Opnieuw akkerrandbeheer?

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator:maartenkleijne

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten:5028
Lid geworden op:ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds:1998
Aantal volken:0
Bijenras(sen):baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie:Belgie
Contacteer:
Opnieuw akkerrandbeheer?

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » za 25 apr 2009, 13:55


Gebruikersavatar
Erik Speksnijder
Berichten:430
Lid geworden op:wo 14 feb 2001, 00:00
Imker sinds:1994
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Opnieuw akkerrandbeheer?

Bericht door Erik Speksnijder » za 25 apr 2009, 20:28

Jelte Pieter Dijkstra schreef:
Leest u maar:
http://binnenland.nieuws.nl/554376/verb ... e_landbouw
JP


Akkerranden zijn in het verleden in het leven geroepen, omdat akkernatuur in Nederland de meest bedreigde natuur is. De meeste akkervogels zijn in de afgelopen 30 jaar in aantal gedecimeerd en de oude akkerflora is de meest bedreigde flora die we kennen. Helaas veranderen akkerranden hieraan niets en in mijn ogen zijn ze derhalve weggegooid geld.
Akkerranden zien er leuk uit en zijn misschien ook wel leuk voor een in de buurt wonende imker, maar de natuurwaarde van deze randen is nihil en het kost de gemeenschap klauwen met geld.
De plantensoorten die in deze randen ingezaaid worden, zijn hoofdzakelijk uitheems en vaak alleen in trek bij onze honingbij en andere algemene (wilde) bijensoorten. Ook werken ze soms als 'ecologische vang'. De randen liggen er maar voor een paar jaar, om vervolgens te verhuizen naar de rand van een ander, verderop gelegen perceel. Het boerenwormkruidbijtje dat zich bijvoorbeeld in de nabijheid van zo'n rand is gaan vestigen, treft na een paar jaar ineens geen boerenwormkruid meer aan binnen vliegafstand en zal helaas ten gronde gaan.
Ook voor akkervogels blijken de randen nauwelijks succes te hebben. Bijna altijd zijn ze te smal (een meter of 6 breed) en werken ze zodoende eerder in het nadeel van deze diergroep. Predatoren verplaatsen zich langs/door de akkerranden en de kans dat ze een nest tegenkomen, blijkt bij de smalle randen vaak veel te groot.

Akkerranden zijn voor imkers misschien leuk (? - je kunt je afvragen of voor het vele geld, dat hierin omgaat, geen beter rendement te behalen valt!), maar helaas voor de natuur van de akkers totaal geen oplossing. Als de achteruitgang van deze natuur met de huidige snelheid doorgaat, zullen mijn kinderen als ze groot zijn geen patrijs of leeuwerik meer kunnen zien. Om van groot spiegelklokje of akkerboterbloem maar niet te spreken.
Groet,






Erik

Jaap v.Popering
Berichten:5703
Lid geworden op:vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds:1960
Aantal volken:50
Bijenras(sen):bastaard
Locatie:St-Annaland
Contacteer:

Re: Opnieuw akkerrandbeheer?

Bericht door Jaap v.Popering » za 25 apr 2009, 22:19

Erik Speksnijder schreef:

Akkerranden zijn voor imkers misschien leuk


Bloeiende ( Nectargevende )akkerranden zijn best zinvol , maar dan moeten zij wel langs een 60 KM weg liggen . Bij hogere snelheden vallen veel Bijen ten prooi aan de voorruit van je auto .

Jaap v P

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten:5028
Lid geworden op:ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds:1998
Aantal volken:0
Bijenras(sen):baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie:Belgie
Contacteer:

Re: Opnieuw akkerrandbeheer?

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » za 25 apr 2009, 22:50

Die akkerranden zijn leuk voor de imker, een enkele vogel en de tourist. De link met de zeer bedreigde akkerflora en inzaaien van akkerranden heeft me al helemaal verbaasd aangezien akkerranden inderdaad niet bijdragen aan enig herstel of behoud van die zeldzame flora. Akkerranden spekken voornamelijk beurzen van de boeren. En daar is het Mevrouw Verburg dan ook net om te doen... Zij is nogal van de boeren... helaas. Als imker moeten we ook denken aan wilde bijen die het ontiegelijk lastig hebben. Aan natuur dus.

Als imker dus leuk als je aan een akkerrand kan staan. Maar erg duurzaam is het bepaald niet. Kan je stukje niet beter verwoorden Erik! Zo is het maar net.



JP

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 23 gasten