Mede
- m.kolsters.
- Berichten:2000
- Lid geworden op:di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds:1994
- Aantal volken:25
- Bijenras(sen):carnica
- Locatie:Middelbeers Nederland
- Contacteer:
Ik heb van daag mijn mede met bramen gebotteld van 15-07-07 deze was moei helder en goed van smaak alleen 17% alcohol mag dit ook mede genoemt worden (voor mij een goede rode wijn).
Tinus.
Tinus Kolsters
't Bakhuis
Tinus.
Tinus Kolsters
't Bakhuis
-
- Berichten:5703
- Lid geworden op:vr 05 jan 2007, 14:22
- Imker sinds:1960
- Aantal volken:50
- Bijenras(sen):bastaard
- Locatie:St-Annaland
- Contacteer:
Re: Mede
Volgens mijn bescheiden mening betekend mede HONINGWIJN
Jaap v P
Jaap v P
-
- Berichten:2045
- Lid geworden op:zo 08 okt 2006, 18:10
- Locatie:Nederland
- Contacteer:
Re: Mede
Ik denk Tinus dat je je wijn als je het aan iemand kado doet rustig mede kan noemen.
Misschien is een mondelinge waarschuwing op z'n plaats.
Ik heb al enkele jaren een wijn gemaakt van bramen en vlierbessensap.
Dit jaar met een 20 potten zomerhoning van vorig jaar waarvan als je het deksel eraf haalde je poeff hoorde.
Dit jaar doe ik het in de broedstoof(2 deurskoelkast)op 30 graden celcius.
Eens kijken wat het zo wordt, vorig jaar was het heerlijk maar ook heel sterk.
De bramen zijn niet in een keer rijp dus telkens wordt wat rijp is geplukt en in de blender gedaan en daarna gezeefd en in de diepvries bewaard.
Ik heb een grote blender ( liquificador ) 25 jaar geleden in Brazilie gekocht op 110 volt ( dus een zware transformator) het apparaat werkt nog perfect.
Als je wijn maakt van sap gaat het allemaal wat gemakkelijker.
Bij de bordeaugist twee geperste sinasappelen doen en een beetje water en een beetje suiker of honing, goed afdekken en de volgende dag, honing in een zeer schone emmer iets heet water er bij zodat de de honing goed oplost, bij het honingwater de ontdooide sap gieten en de gist erbij mengen.
Daarna in de fles, voor 3/4 tot 4/5 vullen , waterslot erop en klaar.
Als het bijna uitgegist is afhevelen en vullen tot bijna vol, en dan aan z'n lot overlaten, het gist dan nog enige tijd heel langzaam door.
Ik doe alles een beetje op de gok, soms wordt de wijn iets te zoet, dat los ik dan op door een tweede kleine fles te gebruiken en de grote en kleine met water en appelsap(vers) te verdunnen met een kleine gist toegift.
Wijn maken is net als het bijenhouden experimenteren.
Dirk
dertiende
Misschien is een mondelinge waarschuwing op z'n plaats.
Ik heb al enkele jaren een wijn gemaakt van bramen en vlierbessensap.
Dit jaar met een 20 potten zomerhoning van vorig jaar waarvan als je het deksel eraf haalde je poeff hoorde.
Dit jaar doe ik het in de broedstoof(2 deurskoelkast)op 30 graden celcius.
Eens kijken wat het zo wordt, vorig jaar was het heerlijk maar ook heel sterk.
De bramen zijn niet in een keer rijp dus telkens wordt wat rijp is geplukt en in de blender gedaan en daarna gezeefd en in de diepvries bewaard.
Ik heb een grote blender ( liquificador ) 25 jaar geleden in Brazilie gekocht op 110 volt ( dus een zware transformator) het apparaat werkt nog perfect.
Als je wijn maakt van sap gaat het allemaal wat gemakkelijker.
Bij de bordeaugist twee geperste sinasappelen doen en een beetje water en een beetje suiker of honing, goed afdekken en de volgende dag, honing in een zeer schone emmer iets heet water er bij zodat de de honing goed oplost, bij het honingwater de ontdooide sap gieten en de gist erbij mengen.
Daarna in de fles, voor 3/4 tot 4/5 vullen , waterslot erop en klaar.
Als het bijna uitgegist is afhevelen en vullen tot bijna vol, en dan aan z'n lot overlaten, het gist dan nog enige tijd heel langzaam door.
Ik doe alles een beetje op de gok, soms wordt de wijn iets te zoet, dat los ik dan op door een tweede kleine fles te gebruiken en de grote en kleine met water en appelsap(vers) te verdunnen met een kleine gist toegift.
Wijn maken is net als het bijenhouden experimenteren.
Dirk
dertiende
-
- Berichten:5703
- Lid geworden op:vr 05 jan 2007, 14:22
- Imker sinds:1960
- Aantal volken:50
- Bijenras(sen):bastaard
- Locatie:St-Annaland
- Contacteer:
Re: Mede
Ik zou het HONING BRAMENWIJN noemen , want mede is niet rood .
Jaap v P
Jaap v P
- m.kolsters.
- Berichten:2000
- Lid geworden op:di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds:1994
- Aantal volken:25
- Bijenras(sen):carnica
- Locatie:Middelbeers Nederland
- Contacteer:
Re: Mede
Mede is alleen met honing berijd,aan toevoegingen van smaak krijg je een anderen (mede)Bramen-walnoten-appel-citroen-kiwi-granberri-flierbes en ga zo maar door wat vind je lekker.
De naam wijn is alleen voor druiven,alle anderen mogen de naam wijn niet gebruiken.
