Pagina 1 van 4

FENOLOGIE en de bijen

Geplaatst: za 23 feb 2013, 20:59
door Franschman
Fenologie. Heeft U als imker daar wel eens over gehoord ?? Toch is het interessant om over Fenologie iets te weten. Daar gaan we.
Fenologie is officieel de studie van het verband tussen natuurverschijnselen en de weersomstandigheden. :be8: Op welke datum en waar worden de eerste zwaluwen in Nederland waargenomen?

Wanneer begint in Nederland de bloei van fruit b.v de appel Golden Delicious? Wanneer gaan imkers met hun bijen naar 'het fruit'? Als imkers het over fruit hebben dan bedoelen ze de fruitbloesem :be3: Imker Geri Glasstra ( Bennekom ) heeft vanaf 1978 genoteerd wanneer hij naar het fruit reisde en wanneer hij weer terug ging. Bekijk het resultaat , een mooie grafiek in 'de Natuurkalender' via Google. De conclusies van het artikel www.natuurkalender.nl.
1. 1990 was een uitzonderlijk jaar met een vroeg , warm voorjaar--> vroege bloei Golden delicious
2. Start van de bloei van de peer in de afgelopen 50 jaar, structurele vervroeging vanaf jaren 80 !
3. Er is een duidelijke relatie tussen de bloeidatum peer en de gemiddelde temperatuur.
4. Fruitteelt is nu meer gericht op de appelteelt en ofschoon appels normaal later bloeien, is door klimaatverandering het moment waarop imkers hun bijen op de appel zetten, gelijk aan de vroegere 'perendatum' --> trend is dus een eerder 'opwarming' . Wijst dat op klimaatverandering? :doh:

Bekijk zelf eens dat stukje Fenologie en de appel- en peerbestuiving.
Wat zijn de gevolgen van die structurele verandering van de vervroeging van de bloei voor de bijenteelt ??????? :think: ook wetenschappers zijn hierbij uitgenodigd :ugeek:

P.S. Er is ook een verband tussen weersverschijnselen ( temp/druk/wind) als gevolg van Föhn en Mistral en de vent d'Autan en menselijk gedrag.
In Frankrijk wordt de Mistral en de Vent d'Autan wel "le vent fou ' ( gekmakende wind) genoemd. Men stelt meer depressief gevoel vast evenals bij het optreden van de warme bergwind de Föhn--> toename suïcidaal gedrag :roll:

Re: FENOLOGIE en de bijen

Geplaatst: zo 24 feb 2013, 12:01
door jjmvaningen

Re: FENOLOGIE en de bijen

Geplaatst: zo 24 feb 2013, 14:23
door Jaap v.Popering
Franschman schreef:
2. Start van de bloei van de peer in de afgelopen 50 jaar, structurele vervroeging vanaf jaren 80 !
:
:think: 1998 --11/4 :think: 1999 --3/4 :think: 2000--8/4 :think: 01 --20/4 :think: 02-- 29/3 :think: 03 -- 15/4 :think: 04-- 10/4 :think: 05-- 15/4 :think: 06 -- 25/4
:think: 007 -- 7/4 - :think: - 08 ----4/4 :think: 09 --8/4 :think: 2010--17/4 :think: 11 -- 4/4 :think: 12 ----7/4 :think: 2013 ---- weet ik nog niet :whistle:

Ik heb wel heel lang moeten nadenken :violin:


Jaap v P

Re: FENOLOGIE en de bijen

Geplaatst: zo 24 feb 2013, 20:22
door Franschman
Bekijk even www.Natuurkalender( zie link in bovenstaand bericht),Landbouw--> Fenologische Veranderingen . daar zie je in diverse grafieken de resultaten. :shock:
Nu nog even nadenken over de gevolgen voor de imkerij van deze trend--> vroegere bloei :doh:

Re: FENOLOGIE en de bijen

Geplaatst: zo 24 feb 2013, 20:43
door Jaap v.Popering
Ik vertrouw liever op mijn eigen ervaringen :think:

Jaap v P

Re: FENOLOGIE en de bijen

Geplaatst: di 26 feb 2013, 14:38
door Franschman
Beste Beeleevers,
We hebben nu wel genoeg gehad van de winter. Winterakonieten, sneeuwklokjes en ook crocussen staan werkloos te bloeien in de tuin. Het is nog de koud voor bloembezoek door de bijen. Wanneer is de kou uit de lucht ?

