klanteninfo Nederlandse honing van de imker
Geplaatst: ma 17 dec 2001, 19:39
NEDERLANDSE HONING VAN DE IMKER
De gegevens uit onderstaande tekst werden door mij al eens ooit eerder verzameld (zie "Bijen"). Nu heb ik ze echter aangepast en uitgebreid. Vele feiten zullen wellicht voor de imker bekend in de oren klinken. Aan hen is deze tekst dan ook niet gericht. Wel aan de consument die wat uitgebreider geinformeerd wil worden. Bewust, anders dan in de traditionele honingfolders, heb ik ervoor gekozen om niet teveel de nadruk te leggen op de manier waarop imkers hun honing oogsten en verwerken en hoe bijen leven. Waarom omdat een bijenpraatje, een slinger en een bijenkast veel meer zeggen dan welke geschreven tekst dan ook. Deze informatie is bedoeld als een soort concept. Forumlezers zullen wellicht dingen willen opmerken of aanvullen. Door vervolgens alle informatie te bundelen ontstaat wellicht een schat aan gegevens welke iedere hobbyimker voor zich kan uitprinten en er zijn of haar voordeel mee kan doen bij de verkoop van zijn of haar honing
Nederlandse Honing van de imker
Kostelijk,uniek oerproduct vol zonne-energie.
Honingbijen bezoeken bloemen om er voedsel in de vorm van nectar en stuifmeel op te halen. Ze leggen hiervan een voorraad aan voor tijden wanneer er weinig te halen valt.Hoe vochtiger de bodem en hoe beter de plant in het zonlicht staat hoe hoger meestal de nectarproductie is. Van bladluizen halen de honingbijen honingdauw. Nectar en honingdauw zijn erg zoete sapjes en worden in de honingmaag van haalbijen naar de bijenwoning getransporteerd en overgedragen aan de jongere huisbijen. Deze dikken de zoete sapjes verder in, voegen stoffen uit hun voedersapklieren toe en slaan ze op in speciale voorraadcellen, van hun nest om verder te rijpen. Daarna wordt elke cel luchtdicht afgesloten met een wasdekseltje en de inhoud mag nu honing heten.Honing betekent voor de bijen energie om te kunnen bewegen bijv om als volk 's winters bij winterslaap op temperatuur te blijven. Een goede imker ontneemt de bijen dan ook alleen de honingoverschotten en geeft de bijen een suikeroplossing ter vervanging. De imker verwerkt de honing en zorgt zo dat de energie afkomstig van de zon via de bloemen, de bijen en de honing komt in de harten van de mensen welke haar nuttigen. Voor 2 potjes honing (1 kg) moeten de bijen gezamenlijk naar schatting 200.000 bloemen bezoeken en een afstand gelijk ongeveer de omtrek van de aarde afleggen.Honing is als vloeibaar goud zo kostelijk.
Honing is bovendien uniek. Ze kan verschillen in kleur, geur, smaak, vastheid en samenstelling afhankelijk van de herkomst van de nectar of de honingdauw. Wat dacht u van de iets zoutige zeeasterhoning, de zachte witte klaverhoning voor kinderen, de donkere geleiachtige bitter ruikende heidehoning voor de fijnproever of de licht naar mint smakende lindehoning als slaapmutsje in een kopje (lindebloesem)thee? Of van de lang vloeibare acaciahoning voor de sporter en de diabeet?
