Nieskruid - Wrangwortel - Helleborus L.

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator: maartenkleijne

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 2223
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Nieskruid - Wrangwortel - Helleborus L.

Bericht door Oude Essink » za 13 mar 2010, 14:58

Nieskruid: Helleborus L.
[img] http://www.bijenhouden.nl/beeld/o/oudee ... helleb.jpg [/img]
Op dit moment staan in onze tuinen verschillende soorten Helleborus in bloei; als het iets warmer wordt zullen onze bijen er op vliegen en er nectar en lichtgrijs pollen af halen. Helleborus is een van de eerste dracht leverende planten; in de tuincentra staan zij op dit moment in talloze variaties te koop.
De meest bekende is wel de Kerstroos: Helleborus Niger; “Zwarte Helleborus” genoemd naar de kleur van het zwarte zaad; Kerstroos omdat zij al heel vroeg door de sneeuw breekt en ooit door een monnik voor een wonderlijk vroege roos werd aangezien. Ons kerstliedje “Er is een roos ontsprongen…” danken wij aan deze vroege bloeier.
Tot de Ranonkelfamilie waartoe de Helleborus behoort, rekenen wij veel primitieve plantensoorten, die een speciale en zeer variabele bloembouw hebben. Er zijn 2000 soorten in deze familie en 40 ervan zijn inheems in ons land, al is de helft ervan verloren gegaan door overbemesting. Zo heeft ook onze Helleborus een overvloed aan meeldraden en geen vaste kroon en kelkbladen. De grote kleurrijke bloembladen maken de reclame en de kleine pijpkrullende blaadjes zijn de honingbekers.
Er zijn een aantal soorten, die heel aantrekkelijk zijn in onze nog winters uitziende tuin en die ruim met vele cultivars werden geteeld.
De oogst is voor onze bijen niet bepaald overweldigend maar toch vliegen zij er graag op als er een zonnetje schijnt; met haar sterke geur lokken de bloemen haar naar zich toe op een moment, dat er weinig anders te vinden valt.
Soorten? Vooral: de witte Kerstroos (Helleborus Niger) - de groene Helleborus viridis (Wrangwortel) met veel cultivars – Helleborus foetidus: “Stinkend Nieskruid” met groene kelk en paarse rand – Helleborus oriëntalis: Het Oosters nieskruid, dat met haar kleurige vlekken en spatten zeer tot de verbeelding spreekt en met eindeloze nuances wordt gekweekt om de vele Helleborus clubs aan hun trekken te helpen.
Op dit forum ontbreekt de Helleborus bepaald niet klik op “zoekfunctie”en tik Helleborus in en “Bijenhouden.nl”. Roger heeft prachtige foto’s van de oriëntalis.
Ik heb de plant toegevoegd aan de bijenplant site:

http://www.bijenplant.nl/drachtplantenindex.htm .


Afbeelding

Jaap v.Popering
Berichten: 4972
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 50
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: St-Annaland
Contacteer:

Re: Nieskruid - Wrangwortel - Helleborus L.

Bericht door Jaap v.Popering » wo 17 mar 2010, 19:28

Over verschillende soorten Helleboris gesproken , elk blauw stokje wat je hier ziet is een andere ouderlijn .

http://vpopering.nl/jaap/helleboris2.jpg

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten