Welke gist?

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bart de Coo
Moderator
Berichten: 2977
Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Dieren (Gld)
Contacteer:

Welke gist?

Bericht door Bart de Coo » ma 05 okt 2009, 19:57

Besten,

Ik heb hier in de keuken nog een kilootje of 16, 17 aan augustushoning staan om mede van te maken. Het lijkt mij ontzettend leuk om alles zo simpel moeglijk te houden. Het lijkt mij leuk om uitsluitend producten te gebruiken die te vinden zijn in een straal van 5 km wandelen rondom mijn huis.

Er is maar 1 product waarvoor je naar de winkel moet: gist. (Je kunt de mede natuurlijk ook aan de lucht laten gisten, maar dan wordt het alcoholpercentage niet zo hoog, heb ik mij laten vertellen.)

Welke gist raden jullie mij aan? Met welke gist hebben jullie goede ervaringen? Het zou dus mooi zijn als het een gistsoort is die zo veel mogelijk suiker omzet in alcohol en een flink alcoholpercentage aankan. [:o)]



Bedankt alvast!


Bart de Coo

Gebruikersavatar
macwlem
Berichten: 504
Lid geworden op: wo 10 sep 2008, 22:18
Locatie: Remersdaal
Contacteer:

Re: Welke gist?

Bericht door macwlem » ma 05 okt 2009, 20:33

In het lijntje van 2007 over mede (helaas afgesloten) staan wat suggesties.

Groet,
willem

http://www.bijenhouden.nl/forum/viewtop ... Terms=gist

Gebruikersavatar
Jeroenvt
Berichten: 1535
Lid geworden op: do 06 sep 2007, 21:44
Aantal volken: 5
Bijenras(sen): hele leuke
Locatie: Hoogland - Nederland
Contacteer:

Re: Welke gist?

Bericht door Jeroenvt » ma 05 okt 2009, 23:27

Ik heb hier nu twee soorten mede staan gisten, allebei tien liter. De ene met ca. 4 kilo honing zakje sherrygist, de andere 2,5 kg met sauternes-gist. De sherrygist zal stoppen bij 17 a 18%, als je dus weinig honing gebruikt, zoals 2,5 kg, krijg je een maximaal vergiste hoeveelheid suiker, een droge wijn dus, bij 4kg zal die ook niet al te zoet zijn. Bij mijn hoeveelheid komt de sauternes op een 12%, en wordt een iets zoetere mede dan de honingsherry.

De sauternes is trouwens van eind augustus en ik denk met een maandje al helder, de sherry ook eind augustus, maar nog niet uitgegist. Er is ook mede-gist: [url="http://www.brouwland.com/shop/product.asp?cfid=28&id=2638&xin=1&src=mede&dt=24"]WYEAST 4184 MEAD SWEET[/url] en [url="http://www.brouwland.com/shop/product.asp?cfid=4&id=2643&cat=140&dt=24"]WYEAST 4632 MEAD DRY[/url], maar ik heb de (dure maar wel goede) WYEAST-gisten alleen nog maar voor bier gebruikt, voor wijn is een korrelgist tot nu toe oké, misschien volgend jaar eens proberen. Portgist ga ik volgend jaar ook maar eens proberen, honing met vlierbessen of zo...

Overigens, als je toch bij de winkel bent (of bijv. http://www.brouwland.nl), neem ook wat gistvoedingszout mee. De honingoplossing bevat niet zo heel veel voeding voor de gist, alleen op suiker kan die niet optimaal leven. En natuurlijk sulfiet-poeder en citroenzuur om te reinigen.

Giststarter heb ik gemaakt van het sap van 2 sinaasappels, 2 eetlepels honing en wat van dat gistvoedingszout. Starter maak je een dag van te voren en voeg je toe aan de most.

Naast honing heb ik nog een kop erg sterke thee toegevoegd. Overigens bestaat er ook nog stookgist die eigenlijk bedoelt is om een te stoken vloeistof te maken, die haalt wel 22% en superwijngist of maxiferma, die haalt ook wel 18%. Van beide weet ik niet hoe ze smaken met honing, die laatste is voor vlierbloemenwijn wel oké.

--
Mvg Jeroen van Tol
http://www.bijentuin.nl
http://www.imkervereniging-zuidflevoland.nl/

Gebruikersavatar
marc
Berichten: 1074
Lid geworden op: vr 10 sep 2004, 01:34
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Welke gist?

Bericht door marc » di 06 okt 2009, 09:10

Het lijkt mij leuk om uitsluitend producten te gebruiken die te vinden zijn in een straal van 5 km wandelen rondom mijn huis

Al eens aan bakkersgist gedacht Bart, werkt uitstekent voor een zoete of medium mede tot 12°. Je bakker zal je graag verder helpen.

