Pagina 1 van 2

stekken wilg

Geplaatst: vr 02 okt 2009, 22:04
door henboo
Wie o Wie weet mij de meest succesvolle methode te vertellen om een wilg te stekken.
Deze wilg is in t voorjaar 2009 geheel afgesnoeid en heeft dus veel eenjarig hout.
Het is een bijzonder goede stuifmeel leverancier en wil er graag meer van kweken/planten

Re: stekken wilg

Geplaatst: vr 02 okt 2009, 22:26
door Bart de Coo
Ik haal de volgende wijsheid van het forum en van een bomenkweker:

Snoei de wilg zo eind februari. Snij stukken met de lengte van een rekenlineaal. Bind ze samen tot polsdikke roedes. Begraaf ze voor 2/3 onder grond; 1/3 steekt dus uit. Dit gaat in 90% van de gevallen goed. Wilg gaat bijna altijd goed, al steek je bij wijze van spreken een blaadje in de grond.

Ook heel leuk: zet een teen in het voorjaar in het water. Binnen de kortste keren komen er worteltjes aan. Die beginnen lange slierten te vormen in het water. Als je dus voor een glazen bak/schaal/vaas kiest, dan heb je een mooi decoratief effect, ook omdat ie gaat bloeien natuurlijk. Daarna in de volle grond zetten natuurlijk.

Echt, een kind kan de was doen. Ik heb de ballen verstand van tuinieren en stekken en wat dies meer zij, maar wilgen vermeerderen is echt het aller-, allersimpelste wat er is.

Succes!


Bart

Re: stekken wilg

Geplaatst: za 03 okt 2009, 08:45
door de vos roger
Wij stekken hier jaarlijks een duizendtal mannelijke wilgenstekken met succes .
Ons tijdstip is begin maart ,de lengte van onze stekken is een halve meter ongeveer en een potlood dikte .We zetten onze stekken op een zwarte plastiekfolie , de grond wordt daardoor beter opgewarmd en behoudt ook zijn vocht beter.Onthoud wel dat de échte salix caprea niet of zéér moeilijk te stekken is,de andere soorten is meestal altijd succes verzekerd.
groetjes

roger

Re: stekken wilg

Geplaatst: zo 04 okt 2009, 13:52
door Bart de Coo
Roger,

Misschien kun je nog even vertellen hoe je het verschil ziet tussen manneljke en vrouwelijke wilgen en welke van de twee de bijtjes het liefste zien. Graag!

Groet,

Bart

Re: stekken wilg

Geplaatst: zo 04 okt 2009, 16:16
door maartenkleijne
Je moet dat in het voorjaar onthouden: de mannelijke wilgekatjes hebben meeldraden en zijn doorgaans geel en beginnen ,zilver voor de meeldraden los gaan, zoals die je in de winkel koopt.
De vrouwelijke wilgekatjes hebben geen meeldraden en zijn doorgaans groen.
Beide geven een overvloed aan nectar maar alleen de mannetjes ook stuifmeel.

Als je nabij een natuurgebied woont kan een vrouwtje ook voordelen hebben door de vele zaailingen die in de wijde omtrek opkomen.

(Roger vindt het vats niet erg dat ik voor m'n beurt spreek!)[;)]

gr,
m

Re: stekken wilg

Geplaatst: zo 04 okt 2009, 20:48
door de vos roger
Absoluut vindt ik het niet erg Maarten[:)]
Ik heb twee héél drukke dagen gehad nu bij de brandweer om uitleg te geven op hun open-deur-dag .Ik moest de(duizenden) bezoekers informeren over wespen,bijen en hommels.
Beste Henboo,als je mag kiezen tussen vrouwelijke en mannelijke wilgen,dan zou ik vooral de mannelijke kiezen omdat hun stuifmeel héél belangrijk is voor een goede broedaanzet in het voorjaar.
Afbeeldingzo doen wij het

roger

Re: stekken wilg

Geplaatst: zo 04 okt 2009, 23:07
door maartenkleijne
Het verhaal gaat dat in het begin van Flevoland in een groot wilgenbos met alleen vrouwtjes wilgen de bijen zich dood vlogen omdat ze alleen maar nectar bleven halen en er geen stuifmeel binnen kwam...............

gr,
m

Re: stekken wilg

Geplaatst: ma 05 okt 2009, 08:48
door Chech
Roqer, krijgen de stekken zo dan wel water genoeg?
Chech.[?]

Re: stekken wilg

Geplaatst: ma 05 okt 2009, 12:33
door pieter1
het voordeel van stekken op deze manier is onder andere dat de grond vochtig blijft. De stekken hebben nu juist meer water tot hun beschikking.

Re: stekken wilg

Geplaatst: ma 05 okt 2009, 19:01
door de vos roger
De grond blijft niet alleen vochtiger,maar door de zwarte folie wordt hij nog extra opgewarmd door het voorjaarszonnetje zodat ze ook vlugger wortel vormen en pijlsnel groeien.Op één jaar tijd zijn de stekken van 40cm uitgegroeid tot boompjes van twee à drie meter.
groetjes

roger