Pagina 1 van 2

bestrijding met STEWARD - ALARM !

Geplaatst: zo 27 apr 2003, 22:15
door frits dalm
Ik werd vanavond door de fruitteler gebeld dat er een aantal
dode bijen voor de kasten lagen,hij had het nieuwe middel
Steward gebruikt, dit zou toegelaten zijn om tijdens de bloei
te spuiten tegen rupsen.Dus geen gevaar opleveren voor de
bijen!! De fruittelers hadden vandaag bericht gehad dat toch
bijensterfte optrad, waarschijnlijk veroorzaakt doordat de
bijen die in aanraking waren geweest met het middel een andere
geur hadden gekregen.Hij had ook gezien dat er dode bijen naar
buiten werden gedragen, bij mijn kasten viel het aantal dode
dieren vanavond mee ong. een honderdtal of minder per kast.
Indien de bijen inderdaad een andere geur erdoor krijgen zullen
ze volgens het princiepe dat elk insekt dat anders ruikt een
vijand is, in de kast afgestoken worden.
De fruitteler vertelde mij ook dat sommige imkers de AID al
hadden ingeschakeld, op het informatiewebside van het Min.lnv
was vanavond nog niets te vinden.Heeft iemand meer informatie
over dit middel?
Frits

Frits

Re: bestrijding met STEWARD - ALARM !

Geplaatst: zo 27 apr 2003, 22:41
door Hugo
Steward ...
...
Heeft iemand meer informatie over dit middel?
Frits,

Zoek op http://www.google.nl naar "Steward insecticide" en je vindt een heleboel resultaten.

Producent Dupont zegt op zijn website

http://www.dupont.com/ag/products/steward.html

"Minimale invloed op nuttige insecten en "niet-geviseerde" organismen
(lage toxiciteit)" Ze zouden wel goed gek zijn moesten zij anders beweren.

mvg,

Hugo (de halve bij die juist zijn dagelijkse portie Sterward verteerd heeft)


Nobodies prefetc

Re: bestrijding met STEWARD - ALARM !

Geplaatst: ma 28 apr 2003, 21:33
door Peter Bal
De fruitteler vertelde mij ook dat sommige imkers de AID al
hadden ingeschakeld, op het informatiewebside van het Min.lnv
was vanavond nog niets te vinden.Heeft iemand meer informatie
over dit middel?
Frits

Frits
een imker bij mij in het dorp had ook een paar honderd dode bijen na een bespuiting op de appel. Hij heeft de AID gebeld maar wat daar uit gekomen is weet ik niet. Als ik wat hoor dan zal ik het doorgeven.

groeten,


Peter

Re: bestrijding met STEWARD - ALARM !

Geplaatst: di 29 apr 2003, 00:15
door frits dalm
Hugo,
Bedankt voor de aanwijzing, wist niet dat er
enig verband bestond tussen appels en katoen!
Behalve dat ze beiden verbouwd worden, maar
katoen niet in de BeNeLux.
Snap niet hoe dat middel toegelaten is!
Mvrgr Frits

Frits

Re: bestrijding met STEWARD - ALARM !

Geplaatst: di 29 apr 2003, 14:43
door Ed Pieterse
Maandag 28-04-03
Hallo beste mensen,
Dat middel Steward is niet zo onschuldig als men zegt.
Toen ik gisteren de bijen op het fruit nakeek, bleek een klein volkje wat ik er als extra had neergezet (om mijn stal even helemaal leeg te hebben) dood. Toen ik nog eens alle volken nakeek kon ik niet anders als tot de conclusie komen dat er veel minder vliegbijen waren als vorige week donderdag. Men had zaterdagavond na 20:00 met Steward gespoten! Ook in de kast vond ik minder bijen, dus er moest iets gebeurd zijn.
De fruitteler, een hele grote, was net zo onthutst als ik en we hebben de papieren er bijgehaald. Hij heeft helemaal te goeder trouw gehandeld en op de beschrijving van het middel stond ook dat het veilig is voor honingbijen of hommels. Spuiten als de insecten niet actief zijn staat er ook nog op vermeld en hij had dus juist gehandeld.
STEWARD is een insecticide dat gebruikt dient te worden voor bestrijding van schadelijke rupsen van diverse motten en vlinders. Het heeft zowel een larvicide als ovicide werking. De larvale werking wordt verkregen via zowel opname door vraat als opname door contact. Het geeft ook nog een eieren dodende werking Als het middel is opgenomen ontstaat een verlammende werking. Rupsen vallen zo van het blad.
Je begrijpt dat ik niet blij was.


