Pagina 1 van 1

Haag rond bijenstand

Geplaatst: do 10 nov 2005, 14:05
door Frans Klein Breteler
Ls,

Ik wil een haag van ca. 8m lang poten rond mijn bijenstand. Het is de bedoeling dat de groenblijvende haag ca. 2m hoog word en max.1m breed. Welke drachtplanten (heesters) zijn het meest geschikt voor de Twentse Es-grond?

Gr. Frans

Re: Haag rond bijenstand

Geplaatst: do 10 nov 2005, 15:24
door Hans van der Post.
De hulst Frans, die kun je gebruiken.
Zorg dat je een soort hebt die niet hoog wordt. Je zou eens in Boskoop moeten kijken.
Ik heb zelf een boompje staan die ongeveer twee meter hoog is, groeit langzaam.(10 jaar)
Hans

Re: Haag rond bijenstand

Geplaatst: do 10 nov 2005, 15:35
door buckfast_beekeeper
Hallo Frans,

Als je voor hulst kiest is dit misschien iets?

ILEX aquifolium 'J.C. Van Tol' 4-6
· Dit is een breed uitgroeiende, opgaande struik of kleine boom met afstaande takken. Oudere exemplaren zijn bijna even breed als hoog, met een enigszins open habitus. De jonge takken zijn purper. De donkergroene bladeren zijn gewoonlijk breed eirond, 4-6 centimeter lang en 3-4 centimeter breed en blinkend aan de bovenzijde. Ze hebben kleine, niet scherpe, naar voren gerichte stekels die enkel op het topgedeelte van het blad aanwezig zijn. De onderzijde van het blad is lichtgroen. De bladspiegel is iets bol en weinig gegolfd. De vruchtzetting is overvloedig en rood tot oranjerood van kleur. In tegenstelling tot andere cultivars eten de vogels de bessen van deze cultivar enkel als er een gebrek aan voedsel is. Dikwijls blijven de bessen aan de plant hangen tot de nieuwe bessen verschijnen. De plant draagt dan bijna het ganse jaar rond bessen. Het is een zelfbevruchtende cultivar en heeft om die reden een speciale plaats in het assortiment. Er is geen mannelijke plant nodig om bessen te dragen. Verdraagt het goed om gesnoeid te worden en is daardoor geschikt voor hagen.(bron:http://www.plantenkweker.be/ilex.html)

Deze hulst is zeker aangenaam om dat de bladeren niet de gekende harde stekels hebben.

Ligustrum is ook een mogelijkheid. Deze echte haagplant kan perfect worden gesnoeid. Laat men ze echter "verwilderen" zal ze bloeien en zwermachtig worden bevlogen. Verdraagt ook een drastische snoei. Bij zeer strenge winters met ijzige winden durft er wel eens wat vorstschade optreden. De haag zal hier vrij goed van herstellen.


mvg

Theo

Re: Haag rond bijenstand

Geplaatst: do 10 nov 2005, 23:15
door bé kikkert
Hallo Frans,

Escallonia 'Red Elf'is ook prima geschikt voor een haag, zelf heb ik die ook bij de bijenstal staan is nu vijf jaar en ongeveer 1.60 m hoog en is ook nog een goede drachtplant.
Snoeien verdraagd de plant ook prima als dat nodig is.

Bé.

Re: Haag rond bijenstand

Geplaatst: vr 11 nov 2005, 08:15
door maartenkleijne
Ooit had ik een haag van laurierkers: 2m hoog, halve meter dik. Bij snoeien op de juiste tijd bloeit ze ook nog in het voojaar.
Dus nu heb ik mijn hoofd: als ik weer ruimte heb voor een bijenstal bij huis zet ik laurierkers om de bijen aan het zicht en de wind te onttrekken

Re: Haag rond bijenstand

Geplaatst: vr 11 nov 2005, 09:48
door Wim Joosten
Ik heb een haag van Hedera gemaakt. Eerst een schutting met gaas maken en daarne de Hedera er tegen laten groeien. Blijft ook groen(/geel). En levert de bijen in de herfst nog veel stuifmeel. Je moet deze haag wel in toom houden anders krijg je overal Hedera door je tuin.
De hoogte kun je zelf bepalen en de breedte eigenlijk ook. Je kunt de haag vrij smal houden.

Met vriendelijke groet,
Wim