Langjarige weerswaarnemingen leveren een klimaatskaart op. Zo zijn in de Wetenschappelijke Atlas van Nederland Blad V-2 twee fenologische kaartjes te zien. De Gemiddelde data van bladontplooiing van de wilde kastanje en de Gemiddelde data van de volle bloei van de appel( Schone van Boskoop) In beide kaartjes is te zien dat er een 'breedte-effect' is waar te nemen. Zo bloeit de Schone van Boskoop rond 1 mei terwijl in Friesland de bijen op die bloesem moeten wachten ! :be3: Daar bloeit gemiddeld de appel meer dan twee weken later !
Ik zal proberen eens een scan van zo'n kaartje te maken en nu maar hopen op zachter weer ! :be9:

Re: FENOLOGIE en de bijen

Geplaatst: do 28 feb 2013, 13:03
door Franschman
Ik ga proberen een Fenologiekaartje op te laden uit de Wetenschappelijke Atlas van Nederland.
Wat is voor de imker interessant;
1. Hoe noordelijker in Nederland hoe later de bloei van de kastanje c.q het fruit.
2. Omdat de bloei veelal samenhangt met de temperatuur kan je stellen dat hogere temperaturen in de zuiden van ons land eerder worden gehaald.
3. Bijenvolken worden in het zuiden van Nederland eerder actief--> en hebben een langer actief seizoen ! :be1:

Re: FENOLOGIE en de bijen

Geplaatst: do 28 feb 2013, 13:22
door semar
kan plaatselijknatuurlijk enorm verschillen.

hier in de achtertuin (tussen hoge gebouwen uit de wind),
of 800 meter verderop (in het park, gelegen in een kuil in de bebouwing, open voor de wind en afkoeling),
scheelt in het voorjaar 2 weken in de volks ontwikkeling.

je kunt beter naar je microklimaat op de standplaats kijken dan naar een algemene kaart van nederland.

vriendelijke groet
Semar(Dominique)

Re: FENOLOGIE en de bijen

Geplaatst: do 28 feb 2013, 13:46
door Franschman
Hallo Semar,
Bedankt voor je snelle reactie.
Je hebt gelijk als je stelt dat het microklimaat al van invloed is op de lokale situatie. De zuidkant van een huis heeft al andere mogelijkheden voor plantengroei dan de noordzijde. Op landelijk niveau is zo'n kaartje ,zoals getoond, van belang en kunnen algemene trends , voor Nederland dus, worden geconstateerd.

Als ik mij niet vergis woon jij in de stad. Daar heerst al een microklimaat een zogenaamd Stadsklimaat. Het stadsklimaat kent hogere temperaturen dan het omgevend platte land. Hier spelen de snelle waterafvoer en de vele stenen oppervlakten een rol--> slaan warmte op= ( hogere warmtecapaciteit)
Of bijen in steden langer vliegen omdat er meer lichtbronnen zijn zou leuk zijn eens te onderzoeken. Voor zover ik weet bloeien lindebomen in steden wel eerder als die op het platte land in de omgeving. Of ze meer en langer nectar afgeven is voor mij een vraag. :doh:

Re: FENOLOGIE en de bijen

Geplaatst: do 28 feb 2013, 16:49
door Jaap v.Popering
Mijn ervaringen zijn gebaseerd op plaatsing bij de peren in Zeeland . Je moet weten dat mijn volken altijd bij de blauwe pijl drie tot vijf dagen eerder geplaatst moeten worden dan bij de rode . Ik heb even gebruik gemaakt van hetzelfde kaartje .

Afbeelding

Jaap v P