lezing bijenteelt in Hoogeveen eo

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
gerard.b.w.vos
Berichten:858
Lid geworden op:wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:
lezing bijenteelt in Hoogeveen eo

Bericht door gerard.b.w.vos » wo 26 mei 2004, 20:59

misschien wat laat maar nooit te laat!
voor belangstellenden een lezing waarbij ik op in overleg met de heer Arend Evers hier toch melding van maak.

Donderdagavond 19.30 uur de Tamboer Hoogeveen
U weet wel die plaats met een bijenkorf in het gemeentewapen[:)]

Kringavond Historische Kring Hoogeveen

Op donderdag 27 mei 2004 om 19.30 uur houdt de Historische Kring Hoogeveen weer een kringavond in De Tamboer, Hoofdstraat 17 te Hoogeveen. Het onderwerp is deze keer de Imker en zijn bijen, nu en lang geleden. Inleider is de heer Hutter uit Oosterhesselen. Hij is zelf imker en neemt niet alleen levende bijen mee, ook allerlei materiaal wat nodig is en was om het beroep Imker uit te oefenen. Ook gaat hij ter ondersteuning dia's vertonen.

Meteen vanaf de ontginning en bewoning van Hoogeveen was de imkerij van grote betekenis. Niet voor niets heeft deze plaats in het gemeentewapen naast een grote turfbult aan weerskanten een bijenkorf afgebeeld met daarboven vliegende bijen.
In de notulen van de 5000 Morgen wordt vermeld dat op 6 oktober 1636 bij Albers Holtien aan meiers bovenveen verhuurd om daarop boekweit te verbouwen. Boekweitzaad was belangrijk als voedsel voor de mens. Om opbrengst te krijgen, waren bijen noodzakelijk voor bestuiving van de bloemen. Boekweit heeft maar een korte bloeitijd, er waren dus meer bloemen nodig voor de bijenhouderij. Langs de rand van het grote veengebied en op de zandkoppen welke boven het veen uitkwamen, bloeiden struiken met allerlei soorten bessen, wilde bramen en frambozen, vervolgens de heidebloemen boven op het veen, dan weer kattestaart en als laatste klimop. Variatie in tijd en soort van bloeiende gewassen was er reeds en noodzakelijk.

De familie van Echten had alle rechten in het verveningsgebied, de imkers waren dan ook verplicht om tienden af te dragen van elke korf met bijen. Bijen waren heel belangrijk voor de mens, bijenkorven staan al afgebeeld op graftomben in Egypte, Simson at honing uit het verdroogde karkas van een leeuw, Johannes de Doper at wilde honig. Ook kennen wij de uitdrukking als bijen op de honing afkomen en '˜een land van melk en honing'.
Op het stelen van imen stond niet alleen straf, vroeger zelfs de doodstraf.


gerard.b.w.vos

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten:3562
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: lezing bijenteelt in Hoogeveen eo

Bericht door Oude Essink » do 27 mei 2004, 14:31

even het wapen erbij zetten:
Afbeelding

zie onderwerp:
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... +Hoogeveen

hennie oes

Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 54 gasten