Honing in strijd tegen MRSA

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Johan ter Haar
Berichten:19
Lid geworden op:do 08 feb 2001, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:
Honing in strijd tegen MRSA

Bericht door Johan ter Haar » do 28 nov 2002, 09:19

Honing in strijd tegen MRSA door Renate Zoutberg

Onderstaand artikel stond in de SPITS van 27 nov 2002
http://spitsnet.nl//zorg/413910.shtml

De bron van dit artikel is BBC News van Thursday, 21 November, 2002
http://news.bbc.co.uk/1/hi/wales/2497183.stm

Hier vindt je een reeks artikelen over bijen & honing

19 Aug 02 | Health
Honey and nuts fight cholesterol
19 Feb 02 | Health
Honey tainted by antibiotics
16 May 00 | UK
GM pollen found in honey
09 Apr 01 | Science/Nature
Give a bee a good home

Honing lijkt aan de vooravond van een grote promotie te staan. Van verzachter van een snijdende keelpijn naar bestrijdingsmiddel van ziekenhuisbacteriën als MRSA.

AMSTERDAM - Onderzoekers van de universiteiten van Cardiff en Waikato in Nieuw-Zeeland zeggen dat honing een potentiële kandidaat is om ziekenhuisbacteriën te bestrijden die inmiddels resistent zijn geworden voor antibiotica. Het centrum van Bio Medical Sciences in Cardiff heeft twee jaar lang tests uitgevoerd op antibiotica-resistente bacteriën afkomstig van besmette patiënten en ziekenhuisafdelingen. Deze bacteriën kunnen een goede wondgenezing in de weg staan. Het onderzoeksteam ontdekte dat honing op een wond ervoor zorgt dat de bacteriegroei vertraagt door het hoge suikergehalte. En dat de siroopachtige textuur fungeert als natuurlijke barrière, waardoor bacteriën van buitenaf geen kans hadden en ontsteking werd voorkomen.

Als honing daadwerkelijk een goed alternatief is ter bestrijding van ziekenhuisbacteriën, dan zou dat een grote impact hebben op de manier waarop ziekenhuizen zich er voortdurend tegen proberen te wapenen. Zoals tegen de meest beruchte Meticilline Resistent Staphylococcus Aurus (MRSA). Deze bacterie - die dit jaar onder meer het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het Groene Hart Ziekenhuis en het Medisch Centrum Haaglanden teisterde - komt bij sommige mensen voor op de huid en kan daar jaren lang zitten zonder dat het schade aanricht. Voor ernstig verzwakte mensen kan de bacterie levensbedreigend zijn. Om die reden treffen ziekenhuizen vaak ingrijpende maatregelen als de MRSA is gesignaleerd. Hele afdelingen worden dan gesloten en gedesinfecteerd. Dit jaagt de ziekenhuizen op hoge kosten. Daarbij moeten patiënten dan langer wachten op een operatie omdat vaak hele afdeling voor deze 'grote schoonmaak' gemiddeld een paar dagen tot soms wel twee weken moeten worden afgesloten. Zo'n 3000 mensen in Amerika raakten er totnogtoe mee besmet dit jaar. In ons land lopen gemiddeld 100.000 mensen per jaar een ziekenhuisbesmetting op. Het is niet voor het eerst dat het goudgele goedje door geneeskundigen geprezen wordt. Het is al langer bekend dat honing een antiseptische en antibacteriële werking heeft, welke worden toegeschreven aan stoffen als inhibine. Eerder dit jaar ontdekten wetenschappers van de universiteit van Illinois dat honing antioxidanten bevat die een bijdrage leveren in het verlagen van cholesterol. Ook zou honing helpen de bloeddruk te verlagen, omdat het zou zorgen voor een goede doorbloeding. De cosmetica-industrie gebruikt de goudgele substantie voor huidverzorging en er zijn tal van commerciële bedrijven die speciale honingproducten verkopen voor onder meer wond- en huidverzorging en weerstandverhoging. Om deze 'ontdekkingen' zouden de oude Grieken en Romeinen hartelijk hebben gelachen. Voor hen was honing als Haarlemmerolie, geschikt voor alle doeleinden, van maagproblemen tot de verzorging van wonden. Dat laatste gebeurde ook nog tijdens de Eerst Wereldoorlog.

Toch is honing niet alleen maar heilzaam; kinderen kunnen van besmette honing namelijk infantiel botulisme krijgen. Een twee maanden oude baby uit Emmen overleed hier enkele maanden geleden aan. Deze ziekte - met als symptomen verminderde eetlust, sloomheid en verstoppingen - tast het zenuwstelsel aan. Als het op tijd wordt ontdekt en behandeld, kan een kind er volledig van genezen. Gebeurt dat niet, dan is de kans op spierzwakte, verlamming en uiteindelijk<

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 21 gasten