op je afkomken zijn ze echt grooooooooooooot.

gr
jp

Re: Hoornaarmoer pakt bij in september

Geplaatst: wo 05 sep 2012, 23:54
door Flevobij
Beste Tieme, heren Kolsters, Staals,

Bedankt voor de informatie, ik had al wat gegoogled over de hoornaars (hoornaren?) en schade aan bijen, maar de praktijk is weer anders, zoals zo vaak met imkeren. Ik ben vanmiddag bij mijn kasten geweest, de hoornaars heb ik weggelokt bij de kastjes met een tafel rottend fruit 200 meter verderop. Daarop zitten nu veel wespen, vliegen, vlinders en ook wat (honing) bijen. Overigens kan ik daar gewoon naast staan en heb een aantal hoornaars doodgedrukt. Ze pakken nu meer wespen, maar ook een Atalanta vlinder en helaas ook nog steeds bijen boven de sedum. Maar wel minder....
Het hoornaarnest heb ik (nog) niet gevonden en omdat het zoals gezegd maar kleine volkjes zijn, verlies ik procentueel veel bijen. Ik zie nu geen hoornaars meer bij de kastjes, maar volledig gerust ben ik er niet op.

Mvg,

Flevobij