Bijgewerkt door - Ed Pieterse op 01/05/2003 12:58:14

Re: bestrijding met STEWARD - ALARM !

Geplaatst: di 29 apr 2003, 18:56
door Ed Pieterse
Dinsdag 29-04-03
ALARM! EN TEVENS OPROEP AAN DE VBBN OM ACTIE TE ONDERNEMEN.

Na informatie inwinnen bleek:
Het middel STEWARD van de fabrikant Du Pont de Nemours heeft als werkzame stof INDOXACARB, wat geregistreerd staat op de j.l. gepubliceerde lijst van de universiteit van Perdue als HIGHLY TOXIC PESTICIDE !!

http://www.entm.purdue.edu/entomology/e ... f/e-53.pdf

Het is een middel dat tegen alle insecten werkt! De informatie op de dozen waarin het middel bij de fruittelers wordt afgeleverd is verkeerd! Daar staat, dat het veilig is voor bijen en hommels. Maar er staat ook dat er niet gespoten mag worden als deze vliegen. Het is een neurotoxicum dat giftig is voor het zenuwstelsel. De bijen moeten volgens de Amerikaanse universiteit minstens 3 mile = 4,8 km er vandaan gehouden worden. Aangenomen dat de fruittelers de juiste dosering gebruiken is het een zeer zwaar middel volgens een mij bekende prof. Neurologie.

Website Dupont:
Q. How fast does Steward® work? Will I see insects on the ground in a few hours?
A. Steward® does have contact activity, though its primary mode of action is via ingestion. Steward acts by blocking sodium ion entry into nerve cells. In cases where foliar feeders are devouring treated foliage, you may see initial activity within 4-8 hours. Insects become partially paralyzed, sluggish and uncoordinated. Affected insects, who become dehydrated since feeding is minimized, can often fall off the plant. Mortality generally takes place in 48-72 hours following ingestion. However, feeding stops within 0-4 hours, providing excellent crop protection.

Is er de mogelijkheid DUPONT verantwoordelijk te stellen? Het zal waarschijnlijk via-via moeten. Op zijn minst moet de bijsluiter bij het middel Steward worden veranderd. Mijn volken zijn gehalveerd en er is er voorlopig één dood.
Ed Pieterse




Bijgewerkt door - Ed Pieterse op 01/05/2003 13:01:34

Re: bestrijding met STEWARD - ALARM !

Geplaatst: di 29 apr 2003, 21:51
door wilde
Op donderdagmorgen 24 april 2003 heeft mijn buurman het middel ook in zijn boomgaard gebruikt. Ik had de dag erna wat dode bijen, enkele tientallen per volk, ook bijen die uit de kast werden gedragen, dus met verkeerde geur. Hij heeft bewust gespoten op een moment dat er niet veel bijenactiviteit was. Bij mij viel de schade dus mee. Of ik veel vliegbijen mis weet ik niet, want ik heb er nog niet in gekeken nadien. Ik denk dat het meevalt.
Albert

Re: bestrijding met STEWARD - ALARM !

Geplaatst: do 01 mei 2003, 12:55
door Ed Pieterse
Donderdag 01-05-03
Gisteren de AID gebeld en deze wilde al meteen komen, maar we hebben voor vanmorgen afgesproken. Ze hadden al meerdere meldingen gehad en waren blij dat ik me ook gemeld had. Ze waren het met me eens dat de vermelding op de bijsluiter van het middel STEWARD misleidend was. Het was een zwaar middel (ook duur) en het werkt op contact met de slachtoffers. Ze worden er gedesoriënteerd van en versuft, waarna de dood intreedt.

Ze vertelden me dat zoveel mogelijk mensen moesten reageren, die schade hadden geconstateerd aan hun bijen. Het zijn dus de vliegbijen die het loodje leggen. De fruitteler gaat vrijuit, want hij heeft zich aan de bijsluiter van het middel gehouden.

Op zijn minst moet de bijsluiter van het middel worden veranderd. Er mag niet worden gespoten in de boomgaard als er bijen aanwezig zijn binnen een straal van 5 km. En dan nog spuiten als er geen insecten vliegen, dus na zonsondergang tot zonsopkomst.

Ed Pieterse

Re: bestrijding met STEWARD - ALARM !

