Hoe zuiver is onze honing (nog)?

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
gerard.b.w.vos
Berichten: 858
Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Hoe zuiver is onze honing (nog)?

Bericht door gerard.b.w.vos »

Hoe zuiver is onze honing (nog)?
Deze vraag kunnen we ons gaan stellen nadat inmiddels wel is komen vast te staan dat onze bijen ook regelmatig vocht ophalen van dauw en guttatie vocht van landbouwgewassen.
Dat vocht komt in de kast en zal op verschillende manieren worden gebruikt door de bijen.
Voedsel aanmaak voor larven en verdamping om de RV in de kast op ca 50% te houden na een “koude” nacht.
Het binnenkomende vocht verdampt en daarmee ook de meegekomen mineralen, zouten, gifstoffen en onkruid- en insectenverdelgende residu stoffen daarin.
Honing is hygroscopisch dus het is aan te nemen dat stoffen die in het guttatie vocht zitten in de honing en in de te verwerken nectar terecht komen.
Welke partij, bureau of instantie zou in staat zijn om hier onderzoek naar te doen, want dat is natuurlijk laboratorium werk.
PRI kan dat niet en zo ja dan zullen ze daar geen geld voor(over) hebben en de VWA heeft hier geen belangstelling voor en prioriteit in, omdat ze ook indertijd al geen onderzoek wilden doen naar pesticiden, fijn stof e.d in honing.
Misschien dat Romee van der Zee of Henk van de Scheer hiervoor een idee hebben vanuit hun kennis en onderzoeken.
Indien het wordt aangetroffen wat zijn de maximaal toelaatbare waarden, mag honing dan nog wel verkocht, resp. worden aangeboden aan de consument?

Wie is uitendelijk aansprakelijk bij ge constateerde overschrijding, de imker, de bijen, de landbouwer die het toepast, de leverancier van het product of zaaigoed levert, de producent of de overheidinstantie die goedkeuring heeft gegeven om die middelen aan haar onderdanen toe telaten??

Allemaal vragen waar je toch is over na moet gaan denken als leverancier van bij-producten!


http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!
Jaap v.Popering
Berichten: 5703
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 50
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: St-Annaland
Contacteer:

Re: Hoe zuiver is onze honing (nog)?

Bericht door Jaap v.Popering »

gerard.b.w.vos schreef:
Hoe zuiver is onze honing (nog)?




In je opsomming van mogelijkheden mis ik de zware metalen en roetdeeltjes, die zullen er ongetwijfeld ook in voorkomen .

Als ik mij goed herinner zijn in 2008 monsters voor P.R.I.uit heel Nederland verzameld voor onderzoek . Mij is die uitslag niet bekend .

Jaap v P
Gebruikersavatar
macwlem
Berichten: 504
Lid geworden op: wo 10 sep 2008, 22:18
Locatie: Remersdaal
Contacteer:

Re: Hoe zuiver is onze honing (nog)?

Bericht door macwlem »

Gerard,

Ik ben bang dat dat pas gaat gebeuren als er per hoofd bevolking een veelvoud aan honing gebruikt gaat worden en er dus munt uit geslagen kan worden. Ik zou er in ieder geval wel voorstander van zijn.

Groet,
Willem
de vos roger
Berichten: 1783
Lid geworden op: wo 07 sep 2005, 13:08
Locatie: Belgie -Oost-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Hoe zuiver is onze honing (nog)?

Bericht door de vos roger »

Bij ons in Vlaanderen krijgt iedere imker de kans om gratis zijn honing te laten onderzoeken aan de universiteit van Gent.
Indien in het honingstaal schadelijke stoffen worden aangetroffen wordt het voedselagentschap ingeschakeld die dan de taak overneemt en de ganse partij laat vernietigen.
Als je honing goedgekeurd wordt dan krijg je een label om op je potjes te kleven.Ik profiteer ieder jaar van deze gratis aanbieding,zo ben je ook zeker dat je een kwaliteitsproduct aan je kopers aanbiedt
Afbeelding

roger
Gebruikersavatar
macwlem
Berichten: 504
Lid geworden op: wo 10 sep 2008, 22:18
Locatie: Remersdaal
Contacteer:

Re: Hoe zuiver is onze honing (nog)?

