Pagina 2 van 2

Re: Mede maken.

Geplaatst: ma 12 dec 2011, 17:02
door harmjanwilbrink
Omdat ik 4 kg honing heb gebruikt en omdat volgens Immehouder daardoor de flessen kunnen ontploffen vroeg ik me af of aanvullen met gekookt water bij overhevelen een idee kon zijn...

Re: Mede maken.

Geplaatst: ma 12 dec 2011, 23:42
door Hans van der Post.
Wacht even ontploffen? Je gaat pas flessen vullen als de mede "stil" is.
Mijn ervaring is dat mede die je helemaal laat uitgisten dit zeker een half jaar duurt.
- Je moet totaal drie keer overhevelen.

Ik neem aan dat je een waterslot gebruikt daar mag geen niveau verschil zijn van het water in de twee delen van het waterslot. (in 24/48 uur!) dan is de mede/wijn stil.
Is dit wel zo dan gist de mede nog en is het niet verstandig om de mede te bottelen.
Verder is het raadzaam is om kurken te gebruiken. Mocht er toch gisting ontstaan dan komt de kurk omhoog en ploft er geen fles!
In een boekje staan dat als je er zeker van wilt zijn dat de mede/wijn echt is uitgegist een fles 3/4 te vullen en de kurk voor de helft in de fles drukten. De gevulde fles op een warme plaats zetten en na een paar dagen te kijken of de kurk om hoog is gekomen. is dit wel zo dan is de mede/wijn nog niet stil.

Re: Mede maken.

Geplaatst: ma 12 dec 2011, 23:58
door Immehouder
Zoals Hans al opmerkte zorgt verdunnen met water voor een lager alcoholgehalte.
Bovendien verlaagt het het s.g. (soortelijk gewicht) wat er voor kan zorgen dat je mede -mede door het luchtcontact van het overhevelen-nog sneller gaat hergisten.
Het gebruik van kurken is m.i. geen garantie voor het stukspringen van de flessen. Vooral de goedkopere flessen zijn soms van vrij dun glas gemaakt. Een kameraad van mij kreeg ontploffende flessen rabarberwijn die nochtans met kurken waren afgesloten.
Je loopt minder risico bij het gebruik van champagneflessen. Vooral de exemplaren die rond de kilo wegen (ong. 900 g) weerstaan makkelijk een druk van 2-3 bar.

Re: Mede maken.

Geplaatst: di 13 dec 2011, 00:12
door Hans van der Post.
Immehouder schreef:[............................]Je loopt minder risico bij het gebruik van champagneflessen. Vooral de exemplaren die rond de kilo wegen (ong. 900 g) weerstaan makkelijk een druk van 2-3 bar.
Ik hergebruik wijnflessen. Om ongelukken te voorkomen laat de mede/wijn helemaal uitgisten dan heb je geen problemen en is de mede lekkerder. :violin: