Pagina 2 van 9

Duidelijkheid omtrent geafrikaniseerde bij in Brazilië

Geplaatst: zo 27 jan 2013, 22:06
door apiario
In aanvulling op het reisverslag van Bertus, volgt onderstaand een korte uiteenzetting omtrent de geafrikaniseerde bij in Brazilie. Deze bij is niets meer en niets minder dan een "mix" (lees: kruising) tussen de Europese Bij en de Afrikaanse Bij. Hier hebben ze dus geen Afrikaanse bij! Ook geen Europese bij! Het is een kruising tussen:
- Apis Mellifera Mellifera (zwarte duiste bij)
- Apis Mellifera Ligustica (Italiaanse bij)
- Apis Mellifera Carnica (zuid-europese bij)
- Apis Mellifera Scutellata (zuid-afrikaanse bij) (voorheen dacht men dat het de Apis M. Adansonii was, de zogenaamde "killerbij"

Tot aan 1956 had men hier in Brazilie de Europeese bij (kruisingen tussen duits,italiaanse en zuid-europese bijen), in dat jaar werd de Apis M. Scutellata-bij geïntroduceerd door prof Kerr. Vanaf die tijd zijn de bovenstaande rassen zich gaan kruisen, het resultaat is een "wat meer defensief" gedrag, hogere resistencie tegen ziektes en plagen en een hogere opbrengst. Men noemt dit de "ge-afrikaniseerde" bij, hetgeen nog wel eens wat onduidelijkheid zaait. Men legt soms vergelijking met de afrikaanse bij. Dat is dus niet juist. Het is een mix, een kruising. Achteraf gezien was het een fantastische actie van prof Kerr, anders hadden we hier nog met een Europeese bij gezeten, met alle (bestrijdings)gevolgen van dien.

Arno Wieringa (zoon van Bertus)

Re: vragen over Andere imkers 2

Geplaatst: zo 27 jan 2013, 23:26
door alfa vulgaris
Hmm,Steinerkoffie,dat lust Bart vast niet :wink:

Re: vragen over Andere imkers 2

Geplaatst: ma 28 jan 2013, 09:22
door Oude Essink
Een kleine verduidelijking op Bertus: Onze Europese bijen werden in Zuid Amerika binnen gehaald (evenals in Noord Amerika overigens) en zijn daar verwilderd; met deze verwilderde bij heeft de tropische Afrikabij zich vermengd, zoals Bertus bericht. Die Scutellata was in beperkte getale voor onderzoek naar de universiteit gebracht; men vermoedde dat een tropische bij het beter zou doen (meer honingopbrengst) dan de Europese, die eigenlijk niet ingesteld is op de tropen.
Je voorziet ons weer van leuk en boeiend materiaal, Bertus. Blijf daar nog maar even, hier in ons land heb je nog niets te zoeken!

Afbeelding

Re: Andere imkers 2

Geplaatst: ma 28 jan 2013, 09:26
door Oude Essink
Wat versta je onder "organische koffie", is dat tegenover "surogaatkoffie?
oes

Re: vragen over Andere imkers 2

Geplaatst: ma 28 jan 2013, 10:17
door Jelte Pieter Dijkstra
Achteraf gezien was het een fantastische actie van prof Kerr, anders hadden we hier nog met een Europeese bij gezeten, met alle (bestrijdings)gevolgen van dien.
Dat laatste is natuurlijk de vraag. Het kan natuurlijk prima dat de Europese bij zich wel goed had gehandhaaft en zonder teveel uitbraak van ziektes. Klimaat en drachtomstandigehden zijn niet te vergelijken.
Arno, waar ik benieuwd naar ben is of er nog selectie plaats vindt om weer dichter bij de Europese bij te komen (dus op cubitaal index).
En kan je bijv. zeggen dat geafrikaniseerde bijen boven een bepaalde cubitaal index te agressief worden?

Gr

Re: Andere imkers 2

Geplaatst: ma 28 jan 2013, 10:42
door alfa vulgaris
Dit is niet zomaar koffie,
Dit is koffie met demeter keurmerk (valt op te zoeken) dat is koffie van biologisch dynamische landbouw.

Biologisch is lekker,biodynamisch is the best.

Smaak,ervaring,energieafgifte/voedingswaarde.
In elk geval dat is mijn mening.

Re: vragen over Andere imkers 2

Geplaatst: ma 28 jan 2013, 12:00
door apiario
JP, voor de goede orde. Bijen zijn niet "agressief"! Men noemt het hier "defensief". Ze verdedigt haar volk tegen indringers en bedreigingen. Ze vallen niet zomaar iemand aan, alleen in geval als je te dicht bij ze komt. Dan verdedigt ze haar kolonie.

