Pagina 1 van 1

Gegiste honing en mede

Geplaatst: vr 04 jun 2010, 16:14
door Bidding
Hallo,

Ik stap over naar een ander formaat kasten/ramen.
Daarvoor heb ik materiaal overgenomen.

Bij dat materiaal zitten een groot aantal niet geslingerde ramen met grotendeels verzegelde honing (sommigen zijn 2 a 3 jaar oud...).

De kast openend komt mij een zodanig zure lucht tegemoet dat het wel zeker is dat die honing is gaan gisten.....kan ook niet anders na zo'n lange tijd.

Eerst was ik van plan om die ramen uit te smelten in een kleine stoomsmelter maar dat wordt (in ieder geval bij mij...:D)een grote bende en kliederboel met al die aanwezige honing erin.

[?]Is het mogelijk om deze ramen te ontzegelen, de honing te slingeren en dan te gebruiken voor het maken van mede?[?]

Dan heb ik er tenminste nog wat aan.


Lex

Re: Gegiste honing en mede

Geplaatst: vr 04 jun 2010, 22:20
door Eddy Geurtsen
Ja, dat kan volgens mij heel goed. Je zit alleen met het probleem dat je geen controle hebt over de aanwezige gisten (dat kunnen slechte gisten zijn, waarschijnlijk geen goede wijngisten).
Daarom zou ik de geoogste honing in ieder geval verhitten, zodanig dat de aanwezige gisten zijn gedood, vervolgens een giststarter maken met een goed wijngist.
Gr. Eddy

Re: Gegiste honing en mede

Geplaatst: vr 04 jun 2010, 22:29
door Hans van der Post.
Lex het is jammer van de honing, gooi maar weg!
Als je van gegiste honing mede gaat maken neem je de zure smaak mee.
Ook bij verhitting je dood namelijk alleen de niet goede gistcellen maar de smaak blijft!
Je hoeft niet opnieuw "het wiel" uit te vinden.

Had jaren geleden van een emmer gistende honing mede gemaakt kom het zo weer weggooien was niet te drinken.
Had wel eerst verhit en een goede gistsoort gebruikt.
Je zou kunnen proberen om de niet drinkbare mede te distilleren.
Heb daar geen ervaring in.

!Hans.

Re: Gegiste honing en mede

Geplaatst: za 05 jun 2010, 17:55
door Eddy Geurtsen
Je zou er nog wel de alcohol uit kunnen halen....