BBBeez
Berichten: 120
Lid geworden op: di 27 feb 2007, 17:26
Imker sinds: 2007
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Carnica (beebreed)
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Welke gist?

Bericht door BBBeez » di 06 okt 2009, 10:28

Bakkersgist werkt wel maar geeft vieze bijsmaakjes. Bakkergist gist daarnaast ook veel heftiger dan een wijngist. Hierdoor heb je meer kans op een knoeiboel en de delicate aroma's worden gaan door het vele koolzuurgas verloren.

Ik zou zeker de moeite nemen om een echte wijngist te bestellen die de suikers langzaam vergist. Ik zou ook nog een zuur bestellen bijv wijnsteenzuur en tanine. Een mede met alleen honing en water als ingredienten smaakt al snel 'medicijnachtig'.

Gebruikersavatar
Jeroenvt
Berichten: 1535
Lid geworden op: do 06 sep 2007, 21:44
Aantal volken: 5
Bijenras(sen): hele leuke
Locatie: Hoogland - Nederland
Contacteer:

Re: Welke gist?

Bericht door Jeroenvt » di 06 okt 2009, 11:41

BBBeez schreef:
Ik zou ook nog een zuur bestellen bijv wijnsteenzuur en tanine. Een mede met alleen honing en water als ingredienten smaakt al snel 'medicijnachtig'.


Vandaar ook mijn kop sterke thee (tannine), ik zie net in mijn notitieboekje dat ik een schep citroenzuur heb toegevoegd, maar ééntje uitpersen kan natuurlijk ook en ik had ook al sinaasappelsap in de starter zitten.

--
Mvg Jeroen van Tol
http://www.bijentuin.nl
http://www.imkervereniging-zuidflevoland.nl/

Gebruikersavatar
m.kolsters.
Berichten: 2000
Lid geworden op: di 11 sep 2007, 14:34
Imker sinds: 1994
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Middelbeers Nederland
Contacteer:

Re: Welke gist?

Bericht door m.kolsters. » di 06 okt 2009, 20:25

Dag Bart ik zie dat je al lang weet welke gist je moet gebruiken,waarom deze vraag.
Maar je kan wel zonder gist werken,gooi bij de honing een pot water en laat dit staan in een fles met waterslot .
Dit gaat van zelf gisten,maar het duurt wel lang voor je kan drinken(3-4 jaar)maar dan heb je echte mede.

Tinus Kolsters
't Bakhuis

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8253
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Welke gist?

Bericht door Hans van der Post. » wo 07 okt 2009, 10:44

BBBeez heeft gelijk: "Bakkersgist werkt wel maar geeft vieze bijsmaakjes".
Dit heb ik indertijd in mijn naïviteit ook gebruikt. De dan toen ontstane mede weggegooid!

Gebruik nu reingist zie eerdere posting van Jeroen.

Ja en wat Tinus schrijft: [.....]"Maar je kan wel zonder gist werken, gooi bij de honing een pot water en laat dit staan in een fles met waterslot. Dit gaat vanzelf gisten," [............] kan wel maar je weet niet welk soort wilde gist op dat moment in de meerderheid is. Het kan ook methyl alcohol opleveren!

Verder even in de historie van het forum gekeken en elk jaar rond deze tijd komt de mede voorbij;
de meest in het oog lopend:

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=2684 mede stoken

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... PIC_ID=652 iedere imker een medemaker

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=2734 het maken van mede van resthoning

!Hans.

Gebruikersavatar
Jeroenvt
Berichten: 1535
Lid geworden op: do 06 sep 2007, 21:44
Aantal volken: 5
Bijenras(sen): hele leuke
Locatie: Hoogland - Nederland
Contacteer:

Re: Welke gist?

Bericht door Jeroenvt » wo 07 okt 2009, 13:36

Spontane gisting is leuk (als in betrouwbaar) als gist van nature in grote mate voortkomt, zoals giststammen die op druiven voorkomen en specifiek voor de streek zijn, of de lambic-gisten voor de gueuzebieren die al honderden jaren in de brouwhuizen vertoeven, maar bij mij thuis maakt een schimmeltje evenveel kans en dat risico is weer zonde en voor die euro korrelgist hoef je het toch niet te laten.

Methylalcohol ontstaat voornamelijk als je fruit en bloemen gist door de meer houtige delen (takjes pitten) mee te laten vergisten. Voor wijn in zulke lage concentraties niet erg belangrijk, alleen als je gaat stoken liever niet, alhoewel in commerciële gedistilleerde producten vaak meer zit dan we denken.

--
Mvg Jeroen van Tol
http://www.bijentuin.nl
http://www.imkervereniging-zuidflevoland.nl/

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 28 gasten