Robinia pseudoacacia

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator:maartenkleijne

Frans vanTongeren
Berichten:2016
Lid geworden op:wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Robinia pseudoacacia

Bericht door Frans vanTongeren » wo 29 mei 2002, 16:54

In het ARCHIEF van Drachtplanten staat een bericht over de Acacia.
Surf naar:
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... PIC_ID=328
-
Dat de ACACIA nu bloeit, is ook DE STANDAARD opgevallen.
Op 25-05-'02 plaatste deze krant het volgende bericht:
-
WAT RUIST ER DOOR HET STRUIKGEWAS?.. VALSE ACACIA
tekst: Hilde Van den Eynde

Wat is er te zien, buiten in de tuin of op een zondagse wandeling door park of bos? In deze rubriek kijken we een jaar lang naar de natuur om ons heen. Zonder verrekijker of determineertabel, gewoon, met het oog van een leek.
OVER het fietspad langs de oude spoorweg Brussel-Gent hangt een zwoele geur. De valse acacia staat in bloei. Hoog torenen zijn welriekende boomkruinen boven het spoor uit.
Met zijn grijsbruine bast, gedoornde twijgen en volle witte bloemtrossen is de valse acacia een opvallende verschijning. In onze streken, waar een wilgenkatje zowat het summum is van wat we ons bij een boom in bloei voorstellen, is het gek hem zo exuberant met zijn bloemen te zien pronken. De valse acacia (of Robinia pseudoacacia, zoals hij met zijn met zijn wetenschappelijke naam heet) is dan ook uitheems: hij stamt van oorsprong uit de Verenigde Staten.
In de jaren zeventig werd de valse acacia in heel België langs spoorlijnen aangeplant, ter versteviging van de spoorwegbeddingen. De exotische boomsoort deed het uitstekend op de stenige en droge ondergrond langs het spoor en is inmiddels op veel plaatsen verwilderd. Tegenwoordig is hij zelfs in meerdere bossen in ons land doorgedrongen, zoals het Zoniënwoud.
De valse acacia is een vlinderbloemige; zijn bloeiwijze lijkt sterk op die van de goudenregen, waarmee hij verwant is. Zijn bloemtrossen worden in juni bestoven door bijen en hommels: het zijn de enige insecten die zwaar en behendig genoeg zijn om de kiel van de bloem, dat wil zeggen het onderste gedeelte, omlaag te duwen en zo de bloem te 'kraken'. De bevruchte stampers groeien in het najaar uit tot langwerpige peulen, zoals bij elke rechtgeaarde vlinderbloemige plant.
De valse acacia levert uitstekende NECTAR, die de basis vormt van de bekende acaciahoning. Er zijn maar weinig boomsoorten die een bijenvolk zoveel nectar opleveren als deze boom: in één seizoen ruim 500 kilogram per hectare. Behalve nectar vinden bijen en hommels ook ander voer op de valse acacia, want hij is bovendien nog eens een goede stuifmeelleverancier. Geen wonder dat het in de loop van de maand juni een constant gezoem is langs het Belgische spoor. De meeste in de handel zijnde acaciahoning komt evenwel uit Hongarije, waar ten behoeve van de honing heuse acaciabossen zijn aangeplant.
-
Tips? Ook wat gezien? Mail naar dswet@vum.be, of schrijf naar De Standaard Wetenschapsredactie, Gossetlaan 28, 1702 Groot-Bijgaarden, met vermelding 'struikgewas'. Vergeet niet de datum van uw waarneming op te geven.








Bijgewerkt door - Frans vanTongeren op 29/05/2002 17:16:53

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 20 gasten