propolis; lezing van vd Berg

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Plaats reactie
Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

propolis; lezing van vd Berg

Bericht door Frans vanTongeren » do 18 jan 2001, 14:11

OVER PROPOLIS
Een lezing van de heer A.J.J van den Berg
(wetenschappelijk hoofdmedewerker van de afdeling Farmacognosie van de Rijksuniversiteit van Utrecht. Hij is gespecialiseerd in medicinale planten.)
Van den Berg heeft, samen met een mede-imker, de zorg voor een dertigtal bijenvolken. Zij lezing ging over de chemische samenstelling en biologische activiteit van propolis.

Propolis is, evolutionair gezien, een product uit het verleden. Bijen maakten toen hun woningen van hars. Nu maken ze hun raten van was waarop ze ook wel eens propolis afzetten. Een volk brengt per jaar 50 tot 200 gram propolis de kast binnen. Propolis wordt gewonnen uit de hars van populieren, berken en elzen. Dit komt uit chemisch onderzoek naar voren. Propolis bevat 150 verschillende stoffen en die stoffen zijn ook terug te vinden in knopharsen van de zojuist genoemde bomen. Chemisch onderzoek brengt eveneens aan het licht dat de kleverige substantie op de knoppen van paardekastanje en den, geen leverancier is voor propolis
Propolis heeft onmiskenbaar een geneeskrachtige werking. Het helpt bij keelontsteking, eczeem, schimmelinfecties en infectie in open wonden. In de tweede wereldoorlog maakte men in Russische ziekenhuizen veel gebruik van propolis ter bestrijding van infecties. Propolis moet dan tot tinctuur verwerkt zijn (10% propolis en 90% alcohol van 70%) of tot zalf (met wolvet).
Als men in een laboratorium bepaalde stoffen uit de propolis destilleert, blijken die stoffen effect te sorteren op het gebied van het bestrijden van virussen en tumoren. Toch vertoont een op de 2000 imkers een overgevoelige reactie op propolis. Hij (of zij) moet dan een siliconen crème gebruiken.
De bijen verkleinen het vlieggat met propolis en balsemen er een dier mee dat te groot is om de kast uit te slepen (b.v. een muis). Ze kitten er naden mee dicht omdat de honingmaaksters niet van tocht houden. Ze voorkomen met dit wonderplaksel, dat bacteriën en schimmels de overhand zullen krijgen in het vochtig kastmilieu. Zo blijkt de lucht in de kast minder bacteriën te bevatten dan de buitenlucht.
Een bij die de propolis als een glasachtig kraaltje aan haar poten heeft zitten, wordt er pas afgeholpen als men haar propolis nodig heeft!
Van den Berg liet vele schema's zien van de moleculaire samenstelling van stoffen als koffiezuur, kaneelzuur en falvon. Hij zei erbij dat we dit niet behoefden te onthouden en'¦
daarom onthoud ik ze u maar!

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: propolis; lezing van vd Berg

Bericht door Oude Essink » do 18 jan 2001, 14:13

Oude Essink
Deelnemer
Deelnemer # 10
Deelnemer gewaardeerd:

verstuurd 18-01-2001 12:45
--------------------------------------------------------------------------------
Van den Berg stelt in zijn lezing, dat propolis afkomstig is selectief van hars van de populier, berk en Els. Kerkvliet voegt er in zijn artikel in de Imkersencyklopedie ook de iep, de berk en de paardekastanje aan toe en bedoelt dan ook de bloemknoppen; zoals mij ook van elders geleerd is; Het Lexicon van Dröge Die Honigbiene noemt nog een reeks planten en bloemen op. Hoe zit dat nu precies? kan iemand de tekst van van de Berg bevestigen?
Ik hoop, dat de spreker het woord propolis correct heeft uitgesproken als própolis (klemtoon op de eerste o). Het is al een zeer oud grieks woord, dat in de vierde eeuw voor Chr. reeds voorkomt in de betekenis van
lijmstof "door de bijen gefabriceerd" om de toegang tot de bijenwoning te beschermen en verder om allerlei vast te kitten..(gehoorde afleidingen van het woord die leiden tot betekenissen als "marskramer"
(grieks: propola) of "tempeldienaar","stedenbeschermer" (een in de vierde eeuw niet bestaand grieks woord propólis) berusten op klinklare onzin.
Própolis dus zonder afleidingen.
hennie oes

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 15 gasten