Pagina 1 van 2

Beefondant

Geplaatst: ma 16 jun 2014, 12:35
door Jaap van Assenbergh
Afgelopen zaterdag was ik op de opendag van de Werkbij.
Ze hadden daar een 'nieuw' soort voer. Beefondant. http://www.coupletsugars.com/page/beefo ... en/f1.html
Heeft iemand ervaring met dit voer?

Jaap

Re: Beefondant

Geplaatst: ma 16 jun 2014, 18:35
door Samuel Murray
Jaap van Assenbergh schreef:Ze hadden daar een 'nieuw' soort voer: Beefondant.
Ik vind het raar dat ze de naam "fondant" gebruikt voor poedersuiker. Ik dacht dan dat fondat niet de suiker is, maar suikerdeeg. Je kunt ook bij een bakker bakkersfondant kopen, denk ik, zonder toegevoegde stoffen, klaar gemaakt.

Re: Beefondant

Geplaatst: di 17 jun 2014, 08:48
door Jaap van Assenbergh
Het is inderdaad een poeder.
Met 10% water er bij krijg je een deeg.
Met 40% water een suikeroplossing.

Jaap

Re: Beefondant

Geplaatst: di 17 jun 2014, 09:08
door Samuel Murray
Jaap van Assenbergh schreef:Het is inderdaad een poeder. ... Met 10% water er bij krijg je een deeg.
10% wat? 10% liter of 10% kilogram? 1 liter water is 1 kg, 1 liter suiker is 1 kg (vandaar dat je kilogram en liter kunnen mixen wanneer je suikerwater van keukensuiker maakt), maar... 1 liter poedersuiker is 0.5 kg. Is de deeg-recept dan 900 g suiker + 100 g water of 900 ml suiker + 100 ml water? Het zijn immers een "speciaal" soort poedersuiker, en te veel water maakt geen deeg maar pasta.

Re: Beefondant

Geplaatst: di 17 jun 2014, 22:34
door FrancA
Samuel Murray schreef:1 liter water is 1 kg, 1 liter suiker is 1 kg (vandaar dat je kilogram en liter kunnen mixen wanneer je suikerwater van keukensuiker maakt), maar... 1 liter poedersuiker is 0.5 kg. Is de deeg-recept dan 900 g suiker + 100 g water of 900 ml suiker + 100 ml water? Het zijn immers een "speciaal" soort poedersuiker, en te veel water maakt geen deeg maar pasta.
Onzin Samuel :D

Als water rond de 4 graden Celsius is, dan is de dichtheid het hoogst en weegt het water 1 kg.
Bij elke temperatuur hoger of lager dan deze 4 graden weegt het water minder.
1,15 liter kristalsuiker weegt 1 kg.
Waar haal jij je kennis vandaan?

10% is gewoon 10% en betekent hier dat je moet uitgaan van 10% van het gewicht of volume van de verpakkingseenheid waarin je de betreffende stof aanschaft.
Details daarover staan uiteraard op desbetreffende verpakking vermeld.
Werkt dat in Zuid-Afrika anders dan hier in Nederland? ;)

Basta pasta!

Lijkt mij een handig produkt Jaap, bedankt voor de tip! :)

Re: Beefondant

Geplaatst: di 17 jun 2014, 23:57
door Samuel Murray
FrancA schreef:Als water rond de 4 graden Celsius is, dan is de dichtheid het hoogst en weegt het water 1 kg. ... Bij elke temperatuur hoger of lager dan deze 4 graden weegt het water minder.
Ja, dus, water weegt 1 kg per liter (min of meer).
1,15 liter kristalsuiker weegt 1 kg.
Ja, dus, kristalsuiker weegt 1 kg per liter (min of meer).

Maar het gaat hier niet om kristalsuiker. Het gaat om poedersuiker.
Waar haal jij je kennis vandaan?
Oh, je weet wel, de internet.
http://www.traditionaloven.com/conversi ... ounts.html

Hier is een Nederlandse bron: http://www.cupcakesenmuffins.nl/technie ... veelheden/
Let op dat ook volgens dit bron poedersuiker de helft zo zwaar is als kristalsuiker (voor hetzelfde volume).

Re: Beefondant

Geplaatst: wo 18 jun 2014, 08:44
door FrancA
:D :D :D

Meestal gaat het om absolute (relatief) gewichtsverhoudingen = samen 100%
Dan neem je bijv. 90 gr poedersuiker of suiker (90%) en daarna 10 gr water (10%) = samen 100%
Er zijn in Nederland weegschaaltjes te krijgen waar je e.e.a. heel gemakkelijk en redelijk nauwkeurig mee kunt wegen (min of meer) ;)

Re: Beefondant

Geplaatst: wo 18 jun 2014, 09:59
door semar
mannen warom zo moeilijk?

benodigdheden;
men neme eigen honing, relatief weinig
men neme poedersuiker. relatief veel

bereiding:
geleidelijk mengen ,
na voldoende kneden en heel veel poedersuiker wordt het minder plakerig
(zoals brooddeeg) poedersuiker blijven toevoegen tot de gewenste stijfte is ontstaan.

strak in plasticzak opbergen, in de koelkast

klaar.

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

ps met schone handen /gereedschap werken,
en je mouwen minstens tot over de eleboog oprollen :wink:

Re: Beefondant

Geplaatst: wo 18 jun 2014, 10:17
door FrancA
Eigen honing als basis, da's mooi!
En poedersuiker maak ik dan ook weer zelf behulp van mijn eigen elektrieke koffiemolen.
Semar, goede tip! :D

Inderdaad gewoon on-the-fly op het gevoel en eigen waarneming doen, dat werkt vaak het beste.

Re: Beefondant

Geplaatst: wo 18 jun 2014, 10:17
door Samuel Murray
.