Geplaatst: do 01 mei 2003, 22:46
door wilde
De fruitteler, een hele grote, was net zo onthutst als ik en we hebben de papieren er bijgehaald. Hij heeft helemaal te goeder trouw gehandeld en op de beschrijving van het middel stond ook dat het veilig is voor honingbijen of hommels. Spuiten als de insecten niet actief zijn staat er ook nog op vermeld en hij had dus juist gehandeld.
Ed,

Je bent wel erg begaan met de spuitende fruitteler. Voor deze lieden geldt de in artikel 6:175 BW geregelde civielrechtelijke aansprakelijkheid voor het gebruik of onder zich hebben van schadelijke stoffen. Het gaat hier om risico-aansprakelijkheid. De door schade getroffen imker kan daar een beroep op doen.
De tuinders, bloemen- en fruittelers die hun gewassen bespuiten met niet toegelaten middelen, dan wel bespuiten met toegelaten middelen op een onjuiste wijze of op een tijdstip dat niet is toegestaan, zijn mijns inziens schadeplichtig aan de imker als daardoor schade aan de bijenvolken ontstaat, zelfs als alle voorschriften in acht zijn genomen.

De strafrechtelijke gevolgen van 'verkeerde' bespuitingen zijn gebaseerd op bepalingen uit de Wet op de economische delicten (WED). Bepaalde delicten kunnen ook misdrijven zijn, en dus zwaarder gestraft worden, als ze opzettelijk worden gepleegd. In dit kader is met name de Bestrijdingsmiddelenwet 1962 van belang.
Een duidelijke uitspraak van de Strafkamer van de Hoge Raad betrof een zaak tegen een gifspuiter in de omgeving van de Ambrosiushoeve te Hilvarenbeek (HR 13 april 1976, NJ 1976, 425). Er was gespoten op appelbloesem met Folimat (werkzame stof: omethoaat), waardoor op de bijenstand van de Abrosiushoeve massaal dode bijen werden geconstateerd. Het verweer van "Ik wist niet dat er nog bijen vlogen" en "Ik hield mij aan de voorschriften" hield geen stand. De zorgvuldigheidsnorm uit de Bestrijdingsmiddelenwet 1962 is vrij scherp bedoeld. Uit de bewijsmiddelen in deze zaak leidt de Hoge Raad direct af, dat sprake is van een min of meer grove onzorgvuldigheid ten opzichte van dieren waarvan de instandhouding gewenst is.

Naar mijn mening zou de benadering van de Strafkamer ook kunnen gelden voor de Civiele kamer. Met andere woorden: de verweren van 'Ik wist het niet'

Re: bestrijding met STEWARD - ALARM !

Geplaatst: zo 04 mei 2003, 20:07
door wilde
Aanvulling op het vorige bericht.
Vandaag keek ik mijn enige hommelvolkje na of er bijgevoerd moest worden. Dat was niet meer nodig. De dode koningin en 2 dode werksters illustreerden het effect van STEWARD!
Van de 12 eerste jonge hommels waren er nog 2 in leven. Dat wil zeggen dat 8 hommels niet naar het nest konden terugkeren en de 2 die dat wel konden gingen dood in het nest met de koningin. Waarschijnlijk het einde van de hommelkweek dit jaar. Dit heb ik in al de jaren dat ik hommels kweek nog nooit gehad!

Er is bij mij in de buurt in het begin van de morgen 08.30 uur gespoten, ruim een week geleden. Hommels vliegen eerder dan honingbijen. Mijn bijen hadden weinig verliezen. Van alle volken samen niet meer dan 100 - 200 bijen. Dat is relatief erg weinig. Bij het nazien dit weekend was er in de volken ook geen verlies te zien.

Het spuiten met dit middel doodt dus waarschijnlijk veel solitaire bijen en hommels, ook als relatief vroeg wordt gespoten. Het middel is behoorlijk duur, dus er wordt pas gespoten als het rendement optimaal is, en dat is als het blad droog is na de ochtenddauw. Beter zou zijn na zonsondergang, maar dit jaar was er geen enkele avond zonder dauw of met wat wind zonder regen.
In het begin van de morgen vliegen echter al veel wilde insecten om te fourageren. De schade aan die insecten zie je nauwelijks maar is waarschijnlijk groter dan aan de honingbijen.

Het is dringend nodig om de toepassingsregels voor dit middel drastisch aan te passen, want dit is geen manier van doen!
Albert de Wilde