Wat de selectie betreft! Waarom zouden wij hier in Brazilie terug moeten naar een "meer Europese" selectie? Het is juist de "mix" die het bijenras hier in Brazilie zo uniek maakt, het is juist die mix van rassen die de bijen meer Varroa-recistent maakt. Selecteren op "zachtaardigheid" is het begin van de ondergang. Dat is een kardinale denkfout. Deze mening komt niet van mij, maar van onderzoekers van universiteiten en vooral mensen vanuit de praktijk. De selectie moet zich in eerste instantie richten op resistentie tegen ziektes zoals varoa. Dan krijg je sterke rassen. Daarna pas komen pas productie en zachtaardigheid. Je kan wel een hoge productie hebben maar als je volken niet resistent zijn.. heb je er nog niets aan.

Een collega van mij heeft vorig jaar een aantal "Europese koninginnen" gekocht van een kweker in Sao Paulo, dit om zijn volken zachtaardiger te maken. Afgelopen winterperiode is hij 80% van zijn volken kwijtgeraakt, vol met Varroa. Het bewijs was dus daar, simpel. Ook andere imkers hebben soortgelijke ervaringen, alleen men praat daar niet graag over... dit ligt gevoelig.

Alle braziliaanse bijen hebben Varroa, dat kan je zo zien. Het grote verschil is dat de bij er mee om kan gaan. Ze bijt de varroa dood. Echter bij hogere infecties wordt het moeilijker, zeker met meer europees getinte koninginnen. Dan leggen ze het loodje.

Hier in Brazilie is de aandacht in eerste instantie gericht op "goed imkerschap"" (je vak verstaan en goed beheren van je bijen), daarnaast wordt de nodige selecties uitgevoerd om de resistentie tegen Varroa hoog te houden. Natuurlijk zijn er imkers die blijven "rotzooien" met europeese koninginnen, Brazilie is een groot land, ook hier worden (illegaal) testen en experimenten gedaan met varroa-bestrijding, ook hier wordt zo nu en dan "amitras" gebruikt, kan je gewoon in de winkel krijgen...het wordt gebruikt tegen mijtenbestrijding in de veeteelt. Laten we vooral niet te naïef zijn.

Nogmaals het is een gevoelig onderwerp, ook hier zijn veel eigenwijze onderzoekers en eigenwijze imkers, die niet altijd de waarheid vertellen of de waarheid onder ogen willen zien. Dit maakt het werk soms wat moeilijk.

Groet, Arno Wieringa (zoon van Bertus)

Re: Duidelijkheid omtrent geafrikaniseerde bij in Brazilië

Geplaatst: ma 28 jan 2013, 12:44
door semar
apiario schreef: Achteraf gezien was het een fantastische actie van prof Kerr, anders hadden we hier nog met een Europeese bij gezeten, met alle (bestrijdings)gevolgen van dien.)
ongelofelijk (stom?) van dr Kerr, :roll:
die had zijn huiswerk niet goed gedaan de afrikaanse (gele) schutallatta is bekend om zijn agresive gedrag.
Br Adam heeft na het nodige onderzoek gekozen voor de monti cola een zwarte kalme bij uit de berggebieden, en die ingevoerd in zijn buckfast stam,
zónder al die agressie.

´t is maar waar je voor gaat.

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

Re: Andere imkers 2

Geplaatst: ma 28 jan 2013, 14:11
door maartenkleijne
Organisch (organic) is wat wij BIO noemen, biologisch geteeld dus.
Demeter (merk) is biologisch-dynamisch geteeld volgens de antroposofische richtlijnen van Rudolf Steiner.

Re: vragen over Andere imkers 2

Geplaatst: ma 28 jan 2013, 17:40
door apiario
Hoi Hennie,

Ja ik hoor en zie dat de winter wel wat voorbij is. Hier is het hoog zomer
De organische koffie groeit hier onder de bomen en niet op plantage.
Word met organische mest bewerkt, Volgens de biologische manier

Witlof of the wel (Cichorium intybus var.veel uit Belgie) die voor de suregaatkoffie zorgde weet ik niet of die hier voorkomt.
Wel weet ik dat we nog een blauw BUISMAN busje hebben die nog voor wat smaak zorgde .dat was vlak na de oorlog
Ouderen zullen het nog weten.

Wij zijn uitgenodigd om met studenten van een universiteit, lessen te volgen omtrent het imkeren met als doel Groene Propolus te winnen
Prof Deodoroe zal ons het een en ander bij brengen. We brengen dan een bezoek aan een bedrijf dat Groene P exporteert