Bij de startpagina: De sleedoorn.

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator:maartenkleijne

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:14
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:
Bij de startpagina: De sleedoorn.

Bericht door Hans van der Post. » wo 18 nov 2009, 15:52

.De Sleedoorn.

Afbeelding
Zo op de foto mooie bedauwde blauwe bessen.
Steek ze niet in je mond! Het gevolg, als je dit wel doet, een zeer zure samentrekkende mond, zuur en bitter tegelijk.
In sommige landstreken is de bijnaam "trekkebek".
Om niet op het verkeerde been gezet te worden; het is geen bes maar een pruim(je).

Eerst moet de vorst "er overheen" zijn gegaan wil dit fruit met zijn hoog gehalte aan vitamine C. en vruchtzuren te gebruiken zijn.
Zie: recepten.

Botanische kenmerken van de sleedoorn:
Naamgeving van zwarte doorn: Wetenschappelijke naam: Prunus spinosa L

Familie: Rosaceae - waar ook appels, peren, kersen, aardbijen en rozenstruiken toe behoren.
Onderfamilie: Steenvruchten Prunoideae
Nederlandse naam: Sleedoorn, zwarte doorn.

Rassen: Prunus spinosa 'Godenhaus', 'Merzig', 'Nittel' en 'Trier'.
Etymologische betekenis van Prunus spinosa (plantennaam: )
De geslachtsnaam Prunus is een oud Latijns woord voor pruimenboom.
De soortaanduiding spinosa betekent stekelig of doornig.
Sleedoornpruimen komen van nature voor in Europa en Noord-Azië.


Afbeelding
Sneeuwwitte bloesems
Zeer vroeg in het voorjaar, als de winter nog niet echt is weggetrokken, zie je de witte bloesem van de Sleedoorn als reuzen-sneeuwvlokken op de takken liggen. In kwakkelige lentes vallen de Sleedoorns niet zo op, omdat bij aanhoudend vochtig weer de bladeren al tussen de bloemen verschijnen. Maar in een helder voorjaar springt de Sleedoornbloesem in het oog en verbaas je je erover dat er eigenlijk zoveel van die struiken in je woonplaats groeien.

Hoe vroeg de struik ook bloeit, het zal toch tot pas in de late herfst duren voordat de bessen met hun grote pitten rijp zijn en van groen via blauw naar blauwzwart verkleuren. Het is wonderlijk dat deze vrucht zo lang kan profiteren van de zon in lente en zomer om pas na de eerste nachtvorst in de late herfst echt rijp te worden. Het is de kou en niet de zon, die de laatste zet tot rijping geeft!

Dan komt er een wittig waslaagje over de vrucht heen en begint hij er "lekker" uit te zien. De Sleedoorn neemt de tijd om het zonlicht vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst op te nemen en te 'vertalen' in zijn gezonde sappen. "Geconcentreerde zomerzon", zo zou je deze bessen kunnen noemen.

In een plantsoen in Oegstgeest
Afbeelding

Takdoorns

De Sleedoorn heeft een steenvrucht, bestaande uit een zeer harde pit (het zaad) en daaromheen het zachte en sappige vruchtvlees. Dezelfde opbouw hebben ook de vruchten van Pruim, Kers, Perzik, Amandel en Abrikoos, die ook tot de familie van de steenvruchten horen. De Latijnse soortnaam 'spinosa' geeft al aan wat het opvallendste kenmerk van de Sleedoorn heeft doorns. Het gaat hier om zogenaamde takdoorns, waarbij de hele twijg in een scherpe punt eindigt en tot doorn is geworden.

Hoe kom je aan sleedoorn struiken/bomen?

Vermeerdering d.m.v. zaaien is mogelijk.
Een nadeel is dat de nakomelingen erg verschillen in groeikracht en aantal takdoorns. Maar je hebt wel een langere bloeitijd doordat "zaailingen" variabel zijn in groei en in bloeitijd.
Voor een vlotte kieming moeten de zaden na de oogst, gedurende 4 tot 8 weken, een koudebehandeling van 0,5 tot 1°C nodig (koelkast!).

• De gemakkelijkste vermeerdering is echter d.m.v. opslag.
Er ontstaan na het planten talrijke nieuwe scheuten vanuit de wortels.
Steek de jonge opslag in het late najaar los met een stukje wortel.

• Wortelstekken. Sleedoorn kan uit de slapende ogen op de wortels scheuten vormen.
In het vroege voorjaar kan men wortelstukjes van 1 - 5 cm lengte met een dikte van een potlood in potten met stekgrond ni

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten:3582
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1974
Aantal volken:3
Bijenras(sen):bastaard
Locatie:hilversum
Contacteer:

Re: Bij de startpagina: De sleedoorn.

Bericht door maartenkleijne » wo 18 nov 2009, 20:27

Men kan ook sleedoorns kopen bij kwekerijen van bosplantsoen.
Let dan op dat je inheemse moet hebben. Er worden veel zaalingen geimporteerd uit het zuiden, maar die bloeien te vroeg zowel voor de bijen als voor de vruchtzetting.


gr,
m

amja
Berichten:120
Lid geworden op:di 16 okt 2007, 19:16
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Bij de startpagina: De sleedoorn.

Bericht door amja » wo 18 nov 2009, 21:10

Je moet wel snel zijn als je de bessen nog wilt plukken, vogels vinden ze ook lekker nu er steeds minder eten voor hen beschikbaar is.

Amja

Gebruikersavatar
Albert Stoter
Berichten:1210
Lid geworden op:ma 21 jun 2004, 16:01
Locatie:Apeldoorn
Contacteer:

Re: Bij de startpagina: De sleedoorn.

Bericht door Albert Stoter » do 19 nov 2009, 16:44

Toevallig net nog 800 gram geplukt.

Hans van der Post. schreef:Vermeerdering d.m.v. zaaien is mogelijk.
Voor een vlotte kieming moeten de zaden na de oogst, gedurende 4 tot 8 weken, een koudebehandeling van 0,5 tot 1°C nodig (koelkast!).

Hans, als ik dat nu doe dan gaan ze ergens eind december / begin januari buiten de grond in. Is dat de bedoeling?

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:14
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:

Re: Bij de startpagina: De sleedoorn.

Bericht door Hans van der Post. » do 19 nov 2009, 17:30

Ja twee maanden kou is de bedoeling. Je weet maar nooit of het hier "koelkast-kou" gaat worden.[:)]
Hoop van wel!

!Hans.

Æbe
Berichten:297
Lid geworden op:za 25 okt 2003, 11:02
Locatie:Netherlands
Contacteer:

Re: Bij de startpagina: De sleedoorn.

Bericht door Æbe » do 26 nov 2009, 18:47

sleedoorn drank
zo maak ik het:1 volle fles duitse korn en 1 lege {korn}fles
pluk genoeg sleedoorn bessen,wassen en laten drogen
pak de lege fles,doe de fles vol met bessen,en giet de fles vol met korn.de half lege fles korn vul ik ook met bessen en zo vol,dat de bessen onder de korn blijven.schroef dop er op en zo nu en dan kijken en even proeven tot de fles leeg is.

Æ.

Gebruikersavatar
martin b
Berichten:634
Lid geworden op:do 27 dec 2007, 20:24
Imker sinds:1976
Aantal volken:20
Bijenras(sen):buckfast-bastaars
Locatie:Eibergen
Contacteer:

Re: Bij de startpagina: De sleedoorn.

Bericht door martin b » do 26 nov 2009, 20:07

Zo maak ik hem ook, maar prik de bessen even met een vork, een heel lekker en makkelijke manier om een sleedoorn drankje te maken.

martin

de vos roger
Berichten:1783
Lid geworden op:wo 07 sep 2005, 13:08
Locatie:Belgie -Oost-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Bij de startpagina: De sleedoorn.

Bericht door de vos roger » do 26 nov 2009, 22:24

Æbe schreef:
sleedoorn drank
zo maak ik het:1 volle fles duitse korn en 1 lege {korn}fles
pluk genoeg sleedoorn bessen,wassen en laten drogen
pak de lege fles,doe de fles vol met bessen,en giet de fles vol met korn.de half lege fles korn vul ik ook met bessen en zo vol,dat de bessen onder de korn blijven.schroef dop er op en zo nu en dan kijken en even proeven tot de fles leeg is.

Æ.


Æbe kan je nu ook eens aan de Vlamingen uitleggen wat "korn" is ?
[:)]
groetjes

roger

Jaap van Assenbergh
Berichten:458
Lid geworden op:di 15 mar 2005, 10:09
Imker sinds:1989
Aantal volken:10
Locatie:Tricht
Contacteer:

Re: Bij de startpagina: De sleedoorn.

Bericht door Jaap van Assenbergh » vr 27 nov 2009, 10:31

Hoi Roger,

Korn is een afkorting van Kornbrand.
Dat is een soort van Duitse variant op onze graanjenever.

Jaap

Æbe
Berichten:297
Lid geworden op:za 25 okt 2003, 11:02
Locatie:Netherlands
Contacteer:

Re: Bij de startpagina: De sleedoorn.

Bericht door Æbe » vr 27 nov 2009, 12:22

korn
Als ik het in het groot wil uitgeven,moet ik op de kleintjes letten dus over de grens is dat per fles wel een paar euro,en het spul raakt nie over de datum.
en de "jenever"is zachter.

Æ.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 15 gasten