Imidacloprid in bloembollen

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator:maartenkleijne

floppie
Berichten:51
Lid geworden op:zo 25 sep 2011, 16:05
Aantal volken:15
Locatie:Antwerpen
Contacteer:
Re: Imidacloprid in bloembollen

Bericht door floppie » ma 11 feb 2013, 10:39

Op andere bolgewassen vliegen bijen niet of het moet de botanische Tulpia turkestanica en ja die wordt tegen een naar beestje behandeld.
Vergeet de Dahlia niet, deze worden wel behandeld met neonicotinoïden en de bijen vliegen wel op deze plant!

Groetjes

Jaap v.Popering
Berichten:5703
Lid geworden op:vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds:1960
Aantal volken:50
Bijenras(sen):bastaard
Locatie:St-Annaland
Contacteer:

Re: Imidacloprid in bloembollen

Bericht door Jaap v.Popering » ma 11 feb 2013, 12:00

floppie schreef:
Vergeet de Dahlia niet, deze worden wel behandeld met neonicotinoïden en de bijen vliegen wel op deze plant!
Misschien is zelf zaaien een optie . :think:

http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 2k&cad=rja

Jaap v P

Franschman
Berichten:1235
Lid geworden op:wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Re: Imidacloprid in bloembollen

Bericht door Franschman » ma 11 feb 2013, 14:51

Westfriesland is een bekend bloembollenteelt gebied en de "Flora' een beroemde bloembollententoonstelling. Oostelijk Westfriesland, het gebied tussen Bovenkarspel en Enkhuizen presenteert zich tegenwoordig met "Seed Valley" een concentratie van zaadveredelings-giganten is daar te vinden.
Ook Syngenta is er vertegenwoordigd de producent van Cruiser een Neonicotine met de werkzame stof Thiamétoxam. Frans onderzoek toont aan, dat dit middel dat in een aantal landen ( Slovenië, Italië, Frankrijk ->( jaartoelating) is verboden , dodelijk is voor bijen ! Proefvelden in de omgeving kunnen leiden tot uitspoeling en directe opneming via nectar en stuifmeel. Ik vrees voor mijn bijen hier :be3: Berucht is de behandeling van o.a bollen met kwikbaden in het verleden. Op de zogenaamde 'Bolken' afvallandjes in de voormalige vaarpolder "het Grootslag" dumpten de tuinders hun ( chemisch) afval ( Parathion etc). [b']Gewasbescherming'[/b] heten nu de bestrijdingsmiddelen maar laten we ons door deze eufemismen niet van de wijs brengen. :naughty:
Er bestaan hier specialisten die bollen 'prepareren' de vraag is hoe en met wat ! :think: Voorts is Westfriesland bekend om zijn fruitteelt. Het moge bekend zijn dat ook daar kwistig gespoten werd/en wordt met 'middelen'. Zo verloor ik mijn "bijenvader", een fruitteler die een dodelijke ziekte kreeg ( mogelijk door verschillende bestrijdingsmiddelen die hij in zijn fruitbedrijf met grote regelmaat gebruikte).
Laatst gewijzigd door Franschman op di 12 feb 2013, 14:18, 3 keer totaal gewijzigd.

HeHo
Berichten:422
Lid geworden op:ma 01 feb 2010, 09:53
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Imidacloprid in bloembollen

Bericht door HeHo » di 12 feb 2013, 13:41

In een opmerkelijk interview met de krant De Tijd haalt Mike Mack, CEO van het Zwitserse agroconcern Syngenta, zwaar uit naar Europa en haar voorstel om het gebruik van de gewasbeschermer Cruiser vanaf juli te verbieden wegens de schadelijke werking van de neonicotinoïden die het bevat. Verder verdedigt Mack het nut van genetisch gemodificeerde gewassen en hekelt hij het Europese ggo-beleid.



De topman van Syngenta, de Zwitserse agroreus die gespecialiseerd is in zaden en gewasbeschermingsmiddelen, spaart zijn kritiek op het Europese landbouwbeleid niet. In een interview met De Tijd provoceert Mack met zijn ongezouten mening over enkele hete hangijzers binnen het Europese landbouwdebat.

Eerst en vooral vecht Mack de recente beslissing van de Europese Commissie omtrent Cruiser aan. Op basis van verschillende onderzoeken oordeelde de Commissie dat de neonicotinoïden die Cruiser bevat deels verantwoordelijk zijn voor de massale bijensterfte op het Europese platteland. Mack weerlegt dat en benadrukt de economische gevolgen van de beslissing.

