Maarten schrijft: Ik zou het de bijen laten 'recyclen', dan krijg je bloemenhoning met een vleugje heidearoma; lekker hoor.
Niet doen!!! Je nieuwe honing krijgt dan
dezelfde 'scherpe' smaak, omdat deze in de nieuwe honing de 'boventoon' zal voren.
Heb je tijdens het kolben het kolbapparaat soms met heet water verwarmd? Waarschijnlijk heb je de potten in een te warme ruimte bewaard!
Het kan ook zijn dat de heidehoning door Buckfastbijen is vergaard. Deze verzegelen bij overvloeidige dracht tot aan de onderkant van het wasdekseltje en dan gaat de honing 'zweten' of zoals de Belgen zo mooi zeggen 'wenen'. Het vochtpercentage wordt dan aanmerkelijk hoger, omdat het luchtlaagje onder het wasdekseltje ontbreekt. De zwarte heidebij verzegelde altijd hagelwit met een luchtlaagje onder het wasdekseltje.
Uit 1940:
'De bie en bieëboer sitten soet en
sitten met hun soete soet.
'k Blijf met mijn soet dus sitten en;
straks is se niet meer soet !
Wie seyd of wyst me hoe ick thans
met 't 'soete' handelen moet?'
!Piet