Het weer nader verklaart.

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator: maartenkleijne

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 5939
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 01:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Het weer nader verklaart.

Berichtdoor Hans van der Post. » zo 10 mar 2002, 21:45

Het weer nader verklaart.


De Lente tegenwoordig eerder.


De zachte winters van de laatste jaren hebben invloed op het groeiseizoen. De bladontplooiing of bloei van bomen en planten in het voorjaar is sinds 1988 aanmerkelijk vervroegd. Uit onderzoek in ons land blijkt dat bijvoorbeeld de paardebloem in de jaren negentig gemiddeld rond 15 maart tot bloei kwam Dat is een maand eerder dan in het tijdvak 1795- 1988. De hazelaar (bloei tegenwoordig rond 13 januari) en het speenkruit (bloei nu rond 4 maart kwamen gemiddeld 25 dagen eerder in bloei.

Duitse onderzoekers, die gebruik maken van een netwerk van tuinen in diverse Europese landen, komen tot resultaten die vergelijkbaar zijn. Deze tuinen waarvan er een te vinden is bij Wageningen Universiteit, zijn speciaal ingericht voor onderzoek op de invloed van klimaat veranderingen op bomen en planten

In de jaren 1943-1968 werden dergelijke waarnemingen verricht door het KMNI in De Bild Daarvoor was een beroep gedaan op tal van vrijwilligers. Uit dat onderzoek bleek dat de hoeveelheid warmte vanaf 1 februari, de warmtesom, maatgevend is voor het moment van het tot bloei komen en ontplooiing van het blad.Op basis hiervan werden destijds ook voorspellingen gedaan. De winters zijn echter zo zacht, dat de ontwikkelingen in de natuur vanaf 1988 vaak al in januari beginnen.De behoefte aan warmte verschilt sterk. Hazelaars hebben soms begin januari al voldoende warmte gehad om te bloeien, terwijl acacia's pas in juni zover zijn.

Eerder in de 20ste eeuw zijn in de omgeving van Wageningen door de Nederlandse Phaenologische Vereniging waarnemingen gedaan. Uit gegevens van die periode blijkt dat de bloeitijd varieert met de temperatuur.In de jaren vijftig en begin zestig was er sprake van een vroeg bloeiseizoen, daarna begon het seizoen later. In de periode met voortdurend vroege lentes was de natuur er het vroegst bij in de jaren 1989, 1995, 1997, 1998, en 1999.
Vroege bloei kan leiden tot meer nachtvorstschade en kan ook de gevoelige periode verlengen van hooikoorts patiënten.

Het zachte weer van de laatste tijd heeft ook dit jaar een zeer vroege ontwikkeling in de natuur teweeggebracht. Het voorjaar is door de koude eerste helft van januari en de overvloedige regen echter niet recordvroeg. In 1989 begon de lente in de natuur nog eerder.
HWS (bron: KNMI)

Bijgewerkt door - hans van der post op 10/03/2002 22:19:26