“Ten eerste is het nog niet zeker of de maatregel er komt. Er is veel protest bij boeren die het product gebruiken en er heel tevreden over zijn. Zonder Cruiser zou hun opbrengst tot 40 procent lager liggen. Voor de hele Europese Unie zou dat een jaarlijks verlies van ongeveer 5 miljard euro opleveren. Wij zullen niet nalaten ons te verdedigen”, zegt Mack. “Ons product is zo veilig als maar zijn kan.”

In een open brief gericht aan de Franse landbouwminister Stéphane Le Foll vraagt Syngenta de Franse overheid de ban ongedaan te maken omdat een verbod “rampzalig” zou zijn voor de Franse landbouwers en “een grote stap achteruit” zou betekenen voor de duurzame landbouw in Frankrijk.

Over wat duurzame landbouw precies inhoudt, houdt Mack er een eigenzinnige mening op na: “Veel mensen denken dat ze de wereld gaan redden door biologisch te eten, maar zo helpen ze de planeet juist om zeep. De biologische landbouw is een pak minder productief dan de conventionele, dus wat ga je doen om iedereen eten te geven? Nog meer regenwoud omhakken?”

Ongeveer acht procent van Syngenta’s omzet is afkomstig van genetisch gemodificeerde gewassen die ze in heel de wereld verkopen, behalve in Europa. Volgens Mack mist Europa een grote kans om via technologische innovatie de landbouw efficiënter te maken: “Zolang de Europese politici en regulatoren niet achter ggo's staan, heeft het geen zin. Een technologiebedrijf zoals het mijne gaat naar plaatsen waar onze technologie naar waarde wordt geschat. En dat is het geval over de hele wereld, behalve in Europa.”

Het Europese ggo-beleid komt de productiviteit van de Europese landbouw niet ten goede, argumenteert Mack. “Kijk, jullie Europeanen zijn ook gek op technologie. Maar als het over voedsel gaat, dan is de liefde plots over. Europa is ervan overtuigd dat het met zijn regels de wereld tot een betere plaats maakt. Maar de Europese landbouw gaat er in termen van productiviteit op achteruit en dat is voor mij de echte tragedie. Europa heeft één van de meest productieve landbouwgronden ter wereld, dus als je echt om de planeet geeft, waarom zou je dan niet willen dat voedsel in één van de meest productieve gebieden ter wereld groeit?”

Hoe ziet de ideale toekomst voor de landbouw er voor Mack dan wél uit? “Voor mij betekent duurzame landbouw dat we de oppervlakte aan landbouwgrond zo klein mogelijk houden. En dat we dan zo weinig mogelijk inputs gebruiken om zoveel mogelijk opbrengst te krijgen. En dat we ervoor zorgen dat die input zo weinig mogelijk toxisch is als we kunnen realiseren.”

In september kocht Syngenta het Gentse zadenbedrijf Devgen voor 388 miljoen euro, de grootste overname uit Syngenta’s geschiedenis. Operationeel directeur Davor Pisk is lovend over Devgen: “Wij waarderen de mensen in Gent enorm, de kennis is indrukwekkend.” Of er arbeidsplaatsen bij zullen komen, wil Pisk nog niet kwijt.

Syngenta zag haar omzet in 2012 met zeven procent groeien tot 14,2 miljard dollar. Het bedrijf haalt haar omzet voor 75 procent uit gewasbescherming en voor 25 procent uit zaden. In totaal stelt Syngenta 27.000 mensen tewerk, verspreid over 90 landen. De Amerikaan Mike Mack heeft het roer sinds 2008 handen.




bron De Tijd | beeld AgricolturaOnWeb

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:4
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:

Re: Imidacloprid in bloembollen

Bericht door Hans van der Post. » di 12 feb 2013, 14:00

Citaat: [............]Ongeveer acht procent van Syngenta’s omzet is afkomstig van genetisch gemodificeerde gewassen die ze in heel de wereld verkopen, behalve in Europa. Volgens Mack mist Europa een grote kans om via technologische innovatie de landbouw efficiënter te maken: “Zolang de Europese politici en regulatoren niet achter ggo's staan, heeft het geen zin. Een technologiebedrijf zoals het mijne gaat naar plaatsen waar onze technologie naar waarde wordt geschat. En dat is het geval over de hele wereld, behalve in Europa.” Einde citaat.

Zo komen we van de regen in HOOSBUIEN!

Manipuleren is goed als je maar binnen de soort blijft!
En aangezien wat ze doen geen inzicht krijgen van deze grootmachten moeten we deze techniek niet omarmen.
Goed zo Europa!! :clap:
!Hans.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 40 gasten