Honing verhitten

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
willem1958
Berichten: 1
Lid geworden op: di 31 mei 2016, 09:52
Contacteer:

Re: Honing verhitten

Bericht door willem1958 » di 31 mei 2016, 09:57

Goedemorgen allemaal,

Vraag van technische aard, er wordt gesproken dat verhitten van Honing ten alle tijden slecht zou zijn voor het product. Is het pasteuriseren een noodzakelijk kwaad of is het puur een tht verlengend of bacterie afdodende bewerking.
Wie kan mij hier meer over vertellen.

Groet Willem.

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3582
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: Honing verhitten

Bericht door maartenkleijne » di 31 mei 2016, 10:04

Pasteuriseren van honing op 70 of 80 graden denatureert de honing, dan is het dus geen honing meer.

Maar er zijn culturen waar het wel gebeurt, zoals in Iran wordt verschil gemaakt tussen 'raw honey' en 'well-cooked' honey.
gr,
m

bee-tree
Berichten: 3493
Lid geworden op: za 30 mar 2013, 10:49
Imker sinds: 1965
Aantal volken: 30
Bijenras(sen): Westerwolds landras
Contacteer:

Re: Honing verhitten

Bericht door bee-tree » wo 01 jun 2016, 08:42

Honing die in grote vaten ge-importeerd wordt, wordt sterk VERHIT om hem uit
de vaten te krijgen als hij gekristalliseerd is.
Dus volgens Maarten mag de meeste winkelhoning NIET honing genoemd worden.

Het woord VERWARMEN wordt gebruikt
wanneer we de honing niet warmer later worden dan 40 à 45 graden C.
Bij die temperatuur blijven de bio-katalysatoren, dus de enzymen in honing, werkzaam.
Ook vinden dan nauwelijks chemische reacties plaats, zoals HMF-vorming uit fructose. Zj. :b10:

P.S "Koud geslingerde honing" is honing die niet opgewarmd is boven 40 à 45 C vóór het slingeren.
"Warm geslingerde honing" is bijvoorbeeld heidehoning, die met behulp van een -
boven 45 C verwarmde - Ericaborstel, vloeibaar of slingerbaar is gemaakt.
Die honing loopt kans beschadigd te worden en wordt daarom 'gepijnigde honing' genoemd;
gepijnigd meer om reden dat de borstel met honderd pinnen op een fakirwerktuig lijkt. :o

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 21 gasten