Beefondant

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
Jaap van Assenbergh
Berichten: 458
Lid geworden op: di 15 mar 2005, 10:09
Imker sinds: 1989
Aantal volken: 10
Locatie: Tricht
Contacteer:

Beefondant

Bericht door Jaap van Assenbergh » ma 16 jun 2014, 12:35

Afgelopen zaterdag was ik op de opendag van de Werkbij.
Ze hadden daar een 'nieuw' soort voer. Beefondant. http://www.coupletsugars.com/page/beefo ... en/f1.html
Heeft iemand ervaring met dit voer?

Jaap

Gebruikersavatar
Samuel Murray
Berichten: 499
Lid geworden op: ma 08 apr 2013, 19:53
Imker sinds: 2013
Aantal volken: 6
Bijenras(sen): 4x buckfast, 1 x ligustica, 1 x carnica
Locatie: Matenhoeve
Contacteer:

Re: Beefondant

Bericht door Samuel Murray » ma 16 jun 2014, 18:35

Jaap van Assenbergh schreef:Ze hadden daar een 'nieuw' soort voer: Beefondant.
Ik vind het raar dat ze de naam "fondant" gebruikt voor poedersuiker. Ik dacht dan dat fondat niet de suiker is, maar suikerdeeg. Je kunt ook bij een bakker bakkersfondant kopen, denk ik, zonder toegevoegde stoffen, klaar gemaakt.

Jaap van Assenbergh
Berichten: 458
Lid geworden op: di 15 mar 2005, 10:09
Imker sinds: 1989
Aantal volken: 10
Locatie: Tricht
Contacteer:

Re: Beefondant

Bericht door Jaap van Assenbergh » di 17 jun 2014, 08:48

Het is inderdaad een poeder.
Met 10% water er bij krijg je een deeg.
Met 40% water een suikeroplossing.

Jaap

Gebruikersavatar
Samuel Murray
Berichten: 499
Lid geworden op: ma 08 apr 2013, 19:53
Imker sinds: 2013
Aantal volken: 6
Bijenras(sen): 4x buckfast, 1 x ligustica, 1 x carnica
Locatie: Matenhoeve
Contacteer:

Re: Beefondant

Bericht door Samuel Murray » di 17 jun 2014, 09:08

Jaap van Assenbergh schreef:Het is inderdaad een poeder. ... Met 10% water er bij krijg je een deeg.
10% wat? 10% liter of 10% kilogram? 1 liter water is 1 kg, 1 liter suiker is 1 kg (vandaar dat je kilogram en liter kunnen mixen wanneer je suikerwater van keukensuiker maakt), maar... 1 liter poedersuiker is 0.5 kg. Is de deeg-recept dan 900 g suiker + 100 g water of 900 ml suiker + 100 ml water? Het zijn immers een "speciaal" soort poedersuiker, en te veel water maakt geen deeg maar pasta.

Gebruikersavatar
FrancA
Berichten: 1347
Lid geworden op: di 11 jun 2013, 15:15
Imker sinds: 2013
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: Beefondant

Bericht door FrancA » di 17 jun 2014, 22:34

Samuel Murray schreef:1 liter water is 1 kg, 1 liter suiker is 1 kg (vandaar dat je kilogram en liter kunnen mixen wanneer je suikerwater van keukensuiker maakt), maar... 1 liter poedersuiker is 0.5 kg. Is de deeg-recept dan 900 g suiker + 100 g water of 900 ml suiker + 100 ml water? Het zijn immers een "speciaal" soort poedersuiker, en te veel water maakt geen deeg maar pasta.
Onzin Samuel :D

Als water rond de 4 graden Celsius is, dan is de dichtheid het hoogst en weegt het water 1 kg.
Bij elke temperatuur hoger of lager dan deze 4 graden weegt het water minder.
1,15 liter kristalsuiker weegt 1 kg.
Waar haal jij je kennis vandaan?

10% is gewoon 10% en betekent hier dat je moet uitgaan van 10% van het gewicht of volume van de verpakkingseenheid waarin je de betreffende stof aanschaft.
Details daarover staan uiteraard op desbetreffende verpakking vermeld.
Werkt dat in Zuid-Afrika anders dan hier in Nederland? ;)

Basta pasta!

Lijkt mij een handig produkt Jaap, bedankt voor de tip! :)

Gebruikersavatar
Samuel Murray
Berichten: 499
Lid geworden op: ma 08 apr 2013, 19:53
Imker sinds: 2013
Aantal volken: 6
Bijenras(sen): 4x buckfast, 1 x ligustica, 1 x carnica
Locatie: Matenhoeve
Contacteer:

Re: Beefondant

Bericht door Samuel Murray » di 17 jun 2014, 23:57

FrancA schreef:Als water rond de 4 graden Celsius is, dan is de dichtheid het hoogst en weegt het water 1 kg. ... Bij elke temperatuur hoger of lager dan deze 4 graden weegt het water minder.
Ja, dus, water weegt 1 kg per liter (min of meer).
1,15 liter kristalsuiker weegt 1 kg.
Ja, dus, kristalsuiker weegt 1 kg per liter (min of meer).

Maar het gaat hier niet om kristalsuiker. Het gaat om poedersuiker.
Waar haal jij je kennis vandaan?
Oh, je weet wel, de internet.
http://www.traditionaloven.com/conversi ... ounts.html

Hier is een Nederlandse bron: http://www.cupcakesenmuffins.nl/technie ... veelheden/
Let op dat ook volgens dit bron poedersuiker de helft zo zwaar is als kristalsuiker (voor hetzelfde volume).

Gebruikersavatar
FrancA
Berichten: 1347
Lid geworden op: di 11 jun 2013, 15:15
Imker sinds: 2013
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: Beefondant

Bericht door FrancA » wo 18 jun 2014, 08:44

:D :D :D

Meestal gaat het om absolute (relatief) gewichtsverhoudingen = samen 100%
Dan neem je bijv. 90 gr poedersuiker of suiker (90%) en daarna 10 gr water (10%) = samen 100%
Er zijn in Nederland weegschaaltjes te krijgen waar je e.e.a. heel gemakkelijk en redelijk nauwkeurig mee kunt wegen (min of meer) ;)
Laatst gewijzigd door FrancA op wo 18 jun 2014, 10:19, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
semar
Berichten: 2350
Lid geworden op: do 20 nov 2008, 09:10
Imker sinds: 1975
Aantal volken: 9
Bijenras(sen): buckfast
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Re: Beefondant

Bericht door semar » wo 18 jun 2014, 09:59

mannen warom zo moeilijk?

benodigdheden;
men neme eigen honing, relatief weinig
men neme poedersuiker. relatief veel

bereiding:
geleidelijk mengen ,
na voldoende kneden en heel veel poedersuiker wordt het minder plakerig
(zoals brooddeeg) poedersuiker blijven toevoegen tot de gewenste stijfte is ontstaan.

strak in plasticzak opbergen, in de koelkast

klaar.

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

ps met schone handen /gereedschap werken,
en je mouwen minstens tot over de eleboog oprollen :wink:

Gebruikersavatar
FrancA
Berichten: 1347
Lid geworden op: di 11 jun 2013, 15:15
Imker sinds: 2013
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: Beefondant

Bericht door FrancA » wo 18 jun 2014, 10:17

Eigen honing als basis, da's mooi!
En poedersuiker maak ik dan ook weer zelf behulp van mijn eigen elektrieke koffiemolen.
Semar, goede tip! :D

Inderdaad gewoon on-the-fly op het gevoel en eigen waarneming doen, dat werkt vaak het beste.

Gebruikersavatar
Samuel Murray
Berichten: 499
Lid geworden op: ma 08 apr 2013, 19:53
Imker sinds: 2013
Aantal volken: 6
Bijenras(sen): 4x buckfast, 1 x ligustica, 1 x carnica
Locatie: Matenhoeve
Contacteer:

Re: Beefondant

Bericht door Samuel Murray » wo 18 jun 2014, 10:17

.
Laatst gewijzigd door Samuel Murray op wo 18 jun 2014, 10:18, 1 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 25 gasten