Uit rotstekeningen weet men dat in Spanje al 7000 jaar voor Christus vrouwen hangend aan een touwladder honingbijenvolken levend in rotsspleten en holle bomen van hun voedselvoorraad beroofden. Honing is dus een echt oerproduct.In de oudheid was het de godenspijs van de Egyptenaren.In het graf van een Egyptische farao werd een verzegelde kruik met honing gevonden van 4000 jaar oud. Onze Germanen brouwden uit honing mede. Mede is de oudst bekende gegiste alcoholische drank. Ze dronken het na een overwinnende veldslag als teken van kracht en onsterfelijkheid. De Kelten brouwden hun eigen honingbier. Was het nuttigen van honing(dranken) aanvankelijk gebonden aan speciale gelegenheden, later werd het een belangrijk zoetmiddel, conserveermiddel voor vruchten en geneesm
De gegevens uit onderstaande tekst werden door mij al eens ooit eerder verzameld (zie "Bijen"). Nu heb ik ze echter aangepast en uitgebreid. Vele feiten zullen wellicht voor de imker bekend in de oren klinken. Aan hen is deze tekst dan ook niet gericht. Wel aan de consument die wat uitgebreider geinformeerd wil worden. Bewust, anders dan in de traditionele honingfolders, heb ik ervoor gekozen om niet teveel de nadruk te leggen op de manier waarop imkers hun honing oogsten en verwerken en hoe bijen leven. Waarom omdat een bijenpraatje, een slinger en een bijenkast veel meer zeggen dan welke geschreven tekst dan ook. Deze informatie is bedoeld als een soort concept. Forumlezers zullen wellicht dingen willen opmerken of aanvullen. Door vervolgens alle informatie te bundelen ontstaat wellicht een schat aan gegevens welke iedere hobbyimker voor zich kan uitprinten en er zijn of haar voordeel mee kan doen bij de verkoop van zijn of haar honing
Nederlandse Honing van de imker
Kostelijk,uniek oerproduct vol zonne-energie.
Honingbijen bezoeken bloemen om er voedsel in de vorm van nectar en stuifmeel op te halen. Ze leggen hiervan een voorraad aan voor tijden wanneer er weinig te halen valt.Hoe vochtiger de bodem en hoe beter de plant in het zonlicht staat hoe hoger meestal de nectarproductie is. Van bladluizen halen de honingbijen honingdauw. Nectar en honingdauw zijn erg zoete sapjes en worden in de honingmaag van haalbijen naar de bijenwoning getransporteerd en overgedragen aan de jongere huisbijen. Deze dikken de zoete sapjes verder in, voegen stoffen uit hun voedersapklieren toe en slaan ze op in speciale voorraadcellen, van hun nest om verder te rijpen. Daarna wordt elke cel luchtdicht afgesloten met een wasdekseltje en de inhoud mag nu honing heten.Honing betekent voor de bijen energie om te kunnen bewegen bijv om als volk 's winters bij winterslaap op temperatuur te blijven. Een goede imker ontneemt de bijen dan ook alleen de honingoverschotten en geeft de bijen een suikeroplossing ter vervanging. De imker verwerkt de honing en zorgt zo dat de energie afkomstig van de zon via de bloemen, de bijen en de honing komt in de harten van de mensen welke haar nuttigen. Voor 2 potjes honing (1 kg) moeten de bijen gezamenlijk naar schatting 200.000 bloemen bezoeken en een afstand gelijk ongeveer de omtrek van de aarde afleggen.Honing is als vloeibaar goud zo kostelijk.
Honing is bovendien uniek. Ze kan verschillen in kleur, geur, smaak, vastheid en samenstelling afhankelijk van de herkomst van de nectar of de honingdauw. Wat dacht u van de iets zoutige zeeasterhoning, de zachte witte klaverhoning voor kinderen, de donkere geleiachtige bitter ruikende heidehoning voor de fijnproever of de licht naar mint smakende lindehoning als slaapmutsje in een kopje (lindebloesem)thee? Of van de lang vloeibare acaciahoning voor de sporter en de diabeet?
Uit rotstekeningen weet men dat in Spanje al 7000 jaar voor Christus vrouwen hangend aan een touwladder honingbijenvolken levend in rotsspleten en holle bomen van hun voedselvoorraad beroofden. Honing is dus een echt oerproduct.In de oudheid was het de godenspijs van de Egyptenaren.In het graf van een Egyptische farao werd een verzegelde kruik met honing gevonden van 4000 jaar oud. Onze Germanen brouwden uit honing mede. Mede is de oudst bekende gegiste alcoholische drank. Ze dronken het na een overwinnende veldslag als teken van kracht en onsterfelijkheid. De Kelten brouwden hun eigen honingbier. Was het nuttigen van honing(dranken) aanvankelijk gebonden aan speciale gelegenheden, later werd het een belangrijk zoetmiddel, conserveermiddel voor vruchten en geneesm