Pagina 1 van 2

Feit of fabel: Honing is net zo 'ongezond' als suiker 9NU 8 juli 2017)

Geplaatst: ma 10 jul 2017, 07:10
door jjmvaningen
Het publiek konn zaterdag tijdens Nationale Imkerdag kennismaken met het beroep van de bijenhouder en ongetwijfeld ook veel honing proeven. NU.nl legde naar aanleiding hiervan een aantal stellingen over honing voor aan het Voedingscentrum en aan Ruby van den Heuvel, natuurgeneeskundige van Herbiatic.
Zie verder voor feit-fabel: http://www.nu.nl/eten-en-drinken/482113 ... uiker.html

Re: Feit of fabel: Honing is net zo 'ongezond' als suiker 9NU 8 juli 2017)

Geplaatst: ma 10 jul 2017, 08:23
door Jaap v.Popering
Hoewel zij allebei uit plantensappen voortkomen is honing een natuurlijk en suiker een chemisch product . Zijn die vergelijkbaar dan ?

Re: Feit of fabel: Honing is net zo 'ongezond' als suiker 9NU 8 juli 2017)

Geplaatst: ma 10 jul 2017, 10:05
door imker Marinus
Jaap v.Popering schreef:Hoewel zij allebei uit plantensappen voortkomen is honing een natuurlijk en suiker een chemisch product . Zijn die vergelijkbaar dan ?
Wat bedoel je met de term "chemisch" Jaap? Uiteindelijk zijn alle stoffen toch chemisch? Met andere woorden: alle stoffen zijn toch opgebouwd met elementen uit het periodiek systeem (van Mendelejev)? Daarmee zijn stoffen toch vergelijkbaar?

Re: Feit of fabel: Honing is net zo 'ongezond' als suiker 9NU 8 juli 2017)

Geplaatst: ma 10 jul 2017, 11:39
door bee-tree
Jaap heeft gelijk, Marinus.
Het is jammer dat er op de Nederlandse T.V. zo weinig documentaires te zien zijn
over de bereidingswijze of FABRICAGE van onze voedingsmiddelen; in dit geval suiker.
Je moest eens weten hoeveel CHEMIE er aan te pas komt om GERAFFINEERDE SUIKER
met name WITTE suiker te maken. Er blijven zelfs residuën achter, maar zo weinig
dat die in het lichaam nauwelijks "zoden aan de dijk" zetten, net zo min als de
ruim 100 GEZONDE stoffen als inhibinen, anti-oxydantia, vitaminen, mineralen,
sporenelementen, enz. zoals de journalist spreekt over het rendement
van de lage doses GEZONDE stoffen voor onze gezondheid.

Hij vergeet bij name te noemen de monosacchariden (= enkelvoudige suikers)
namelijk fructose (= vruchtensuiker) en glucose (=druivensuiker), die het
leeuwenaandeel vormen van de 66 (en niet 80 %) van de sachariden(= enkelvoudige
+ twee- en drie- en meervoudige suikers) in ECHTE honing.
Saccharose, dus het bi-saccharide of oligo-saccharide,
dat wij BIETSUIKER, of kortweg SUIKER noemen, komt in NATUURLIJKE honing
maar in een concentratie van 1 % voor en is door de planten zelf gemaakt
zonder chemische WITMAKERS.
Praat bij honing genuanceerder dan de journalist wanneer het over suikers gaat.
Hoezo ?
In de eerste paragraaf van NU.nl maakt de journalist de grove fout dat hij
honing uit SUIKER laat bestaan, dus alleen het woord suiker gebruikt.
De leek denkt dan meestal alleen aan KRISTALSUIKER
en niet aan de mono-suikers. Het gezonde van die monosuikers is:
ze hoeven niet verteerd te worden en worden daardoor
meteen in het bloed opgenomen, wat levensreddend kan zijn bij
diabetici die vergeten glucosetabletten bij zich te dragen tijdens een inspannende
fietstocht of wandeling. Zjef :b10:

P.S. Er is nog meer aan te dragen : dat laat ik aan een ander over.
Wel nog even de tip : In plaats van glucosetabletten kan men ook een klein
potje honing bij zich dragen in de fietstas.

