Mede

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
m.kolsters.
Berichten:2000
Lid geworden op:di 11 sep 2007, 14:34
Imker sinds:1994
Aantal volken:25
Bijenras(sen):carnica
Locatie:Middelbeers Nederland
Contacteer:
Mede

Bericht door m.kolsters. » zo 21 okt 2007, 22:00

Ik heb van daag mijn mede met bramen gebotteld van 15-07-07 deze was moei helder en goed van smaak alleen 17% alcohol mag dit ook mede genoemt worden (voor mij een goede rode wijn).
Tinus.

Tinus Kolsters
't Bakhuis

Jaap v.Popering
Berichten:5703
Lid geworden op:vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds:1960
Aantal volken:50
Bijenras(sen):bastaard
Locatie:St-Annaland
Contacteer:

Re: Mede

Bericht door Jaap v.Popering » ma 22 okt 2007, 15:28

Volgens mijn bescheiden mening betekend mede HONINGWIJN

Jaap v P

Dirk Blanken
Berichten:2045
Lid geworden op:zo 08 okt 2006, 18:10
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Mede

Bericht door Dirk Blanken » ma 22 okt 2007, 19:03

Ik denk Tinus dat je je wijn als je het aan iemand kado doet rustig mede kan noemen.
Misschien is een mondelinge waarschuwing op z'n plaats.
Ik heb al enkele jaren een wijn gemaakt van bramen en vlierbessensap.
Dit jaar met een 20 potten zomerhoning van vorig jaar waarvan als je het deksel eraf haalde je poeff hoorde.
Dit jaar doe ik het in de broedstoof(2 deurskoelkast)op 30 graden celcius.
Eens kijken wat het zo wordt, vorig jaar was het heerlijk maar ook heel sterk.
De bramen zijn niet in een keer rijp dus telkens wordt wat rijp is geplukt en in de blender gedaan en daarna gezeefd en in de diepvries bewaard.
Ik heb een grote blender ( liquificador ) 25 jaar geleden in Brazilie gekocht op 110 volt ( dus een zware transformator) het apparaat werkt nog perfect.
Als je wijn maakt van sap gaat het allemaal wat gemakkelijker.
Bij de bordeaugist twee geperste sinasappelen doen en een beetje water en een beetje suiker of honing, goed afdekken en de volgende dag, honing in een zeer schone emmer iets heet water er bij zodat de de honing goed oplost, bij het honingwater de ontdooide sap gieten en de gist erbij mengen.
Daarna in de fles, voor 3/4 tot 4/5 vullen , waterslot erop en klaar.
Als het bijna uitgegist is afhevelen en vullen tot bijna vol, en dan aan z'n lot overlaten, het gist dan nog enige tijd heel langzaam door.
Ik doe alles een beetje op de gok, soms wordt de wijn iets te zoet, dat los ik dan op door een tweede kleine fles te gebruiken en de grote en kleine met water en appelsap(vers) te verdunnen met een kleine gist toegift.
Wijn maken is net als het bijenhouden experimenteren.
Dirk

dertiende

Jaap v.Popering
Berichten:5703
Lid geworden op:vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds:1960
Aantal volken:50
Bijenras(sen):bastaard
Locatie:St-Annaland
Contacteer:

Re: Mede

Bericht door Jaap v.Popering » ma 22 okt 2007, 22:13

Ik zou het HONING BRAMENWIJN noemen , want mede is niet rood .

Jaap v P

Gebruikersavatar
m.kolsters.
Berichten:2000
Lid geworden op:di 11 sep 2007, 14:34
Imker sinds:1994
Aantal volken:25
Bijenras(sen):carnica
Locatie:Middelbeers Nederland
Contacteer:

Re: Mede

Bericht door m.kolsters. » ma 22 okt 2007, 23:20

Mede is alleen met honing berijd,aan toevoegingen van smaak krijg je een anderen (mede)Bramen-walnoten-appel-citroen-kiwi-granberri-flierbes en ga zo maar door wat vind je lekker.
De naam wijn is alleen voor druiven,alle anderen mogen de naam wijn niet gebruiken.
Maar mede mag dat wel genoemd worden met andere toevoeging.
Tinus

Tinus Kolsters
't Bakhuis

amja
Berichten:120
Lid geworden op:di 16 okt 2007, 19:16
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Mede

Bericht door amja » di 23 okt 2007, 19:52

Is het niet leuker als je mede van verschillende vruchten maakt dat je er een leuke naam voor verzint, inplaats overal op te zetten MEDE.
Je kunt de naam aan passen bv Bramenmede, ook het etiket of een combinatie ervan.
Het is zo leuk en lekker verschillende smaakjes te hebben in combinatie met de honingsmaak.