Bericht door macwlem »

En het meest bijzondere is dat dit gewoon mogelijk is met/door steun vanuit de Europes gemeenschap.
de vos roger
Berichten: 1783
Lid geworden op: wo 07 sep 2005, 13:08
Locatie: Belgie -Oost-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Hoe zuiver is onze honing (nog)?

Bericht door de vos roger »

Inderdaad Willem met Europees geld voor de bijenteelt dat jullie ned. eveneens toebedeeld krijgen![:)]
gr.

roger
Gebruikersavatar
macwlem
Berichten: 504
Lid geworden op: wo 10 sep 2008, 22:18
Locatie: Remersdaal
Contacteer:

Re: Hoe zuiver is onze honing (nog)?

Bericht door macwlem »

Wrijf het er maar even in Roger [:)] Deze Europese steun is er reeds jaren en is dus niets nieuws. Blijkbaar was en is er hier in Nederland geen behoefte aan enige kwaliteitverbetering!

Op een grotere schaal:
Het onderzoeken en monitoren - (terug)traceren van zowel binnenlandse als buitenlandse honing zou ieder's land verplichting moeten zijn en wordt op dit moment nog zwaar onderschat. Los van de verontreinigingen die zich in honing kunnen bevinden en de daarmee samengaande eventuele gezondheidsrisico's bestaat er ook nog een "honing-mafia" die zonder deugdelijk monitor systeem met honing kan doen en laten wat ze willen en dat over de rug van imkers waar dan ook ter wereld.
Gebruikersavatar
macwlem
Berichten: 504
Lid geworden op: wo 10 sep 2008, 22:18
Locatie: Remersdaal
Contacteer:

Re: Hoe zuiver is onze honing (nog)?

Bericht door macwlem »

Ter illustratie en overdenking het volgende:

In augustus en september 2004 werden door alle regio’s van de Voedsel en Waren Autoriteit / Keuringsdienst van Waren (VWA/KvW) 174 monsters honing genomen, die werden onderzocht door VWA/KvW Oost.

Het betrof 135 monsters die volgens opgave afkomstig waren uit Nederland, 16 monsters afkomstig uit landen van de EG, 16 monsters uit overige landen en 7 monsters van onbekende herkomst.

Hierbij moet opgemerkt worden dat de aanduiding van het land op de pot veelal niet het land aangeeft waar de honing gewonnen werd. Ook wordt honing van verschillende herkomst gemengd.

In totaal bevatten 51 van de monsters één of meer van de onderzochte residuen. Van de 152 monsters, die onderzocht werden op bestrijdingsmiddelen, bevatten er 23 amitraz (1,0 – 10,7 µg/kg), 1 cymiazol (2,5 µg/kg) en 1 rotenon (7,9 µg/kg). Voor residuen van bestrijdingsmiddelen werd geen overschrijding van de norm vastgesteld.

Van de 173 monsters, die werden onderzocht op antibiotica, bevatten er 10 chlooramphenicol (0,1 – 0,3 µg/kg) en 17 streptomycine (2,0 – 9,6 µg/kg). Van de 44 monsters, die werden onderzocht op nitrofuranen, bevatten er 8 semicarbazide (SEM, 0,33 – 1,7 µg/kg), de metaboliet van nitrofurazone. Voor chlooramphenicol en nitrofuranen zijn MRPL’s vastgesteld. Alleen voor SEM werd de MRPL overschreden. Voor streptomycine is geen MRPL vastgesteld.