Maar mede mag dat wel genoemd worden met andere toevoeging.
Tinus
Tinus Kolsters
't Bakhuis
De naam wijn is alleen voor druiven,alle anderen mogen de naam wijn niet gebruiken.
Maar mede mag dat wel genoemd worden met andere toevoeging.
Tinus
Tinus Kolsters
't Bakhuis
Re: Mede
Is het niet leuker als je mede van verschillende vruchten maakt dat je er een leuke naam voor verzint, inplaats overal op te zetten MEDE.
Je kunt de naam aan passen bv Bramenmede, ook het etiket of een combinatie ervan.
Het is zo leuk en lekker verschillende smaakjes te hebben in combinatie met de honingsmaak.
Amja
Je kunt de naam aan passen bv Bramenmede, ook het etiket of een combinatie ervan.
Het is zo leuk en lekker verschillende smaakjes te hebben in combinatie met de honingsmaak.
Amja
- m.kolsters.
- Berichten:2000
- Lid geworden op:di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds:1994
- Aantal volken:25
- Bijenras(sen):carnica
- Locatie:Middelbeers Nederland
- Contacteer:
Re: Mede
Beste proevers.
Mede met toegevoegde naam, ik weet wel dat al deze medes een aparte smaak hebben, alles bij een dan heb je wel een smaak, maar dan is het nog geen honing met water en gist(mede).
Nu heb ik nog mijn vraag niet beandwoord gekregen.
Tinus
Tinus Kolsters
't Bakhuis
Mede met toegevoegde naam, ik weet wel dat al deze medes een aparte smaak hebben, alles bij een dan heb je wel een smaak, maar dan is het nog geen honing met water en gist(mede).
Nu heb ik nog mijn vraag niet beandwoord gekregen.
Tinus
Tinus Kolsters
't Bakhuis
Re: Mede
Ik heb van daag mijn mede met bramen gebotteld van 15-07-07 deze was moei helder en goed van smaak alleen 17% alcohol mag dit ook mede genoemt worden (voor mij een goede rode wijn).
[Vijf reacties verder:]
Nu heb ik nog mijn vraag niet beandwoord gekregen.
Tinus
Je stelt je verwachtingen te hoog, dit forum is voor gedachten uitwisseling en niet persee voor antwoorden, dat kan ook niet met zo'n hoog gehalte aan Troubadours en Barden (zonder geluid).
Volgens mij mag je mede alleen Mede noemen als het ook echt Mede is.
Zonder frutsels en zo om het nog lekkerder te maken. Ik kan me de bron niet herinneren. Zo dat is ook geen antwoord.
Klik in de kop van het forum eens "download" aan zoek dan het honingkeuring-regelement en/of het honing-cursusboek er staat wel wat over mede maar geeft ook geen exact antwoord op jou vraag.
Ik hoop dat hiermee valt te leven.
Groeten, Willem
-
- Berichten:5703
- Lid geworden op:vr 05 jan 2007, 14:22
- Imker sinds:1960
- Aantal volken:50
- Bijenras(sen):bastaard
- Locatie:St-Annaland
- Contacteer:
Re: Mede
De naam wijn is alleen voor druiven,alle anderen mogen de naam wijn niet gebruiken.
Maar mede mag dat wel genoemd worden met andere toevoeging.
Ik heb hier een boek : Maak zelf wijn ; geschreven door Ronn Hoose , met 45 vershillende recepten ,van bramenwijn ,appelwijn , Paardebloemwijn ,allemaal zonder druiven. Zou die schrijver dan zo verkeerd zitten omdat hij ze allemaal met wijn benoemd?????
Mede of honingwijn Ingrediënten: Honing ,gistvoedingszout , vitamix , tannine wit , citroenzuur , en wijnsteenzuur .
Jaap v P
Maar mede mag dat wel genoemd worden met andere toevoeging.
Ik heb hier een boek : Maak zelf wijn ; geschreven door Ronn Hoose , met 45 vershillende recepten ,van bramenwijn ,appelwijn , Paardebloemwijn ,allemaal zonder druiven. Zou die schrijver dan zo verkeerd zitten omdat hij ze allemaal met wijn benoemd?????
Mede of honingwijn Ingrediënten: Honing ,gistvoedingszout , vitamix , tannine wit , citroenzuur , en wijnsteenzuur .
Jaap v P
- hans hoogendoorn
- Berichten:929
- Lid geworden op:di 18 mei 2004, 19:06
- Locatie:Veelerveen
- Contacteer:
Re: Mede
ik heb altijd gehoord, dat wijn gemaakt van vruchten ipv van druiven
alleen maar vruchtenwijn genoemd mag worden ipv wijn.
volgens wikipedia is dat correct : http://nl.wikipedia.org/wiki/Vruchtenwijn
volgens dezelfde bron mag honingwijn of mede
ook toevoegingen hebben van b.v. kruiden of fruit
voor het vergisten is namelijk naast veel suiker ook voeding nodig
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mede_%28drank%29
Er zit wel alcohol in het drankje door de vergisting
niet onbelangrijk !
proost.
alleen maar vruchtenwijn genoemd mag worden ipv wijn.
volgens wikipedia is dat correct : http://nl.wikipedia.org/wiki/Vruchtenwijn
volgens dezelfde bron mag honingwijn of mede
ook toevoegingen hebben van b.v. kruiden of fruit
voor het vergisten is namelijk naast veel suiker ook voeding nodig
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mede_%28drank%29
Er zit wel alcohol in het drankje door de vergisting
niet onbelangrijk !
proost.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten