Jaap heeft gelijk, Marinus.
Het is jammer dat er op de Nederlandse T.V. zo weinig documentaires te zien zijn
over de bereidingswijze of FABRICAGE van onze voedingsmiddelen; in dit geval suiker.
Je moest eens weten hoeveel CHEMIE er aan te pas komt om GERAFFINEERDE SUIKER
met name WITTE suiker te maken. Er blijven zelfs residuën achter, maar zo weinig
dat die in het lichaam nauwelijks "zoden aan de dijk" zetten, net zo min als de
ruim 100 GEZONDE stoffen als inhibinen, anti-oxydantia, vitaminen, mineralen,
sporenelementen, enz. zoals de journalist spreekt over het rendement
van de lage doses GEZONDE stoffen voor onze gezondheid.
Hij vergeet bij name te noemen de monosacchariden (= enkelvoudige suikers)
namelijk fructose (= vruchtensuiker) en glucose (=druivensuiker), die het
leeuwenaandeel vormen van de 66 (en niet 80 %) van de sachariden(= enkelvoudige
+ twee- en drie- en meervoudige suikers) in ECHTE honing.
Saccharose, dus het bi-saccharide of oligo-saccharide,
dat wij BIETSUIKER, of kortweg SUIKER noemen, komt in NATUURLIJKE honing
maar in een concentratie van 1 % voor en is door de planten zelf gemaakt
zonder chemische WITMAKERS.
Praat bij honing genuanceerder dan de journalist wanneer het over suikers gaat.
Hoezo ?
In de eerste paragraaf van NU.nl maakt de journalist de grove fout dat hij
honing uit SUIKER laat bestaan, dus alleen het woord suiker gebruikt.
De leek denkt dan meestal alleen aan KRISTALSUIKER
en niet aan de mono-suikers. Het gezonde van die monosuikers is:
ze hoeven niet verteerd te worden en worden daardoor
meteen in het bloed opgenomen, wat levensreddend kan zijn bij
diabetici die vergeten glucosetabletten bij zich te dragen tijdens een inspannende
fietstocht of wandeling. Zjef
P.S. Er is nog meer aan te dragen : dat laat ik aan een ander over.
Wel nog even de tip : In plaats van glucosetabletten kan men ook een klein
potje honing bij zich dragen in de fietstas.