Amja

Gebruikersavatar
m.kolsters.
Berichten:2000
Lid geworden op:di 11 sep 2007, 14:34
Imker sinds:1994
Aantal volken:25
Bijenras(sen):carnica
Locatie:Middelbeers Nederland
Contacteer:

Re: Mede

Bericht door m.kolsters. » di 23 okt 2007, 23:37

Beste proevers.
Mede met toegevoegde naam, ik weet wel dat al deze medes een aparte smaak hebben, alles bij een dan heb je wel een smaak, maar dan is het nog geen honing met water en gist(mede).
Nu heb ik nog mijn vraag niet beandwoord gekregen.
Tinus

Tinus Kolsters
't Bakhuis

Gebruikersavatar
willem
Berichten:731
Lid geworden op:di 18 feb 2003, 21:23
Locatie:Hilversum
Contacteer:

Re: Mede

Bericht door willem » wo 24 okt 2007, 15:50

Ik heb van daag mijn mede met bramen gebotteld van 15-07-07 deze was moei helder en goed van smaak alleen 17% alcohol mag dit ook mede genoemt worden (voor mij een goede rode wijn).

[Vijf reacties verder:]
Nu heb ik nog mijn vraag niet beandwoord gekregen.

Tinus
Je stelt je verwachtingen te hoog, dit forum is voor gedachten uitwisseling en niet persee voor antwoorden, dat kan ook niet met zo'n hoog gehalte aan Troubadours en Barden (zonder geluid).
Volgens mij mag je mede alleen Mede noemen als het ook echt Mede is.
Zonder frutsels en zo om het nog lekkerder te maken. Ik kan me de bron niet herinneren. Zo dat is ook geen antwoord.
Klik in de kop van het forum eens "download" aan zoek dan het honingkeuring-regelement en/of het honing-cursusboek er staat wel wat over mede maar geeft ook geen exact antwoord op jou vraag.
Ik hoop dat hiermee valt te leven.
Groeten, Willem

Jaap v.Popering
Berichten:5703
Lid geworden op:vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds:1960
Aantal volken:50
Bijenras(sen):bastaard
Locatie:St-Annaland
Contacteer:

Re: Mede

Bericht door Jaap v.Popering » wo 24 okt 2007, 19:34

De naam wijn is alleen voor druiven,alle anderen mogen de naam wijn niet gebruiken.
Maar mede mag dat wel genoemd worden met andere toevoeging.


Ik heb hier een boek : Maak zelf wijn ; geschreven door Ronn Hoose , met 45 vershillende recepten ,van bramenwijn ,appelwijn , Paardebloemwijn ,allemaal zonder druiven. Zou die schrijver dan zo verkeerd zitten omdat hij ze allemaal met wijn benoemd?????

Mede of honingwijn Ingrediënten: Honing ,gistvoedingszout , vitamix , tannine wit , citroenzuur , en wijnsteenzuur .

Jaap v P

Gebruikersavatar
hans hoogendoorn
Berichten:929
Lid geworden op:di 18 mei 2004, 19:06
Locatie:Veelerveen
Contacteer:

Re: Mede

Bericht door hans hoogendoorn » wo 24 okt 2007, 20:59

ik heb altijd gehoord, dat wijn gemaakt van vruchten ipv van druiven
alleen maar vruchtenwijn genoemd mag worden ipv wijn.
volgens wikipedia is dat correct : http://nl.wikipedia.org/wiki/Vruchtenwijn

volgens dezelfde bron mag honingwijn of mede
ook toevoegingen hebben van b.v. kruiden of fruit
voor het vergisten is namelijk naast veel suiker ook voeding nodig
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mede_%28drank%29

Er zit wel alcohol in het drankje door de vergisting
niet onbelangrijk !
proost.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten