Terug naar de korf?

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
Plaats reactie
van Luijk
Berichten: 6
Lid geworden op: ma 04 mar 2002, 18:35
Locatie: Nederland
Contacteer:

Terug naar de korf?

Bericht door van Luijk » ma 02 dec 2002, 20:19

Ik ben secretaris van de sub-vereniging Hoogeveen. Een van onze leden werd lid van de VBBN in 1927. Dit jaar vierden we ..... inderdaad dat hij 75 jaar lid was. Dus gingen we op een regenachtige avond in november eens met hem praten. Interessant wat je dan hoort! Salpeterlapje, onderzetringen, pullenvaarder ... wie kent de woorden nog? Eén ding gonst sindsdien rond in mijn hoofd. Ziekten. Hij had er toen nooit mee te maken. Maar toen werkte hij ook met korven, niet met kasten. Hij wist nog, dat met de invoering van salpeter gelukkig de bijen niet meer zo massaal stierven als met zwavel. Maar langer leven wilde niet zeggen, dat ze net zo lang zonder ziekten bleven. O nee, toen begon het! En met de kasten werd het alleen maar erger. Koninginnen konden toen zelfs wel 4 jaar in leven blijven! En de imker? Hij moest maar vechten tegen ziektes! Moeten we terug naar de korf?

a3

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Terug naar de korf?

Bericht door Piet Jager » ma 02 dec 2002, 20:35

Moeten we terug naar de korf?
Nee, naar andere bedrijfsmethoden!!!!
!Piet

Els Kleijnendorst
Berichten: 976
Lid geworden op: zo 07 jan 2001, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Terug naar de korf?

Bericht door Els Kleijnendorst » ma 02 dec 2002, 23:42

Beste Adrie,
wat een unicum, iemand die al 75 jaar lid is van de VBBN. Op welke leeftijd is deze man begonnen met imkeren? En wat een onuitputtelijke bron van informatie moet hij zijn voor de huidige imkergeneratie in jullie sub-vereniging.

Alleen moet mij een ding van het hart, ook in het geheugen van deze imker is alles veel rooskleuriger getint dan het in werkelijkheid was. Alle ziektes en andere aanvallers waar onze bijen ook nu nog last van kunnen hebben, de varroamijt uitgezonderd, bestonden destijds al: vuilbroed, nosema, amoebe, verdwijnziektes, enz. het was er allemaal en ook bij de korfimkers gingen soms in een paar maanden alle volken hieraan dood.
In het begin van de vorige eeuw was men er n.l. al snel achter dat de imker juist in een kast een ziekte of plaag veel sneller kon herkennen dan in de korf. Hele imkermethoden werden er in die tijd ontwikkeld. En weet je wat zo grappig is? Nu, ruim 100 jaar later, denken wij dat wij iets nieuws op dit gebied ontdekken, terwijl exact hetzelfde alleen maar in de vergetelheid is weggezakt.
Het heeft nog wel tientallen jaren geduurd voordat het financieel haalbaar was voor de gewone imker om dat dure kastmateriaal aan te schaffen. Een korf kon men immers zelf maken van gratis materiaal. Dus toch maar niet terug naar de korf! (of het moet uit nostalgisch oogpunt zijn.)

Maar lees er de oude Groentjes maar eens op na op het forum. Ook de oude imkertermen zul je daar in de lexicon aantreffen (onder archieven in de bovenste regel), alhoewel pullenvaarder een nieuwe voor mij is. Leg eens uit wat dat betekende?

Jouw vereniging al een heel oude, alhoewel jouw afd. "De Heidebloem" waarschijnlijk niet dezelfde is als onderstaande. De foto komt uit "Maandblad voor de Bijenteelt" augustus 1912.
Afbeelding
Met vriendelijke groet,
Els Kleijnendorst

gerard.b.w.vos
Berichten: 858
Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Re: Terug naar de korf?

Bericht door gerard.b.w.vos » di 03 dec 2002, 12:23

De meeste korven in de stal zijn lunenburgerkorven.
Deze korven zijn o.a. gemaakt tijdens de korfvlechtwedstrijd in maart 1909.
Lees de verslagen en verhalen van die jaren er maar eens op na.
Het initiatief van gezamelijk korven maken kwam vanuit de vereniging in Haaksbergen om een eenheid van behuizingen te verkrijgen en om dit idee eventueel landelijk door te voeren.
De kwaliteit van de korven liet nogal te wensen over, te dun materiaal waardoor tgv van condensatie in de kast veel sterfte was en de korven een kort leven hadden.
De vereniging de Heidebloem Haaksbergen is ouder dan de vereniging de heidebloem hoogeveen.

Met al deze historische gegevens kan je het belang van het archief van het groentje op waarde schatten.

pullenvaarder:
Een pulle is een melkbus.
De melkbussen werden op de boot -pulleboot- naar de melkfabriek gebracht.
De man op de boot die de melkbussen van de boeren naar de fabriek bracht noemde men een pulllevaarder.
De melkfabriek is er nog steeds in Hoogeveen, deze heet thans DOC, men is hier nu met nieuwbouw bezig.

gerard.b.w.vos

van Luijk
Berichten: 6
Lid geworden op: ma 04 mar 2002, 18:35
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Terug naar de korf?

Bericht door van Luijk » di 03 dec 2002, 19:08



Op welke leeftijd is deze man begonnen met imkeren?

Hij is begonnen toen hij 12 jaar was. Hij kocht voor 6 gulden zijn eerste korfvolk van de imker, voor wie hij de korven met de boot naar het drachtgebied bracht. Ik zal de redactie van Bijen een verslag van een gesprek met hem aanbieden. Dat vond plaats op 25 november j.l. Adrie van Luijk.

a3

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 32 gasten