Pagina 1 van 1

Fouten in etiketering

Geplaatst: za 28 jan 2017, 10:01
door Jelte Pieter Dijkstra
Ik ben op dit moment (dus) bezig mijn etiketten aan te passen.
Aangezien ik grafische vormgeving erg leuk vind, maak ik mijn etiketten zelf. Maar het moet dus wel goed. Ook de inhoud van de tekst moet deugen. Zo heb ik uit mijn beschrijvende tekst op de achterkant van mijn nieuwe etiket het wordt 'zuiver' weggehaald. En ik twijfel of ik het woord 'natuurproduct' kan noemen?

Ik kwam op het etiket van de Traay het volgende tegen:

https://images.search.yahoo.com/yhs/sea ... tion=click

Dit kan überhaupt al niet, want boekweit is een landbouwgewas en per definitie al niet 'natuurzuiver'! Om boekweit te verbouwen zijn er vermoedelijk heel veel landbouwbewerkingen aan vooraf gegaan.

Maar volgens het honingregelement mag het volgens mij ook niet, of valt de Traay daar niet onder? Gerard of Els Kleijnendorst kan jullie hier iets over zeggen?

Re: Fouten in etiketering

Geplaatst: za 28 jan 2017, 12:35
door Hans van der Post.
Jp de bewering dat: Dit kan überhaupt al niet, want boekweit is een landbouwgewas en per definitie al niet 'natuurzuiver'! Om boekweit te verbouwen zijn er vermoedelijk heel veel landbouwbewerkingen aan vooraf gegaan.
Vraag ik mij af of je dit wel kan onderbouwen met "er zijn al veel bewerkingen aan vooraf gegaan" . Boekweit groeit en honingdt op zeer arme grond. Bij rijke - lees bewerkte - grond wordt heel lang en slierterig met weinig bloemtrosjes en dus weinig zaden. (veeteelt)

Re: Fouten in etiketering

Geplaatst: za 28 jan 2017, 19:25
door maartenkleijne
Wat Hans al zegt: Boekweit kan bv absoluut niet tegen kunstmest of andere chemie...

Re: Fouten in etiketering

Geplaatst: za 28 jan 2017, 20:01
door Jelte Pieter Dijkstra
Bij rijke - lees bewerkte - grond wordt heel lang en slierterig met weinig bloemtrosjes en dus weinig zaden. (veeteelt)

Er is de afgelopen jaren/decennia veel veranderd in de landbouw. Ik ben meerdere keren naar buitenland geweest en zelf de (massale!) boekweitteelt gezien. Zo arm zijn die gronden niet! Bijv. in Polen wordt het gewoon als een van de teelten verbouwd en draait het mee in het teeltschema. Natuurlijk zou ik het niet willen noemen.

Re: Fouten in etiketering

Geplaatst: di 31 jan 2017, 23:07
door crunx
JP,

Waar val je nu precies over?

Het feit dat de grafische vormgeving niet met de werkelijkheid overeen komt?

Want dat is het zelfde als de pakken melk waar je koeien op ziet die in de weide grazen (dat gebeurd ook ZEKER niet met alle melk)
Of dat nostalgische boerderijtje die er bij staat... Tja die zijn er ook niet meer veel hoor.

Of over het verhaal "natuur zuiver". Het geen dat moet duiden op zoiets als "zoals het in de natuur voorkomt"

Graag krijg ik verheldering zodat ik je misschien kan helpen

Re: Fouten in etiketering

Geplaatst: di 31 jan 2017, 23:33
door Hans van der Post.
Jelte Pieter Dijkstra schreef:Bij rijke - lees bewerkte - grond wordt heel lang en slierterig met weinig bloemtrosjes en dus weinig zaden. (veeteelt)

Er is de afgelopen jaren/decennia veel veranderd in de landbouw. Ik ben meerdere keren naar buitenland geweest en zelf de (massale!) boekweitteelt gezien. Zo arm zijn die gronden niet! Bijv. in Polen wordt het gewoon als een van de teelten verbouwd en draait het mee in het teeltschema. Natuurlijk zou ik het niet willen noemen.
Waar kan ik de kennis vinden hoe tegenwoordig Boekweit wordt geteeld?? :whistle:
Als ik volop velden boekweit zie bloeien zegt dit niets HOE dit tot stand is gekomen. :think:

Re: Fouten in etiketering

Geplaatst: wo 01 feb 2017, 11:06
door Jelte Pieter Dijkstra
Het feit dat de grafische vormgeving niet met de werkelijkheid overeen komt?

Want dat is het zelfde als de pakken melk waar je koeien op ziet die in de weide grazen (dat gebeurd ook ZEKER niet met alle melk)
Of dat nostalgische boerderijtje die er bij staat... Tja die zijn er ook niet meer veel hoor.

Of over het verhaal "natuur zuiver". Het geen dat moet duiden op zoiets als "zoals het in de natuur voorkomt"

Graag krijg ik verheldering zodat ik je misschien kan helpen

Beste Crunx,

nee het gaat mij ditmaal niet zozeer om grafische vormgeving. Alhoewel je daar zeerzeker een punt hebt! Dikwijls zie je bijv. een korf afgebeeld op een etiket, terwijl bijna niemand meer nog met korven imkert. Daar zit ik niet zo mee dat imkeren als nostalgisch wordt neergezet (of aangeprezen).

Ja het gaat om 'natuurzuiver'. Wat als je bijen staan bij een koolzaadveld, waar meerdere keren spuitmiddelen overheen gebracht zijn geweest. Hetzelfde geldt bij gangbare kersen- of appelteelt. Etc. Zo natuurzuiver is dat dus niet. (Alhoewel de boeren steeds beter hun best doen om in orde te zijn met de regels hieromtrent).

vr. gr.