Re: Feit of fabel: Honing is net zo 'ongezond' als suiker 9NU 8 juli 2017)

Geplaatst: ma 10 jul 2017, 18:38
door Jaap v.Popering
imker Marinus schreef:
Wat bedoel je met de term "chemisch" Jaap?
Zie hier ...https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q= ... X3kGhkCRnQ

Re: Feit of fabel: Honing is net zo 'ongezond' als suiker 9NU 8 juli 2017)

Geplaatst: ma 10 jul 2017, 21:46
door Hans van der Post.
Nog een uitleg van Jan Speelziek uit het groentje van 1992: KLIK ]

Maar het kan zijn dat de honing van NU/NL anders van samenstelling geworden is. :whistle:

Re: Feit of fabel: Honing is net zo 'ongezond' als suiker 9NU 8 juli 2017)

Geplaatst: ma 10 jul 2017, 22:04
door Erick
Hans van der Post. schreef:.............Maar het kan zijn dat de honing van NU/NL anders van samenstelling geworden is. :whistle:
:think: dat zal het wel zijn, na 25 jaar kan veel veranderen......... :doh: :lol:

Re: Feit of fabel: Honing is net zo 'ongezond' als suiker 9NU 8 juli 2017)

Geplaatst: ma 10 jul 2017, 22:51
door hans hoogendoorn
hier een reactie uit de orthomoleculaire hoek :

http://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-v ... oning.html

Re: Feit of fabel: Honing is net zo 'ongezond' als suiker 9NU 8 juli 2017)

Geplaatst: wo 12 jul 2017, 00:21
door crunx
Tja een combinatie van 2 kwaden;

Nu.nl EN het voedingscentrum...

Heeft die Natuur geneeskundige ook het artikel eerst gelezen voor ze akkoord gaf voordat dr naam werd gebruikt?

"1. Honing is net zo "ongezond" als suiker: feit
"Honing bestaat voor 80 procent uit suiker. De rest is met name water. Het is dus suiker in een vloeibare vorm. Suiker levert energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Dit geldt voor alle soorten suiker en voor honing, siropen en stropen. Het wordt weleens gezegd dat honing beter voor het lichaam is dan gewone kristalsuiker omdat het natuurlijker zou zijn en er gunstige voedingsstoffen in zitten, maar je lichaam verwerkt alle soorten suiker op dezelfde manier en de hoeveelheid gunstige voedingsstoffen is zo gering dat het geen bijdrage levert aan de gezondheid."

Dus nu gaan we echt alle andere dingen die erin zitten maar zien als "niet belangrijk".... Dus laat je vitamine pillen ook maar staan want wat daarin zit zal ook wel niet interessant zijn.. het is slechts zo weinig en het pilletje is slechts zo klein.

5. Rauwe honing is een betere keuze dan 'supermarkt'-honing: fabel
"De bijdrage die honing binnen een gezond voedingspatroon kan leveren aan de inname van nutrienten is verwaarloosbaar. Door de hoeveelheid suiker past er namelijk slechts af en toe een klein beetje in een gezond eetpatroon. Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."

Dus imkers, we kunnen net zo goed alles warm verwerken..

Vervolgens een hele mooie:

Honing is dus niets speciaals zie o.a. punt 1 en 5. En is vrijwel gewoon suikerwater als je haar mag geloven.
Maar dan komt vervolgens wel:

8. Honing werkt geneeskrachtig (onder meer tegen verbrande huid): feit
Ruby van den Heuvel: "Eigenlijk werken alle producten die de bij voortbrengt in meer of mindere mate geneeskrachtig. Honing kan inderdaad ingezet worden bij een brandplek. De honing werkt dan pijnstillend, ontsmettend en genezend. Zorg er wel voor dat de plek niet te groot is. Gaat het om een grotere brandplek (bijvoorbeeld veroorzaakt door de zon), dan is het verstandig de honing te mengen met bijvoorbeeld kwark voor een extra koelend effect. De honing alleen werkt dan vaak te afsluitend op de huid, waardoor het branderige gevoel er niet uit kan. Andere gebieden waarin de geneeskrachtige werking van honing goed kan worden ingezet, zijn wondverzorging en verkoudheid met hoest en keelpijn."


Ik denk dat ik daarom maar bij deze stop met bijen te houden en ik ga suikerwater verkopen als: Hoestdrank, Verkoudheidselixer, Brandplekken creme. Heb gehoord dat daar wel wat pegels in valt te verdienen

Serieus jongens, dit kun je toch niet serieus nemen...

Re: Feit of fabel: Honing is net zo 'ongezond' als suiker 9NU 8 juli 2017)

Geplaatst: wo 12 jul 2017, 08:52
door Jaap v.Popering
crunx schreef:


Dus imkers, we kunnen net zo goed alles warm verwerken..

..
Ik zag dat vandaag voor de zoveelste dag de temperaturen in het zuiden 45 graden zou zijn . Dan neem ik aan van zo'n 50 in de volken .

Conclusie .....Is dan al die honing uit die warme streken niet als honing te gebruiken ?? :roll:


Jaap v P