Mede keuring op de Markt Zuidlaren

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
gerard.b.w.vos
Berichten: 535
Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 14:17
Contacteer:

Mede keuring op de Markt Zuidlaren

Berichtdoor gerard.b.w.vos » zo 08 jul 2018, 11:59

Op de Markt in Zuidlaren ook weer de keuring van bijenproducten.

Mede maakt daar ook deel van uit :D

Heb nog een aantal smaakjes en soorten staan.
Alvast een paar flessen gereed gezet voor de keuring.

Wie durft de uitdaging aan :dance: met me voor de lekkerste en beste volgens de keurmeesters (dan wel!) op 4 augustus a.s.

Met de flessen op de foto ga ik de keuring in.

Kom op als je durft :be9:
Bijlagen
IMG_20180708_113856.jpg
diverse mede flessen
http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!

BBBeez
Berichten: 114
Lid geworden op: di 27 feb 2007, 18:26
Imker sinds: 2007
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Carnica (beebreed)
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Mede keuring op de Markt Zuidlaren

Berichtdoor BBBeez » ma 09 jul 2018, 14:06

De flessen zien er in ieder geval prachtig uit. Heel mooie heldere mede.

Wat voor soorten mede zijn het?

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 6053
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 01:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Mede keuring op de Markt Zuidlaren

Berichtdoor Hans van der Post. » ma 09 jul 2018, 23:29

Wat ziet de "goden" drank er goed uit!
Lang geleden heb ik een aantal keren voor de "imkerzomer avond" in onze afdeling mede gemaakt.
Het waren vrolijke avonden.
!Hans.

gerard.b.w.vos
Berichten: 535
Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 14:17
Contacteer:

Re: Mede keuring op de Markt Zuidlaren

Berichtdoor gerard.b.w.vos » di 10 jul 2018, 10:55

De gemaakte mede's zijn bijna een jaar terug opgestart.
Mede maken is geduld ermee hebben.

Een op basis van melicitoze honing met vlierbes alhier uit eigen tuin.
Een van resthoning uit de ramen gesmolten.
En een door iemand gemaakt die het ook eens wilde uitproberen.
Dat ging fout door oa een veel te hoog S.g. gehalte hierdoor stopte het proces.
Deze weer met moeite "aan de praat" gekregen en is nog steeds zoet maar met een prima afdronk.

De mede's die ik maak komen altijd uit op ca 13%.
Mede met de vlierbes geeft een heel lekker en bijzonder smaakje met prima afdronk.
Van de 25 opgezette liters is inmiddels wel aardig wat "verdwenen"

Het maken van mede behoorde in verleden tijden tot het standaard werk van de imker.
Rest-honing vanuit de geperste raat, "spoelwater" van de honingpers en overige materialen werden zorgvuldig opgevangen.
Bewaard in een medevat om aan het einde van het jaar/nieuwjaarsdag, traditioneel aan familie en gasten te schenken.
In de oude Groentjes - b.v. die uit 1906 - staan deze verhalen nog te lezen.

Een rijmpje uit die tijd geeft dat weer:
Veel geluk in't Nieuwjaar!
Staat de mee voor ons klaar?
Schenk dan uit maar de flesch,
Want ze smaakt er maar best.

Kom ook maar naar de Markt op 4 augustus, maken we de flesjes leeg - als de keurmeesters niet als vorig jaar te veel ervan keuren.
http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast