Nieuwe basiscursus

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
Plaats reactie
Ruinerweg
Berichten: 663
Lid geworden op: ma 02 feb 2004, 11:03
Imker sinds: 1994
Aantal volken: 10
Bijenras(sen): Carnica F 1
Locatie: koekange
Contacteer:

Nieuwe basiscursus

Bericht door Ruinerweg » ma 08 mar 2021, 20:39

Basiscursus bijenhouden vernieuwde stijl.

In Drenthe is het initiatief genomen en nieuwe basiscursus bijenhouden nieuwe stijl te ontwikkelen!

De reden daarvan is dat we vorig jaar noodgedwongen alle 5 cursussen net ongeveer 80 deelnemers hebben moeten stopzetten in verband met de Coronacrisis terwijl er vor dit jaar ook al weer de nodige belangstelling was. Een bijkomend feit was dat we ook niet meer teereden waren met de traditionele gang van zaken m.b.t de theorie: met 15/20 personen ongeveer 5 avonden met een powerpoint waarbij erg veel gepraat wordt en waarbij weinig gelegenheid is echt in te gaan op vragen; waar nog bijkomt dat er toch regelmatig ook nog mensen andere verplichtingen hadden op de cursusavond. Verder kregen wij op de praktijklessen de indruk dat er toch vrij weing van de stof was blijven "hangen".

Er is nu een cursus ontwikkeld waarin de theorie van de basiscursus uitgebreid wordt behandeld aan de hand van 40 lessen - ruimschoots voorzien van praktijkfoto's, filmpjes etc. en verder veel zaken die in pdf te downloaden zijn. Elke les wordt afgesloten met een toets waarvan 80 % goed moet zijn om door te kunnen naar de volgende les. De praktijk vindt daar na fysiek plaats in 8 lessen, waarbij de cursisten steeds voor de les een overzicht krijgen wat de de doelstelling van de les is. De praktijk start dit jaar later in verband met de maartregelen die nu nog gelden; wij verwachten toch wel versoepelingen in mei/juni.

Deze cursus is volstrekt nieuw en is een tegenhanger van de talloze cursussen die nu al online worden aangeboden en waar de praktijk ( hoegenaamd) -niet op de juiste manier aan de orde komt. Een cursus bijenhouden kan niet zonder degelijke fysieke praktijklessen.
U kunt een proefles doen op: >> htpps://www.bijencursus.nl

Op deze website is verder alle informatie te vinden.

Roel Broekman, secr. groep drenthe nbv
P.S. uiteraard houden wij ons bij de praktijklessen aan de dan geldende RIVM regels, terwijl wij eventueel gaan zorgen voor sneltest.

Sterkep
Berichten: 3
Lid geworden op: vr 21 feb 2020, 18:44
Imker sinds: 2017
Aantal volken: 40
Bijenras(sen): carnica
Contacteer:

Re: Nieuwe baisicursus

Bericht door Sterkep » ma 15 mar 2021, 12:48

Leuk om extra te vermelden dat deze e-learning niet alleen voor de verenigingen in Drenthe is gemaakt, maar dat elke vereniging hier gebruik van kan maken tegen een gereduceerd tarief. Elke vereniging behoudt zelf de cursist en het contact en biedt daarnaast zelf de praktijk aan. Zo ben je jouw cursist niet kwijt, hoef je zelf geen e-learning te ontwikkelen en bied je jouw cursisten de theorie online aan terwijl je elke cursist ook nog kan volgen.
:be8:

Ruinerweg
Berichten: 663
Lid geworden op: ma 02 feb 2004, 11:03
Imker sinds: 1994
Aantal volken: 10
Bijenras(sen): Carnica F 1
Locatie: koekange
Contacteer:

Re: Nieuwe baisicursus

Bericht door Ruinerweg » do 18 mar 2021, 09:15

Belangrijk te vermelden hier dat de cursus in principe bestemd is voor afdelingen van de NBV die een basiscursus willen geven waarbij de theorie compleet volgens het leerplan van de onderwijscommissie van de NBV in een e-learning module wordt aangeboden; onder begeleiding van een bevoegd bijenteeltleraar van de NBV.

Zo kan deze leraar ook zien hoever de groep is met de cursus en kan ook op individueel niveau zien hoever de cursist is gevorderd met de leerstof en hoe de toetsen na elke les gemaakt zijn. Deelnemers die onvoldoende vorderen kunnen individueel worden aangesproken.
Verder verzorgt dezelfde leraar samen met ervaren imkers van de vereniging de praktijklessen.

Wij hebben gemerkt dat er bij ons vragen binnen kwamen van mensen die een online cursus bijenhouden hadden gevolgd waar fysieke praktijk bij werd gegeven, ik vergelijk dit wel eens dat deze cursussen dan eigenlijk hetzelfde zijn als kinderen op de basisschool online leren zwemmen.

De kosten van de complete cursus - online theorie en fysiek praktijk - zijn hetzelfde zoals wij dit al een paar jaar doen: 230 euro

Roel Broekman,
coördinator basiscursussen Drenthe

Ruinerweg
Berichten: 663
Lid geworden op: ma 02 feb 2004, 11:03
Imker sinds: 1994
Aantal volken: 10
Bijenras(sen): Carnica F 1
Locatie: koekange
Contacteer:

Re: Nieuwe baisicursus

Bericht door Ruinerweg » wo 14 apr 2021, 14:49

De basiscursussen in Drenthe verlopen heel voorspoedig; de theorie is helemaal online en de praktijk begint eind mei / begin juni in aangepaste vorm.
In totaal hebben we 88 deelnemers, verdeeld over 7 cursusplaatsen voor de praktijk.

De deelnemers zijn erg content met de online theorie gedeelte van de cursus: ruim 40 lessen verdeeld over 5 hoofdstukken, aangevuld met filmpjes, pdf bijlagen etc.

Men volgt de lessen in eigen tempo; de docent houdt overzicht van de vorderingen en attendeert de deelnemers wanneer men onvoldoende vordert en organiseert 3 á 4 keer een zoomsessie om vragen te beantwoorden, terwijl er verder aanvullingen etc. gegeven kunnen worden.
Getuige de reacties van de cursisten is deze theorieopzet een succes; men zit niet meer vrij passief in een zaaltje om de zaak uitgelegd te krijgen maar is interactief bezig met de theorie, . Uit onderzoek is ook gebleken dat zelfs volwassenen de concentratie moeilijk langer dan een half uur kunnen volhouden.

Voorafgaande aan de praktijk vindt er ook een persoonlijke kennismaking plaats om elkaar als groep nog beter te leren kennen dan alleen maar via de zoomsessies.

Wij denken deze cursus in een grote behoefte voorziet en een kwalitatieve boost kan geven aan de basiscursussen in NL.

Roel Broekman,
coördinator basiscursussen namens de Drentse nbv verenigingen
en secr. van groep drenthe

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten