Pagina 1 van 1

Maretakken/Mistletoe

Geplaatst: wo 23 dec 2020, 13:58
door Hans van der Post.
Het is de tijd voor mistletoe =maretak. Vanavond 22-12 op MPO2 om 18:50 in het programma "Binnenstebuiten".
Daarin een stukje over de Mistletoe kwekerij van Michiel en Suzanne Nouwens in Moergestel.

Wist niet dat een Mistletoe Kwekerij in NL bestond.
Zijn er lezers/imkers die in Moergestel deze kwekerij weten en foto's hebben gemaakt?

Re: Maretakken/Mistletoe

Geplaatst: wo 23 dec 2020, 21:05
door maartenkleijne
Er zijn diverse Mistletoe Kwekerijen in ons land.
Ik heb mijn mistletoe destijds gekocht bij de Maretakkenman op siermalus,
maar hij verkocht ze ook op diverse andere soorten waaronder eik zelfs.
Alleen op google is hij nu niet te vinden.

En in Limburg zijn er ook nog een paar.

Re: Maretakken/Mistletoe

Geplaatst: wo 23 dec 2020, 23:33
door Klaas133
Maretak valt ook te zaaien. Ik deed het 2 jaar geleden op verschillende boompjes. Best boeiend. Je nijpt het zaadje (je leest her en der dat het eigelijk een embryonaal plantje is dat beschermd zit in de slijmerige bes; het zou afsterven wanneer de bes te lang geen zonlicht heeft gezien, las ik ergens) uit het besje en kleeft het met het slijm uit het besje best op een takoksel van een eenjarige tak. Zo rond deze periode zijn de bessen rijp. Vogels die de bessen eten, krijgen hun bek vol slijm en wrijventegen een tak, waar het zaadje blijft hangen met een slijmkloddertje.
Het plantje dat het langst overleefde, stond op een appel. Helaas at de geit van mijn schoonouders de 8 blaadjes die erop stonden deze herfst op toen ze ontsnapt was. Ik hoop nog steeds dat er terug blaadjes zullen verschijnen in het voorjaar (het barstje staat er nog).
Veel proberen: je zal veel zaden zien kiemen, maar slechts enkele geraken met hun pijltjes door de schors om aan te sluiten op de sapstroom. In de eerste fase is het een epifyt, die op 2 voetjes rechtop staat op de schors en leeft van vocht in de lucht. Daarom niet op een winderige plaats zetten: die drogen uit (dat merk je ook direct). Er gebeurt lang niets. Later, wanneer het plantje aansluiting heeft gevonden, krijgt het 2 blaadjes. Vanaf dit moment is het vertrokken... Van de 15 zaadjes die ik plantte, geraakte er maar 1 tot dit stadium.
Soorten waarop het zou lukken, zijn populier (!), appel, wilg, maar ook Peer, meidoorn en linde zouden kunnen..

Er zijn streken waar maretak beter zou groeien door de samenstelling van het oppervlaktewater en streken waar ze niet gedijen.
zie ook dit filmpje

Re: Maretakken/Mistletoe

Geplaatst: za 26 dec 2020, 14:25
door jjmvaningen
Ik heb ze inmiddels in de Achterhoek al wat jaren (zelf geplakte besjes) op de appels, de peren. de pruimen, de wilgen en de leilinden. De eiken en de tamme kastanjes is me nog niet gelukt. Gewoon elk jaar weer plakken. De grootste en oudste bol is ongeveer 1,5 meter in doorsnede. Maar, na 20 jaar plakken mag het ook wel ;-). Het beste resultaat heb ik met besjes uit Limburg, niet die van de kerstmarkt e.d.