Hoewel het gebruik van antibiotica bij de bijenteelt in de EG niet is toegestaan worden nog steeds, in het algemeen, geringe hoeveelheden ervan aangetoond in honing. Bij dit onderzoek betreft het hoofdzakelijk chlooramphenicol, SEM en streptomycine. Naast oneigenlijk gebruik in bijenkasten zou het gebruik van streptomycinepreparaten op vruchtbomen ter bestrijding van bacterievuur een bron voor het laatstgenoemde antibioticum kunnen zijn. De aanwezigheid van chlooramphenicol kan alleen toegeschreven worden aan verboden gebruik. SEM de metaboliet van het verboden nitrofurazone kan ook ontstaan bij het afsluiten van de potten met behulp van azodicarbonamide, waarvan het gebruik vanaf 2 augustus 2005 verboden is.

In vele gevallen is het onduidelijk in welk land de honing gewonnen is. Het is hierdoor mogelijk dat antibiotica gevonden worden in Nederlandse honing of honing uit EG-landen, die oorspronkelijk afkomstig was uit niet EG-landen, waar het gebruik van deze middelen nog is toegestaan.
de vos roger
Berichten: 1783
Lid geworden op: wo 07 sep 2005, 13:08
Locatie: Belgie -Oost-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Hoe zuiver is onze honing (nog)?

Bericht door de vos roger »

Enkele jaren geleden was bij ons een fruitkweker-imker die op de veiling waar hij zijn fruit verkocht ook honing verhandelde aan andere fruitkwekers.
Daar de vraag groter was dan zijn aanbod besloot de fruitkweker om in de bijenwinkel een vat vloeibare honing aan te kopen en deze te mengen met zijn eigen gewonnen honing.
Die man liet ook jaarlijks zijn honing controleren bij ons in Gent.
Toen de honing werd ontleed bleek daar een overdosis antibiotica in te zitten met het gevolg dat de hele partij moest vernietigd worden.
Eerst dacht men dat het kwam door sproeistoffen die de fruitkweker gebruikt had op zijn plantage, maar na grondig onderzoek door het voedselagentschap bleek het van de aangekochte vloeibare honing te zijn uit de bijenwinkel.Deze honing was ingevoerd uit China !
Zo zie je maar hoe sommige zaken aan het licht kunnen komen.
Had die man zijn honing niet laten onderzoeken dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest en zo in de handel terechtgekomen.
groetjes

roger
kreydt
Berichten: 319
Lid geworden op: zo 13 mar 2005, 22:11
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Hoe zuiver is onze honing (nog)?

Bericht door kreydt »

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2005/09/06/R445.htm

>>> Het betrof 135 monsters die volgens opgave afkomstig waren uit Nederland, 16 monsters afkomstig uit landen van de EG, 16 monsters uit overige landen en 7 monsters van onbekende herkomst. <<<

Zo zie je maar dat de voedingscontrole een weinig relevante zaak is want het aandeel van inlandse honing in de handel is bijna verwaarloosbaar. Azië en Zuid Amerika zijn de 'honing' landen en juist in die streken is de regelmentering minimaal of onbestaande.
Het mooiste voorbeeld is China waar ondanks het wereldwijd verbod, rustig tonnen DDT worden gebruikt.

We moeten niet flauw doen en de mistoestanden bij een ander zoeken. Neem als voorbeeld het gebruik van streptomice tegen bacterievuur. De fruitteler heeft bij aan tasting 2 mogelijkheden; ROOIEN of ( voor de EU )onwettelijke middelen gebruiken. Als je het economisch bekijkt is een reisje naar Zwitserland ( Streptomicine vrij te koop per kilogram aan een relatief goedkope prijs ) vlug terug verdiend.
En dan haal ik nog niet de commerciele visboerderijen aan, waar vanaf het eitje tot en met de na-behandeling van de geoogste vis preventief wordt behandeld met god-weet-wat, maar dit haalt nooit de pers en krijgt dus ook geen ( weinig ) aandacht van actie-groepen.



kg
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot] en 9 gasten