Pagina 1 van 1

Waardering imkers.

Geplaatst: ma 20 apr 2020, 20:37
door JanvdR
Na waardering forum leek het mij eens leuk naar waardering imkers te kijken. Blijkbaar heeft dat met elkaar te maken.
Ruim dertig jaar geleden werd ik imker en ik vond mijzelf een goede imker. Elk jaar verdubbelde het aantal volken zich tot ik op een gegeven moment 40 volken had. Bovendien beheerde ik samen met Maarten vd Weg de bijenstal van de VBBN in Wageningen. Ook daar vermeerderde het aantal volken zich snel. Kortom het ging erg goed. We gingen samen reizen naar appels, phacelia, linde en heide. Het ging allemaal voor de wind. Het liep eigenlijk uit de hand want mijn werk vroeg ook de nodige aandacht. In die tijd was varroamijt al een vijand maar die bestreden we toen met de gebruikelijke (giftige) middelen. Pas later begon er iets aan mij te knagen. Dat gebruik van vergif kon ik niet langer met mijn geweten in overeenstemming brengen.
Een paar jaar later ging ik met pensioen en mijn vrouw en ik kochten een oude boerderij in Duitsland. Mijn bijen had ik niet meegenomen omdat ik niet meer met vergif wilde behandelen en ook omdat de renovatiewerkzaamheden de nodige tijd vergden.
Pas een paar jaar later heb ik door toedoen van mijn dochter weer een volk aangeschaft. Ik had wel bedenkingen. Het was een ellende. Dat volk zat op sjoemelraat en dat leidde tot niets. Pas toen ik las dat behandeling met hyperthermie een goede oplossing is tegen de varroamijt gaf ik mij gewonnen. Een jaar later schafte ik een nieuw volk aan en was meteen enthousiast, dat was een volk zoals ik het kende en heb meteen van dezelfde imker een tweede volk aangeschaft. Het ging prima. Ik heb met hyperthermie behandeld en heb dat jaar geen enkele mijt gevonden. Een jaar later was het anders. Er waren weer mijten en met controle van de raampjes zag ik dat de contacten slecht waren en dat daarom hyperthermie niet werkte. Dat probleem is inmiddels verholpen en het werkt weer correct. Toch ben ik er niet van overtuigd dat deze methode bijensterfte uitsluit. Evenmin ben ik ervan overtuigd dat het gebruikelijke 3 gangenmenu bijensterfte uitsluit. Dit jaar kreeg ik een melding van een semiprofessionele imker in Duitsland dat 80% van zijn bijen dood waren terwijl hij zijn volken goed tegen varroa behandeld had.
Ook bij mij hebben veel volken de winter niet overleefd. Het begon al voor de winter toen wespen massaal mijn bijenvolken geplunderd hebben.
Waar ik vroeger dacht een goed imker te zijn ben ik nu aan het twijfelen gebracht. Kennelijk schiet mijn behandeling na waarnemingen te kort.
Ik heb in Duitsland een opleiding voor bijengezondheidscoördinator gevolgd. Een goede opleiding maar er wordt met geen enkel woord over alternatieve behandelingsmethoden gesproken hetgeen ik een grote tekortkoming vind.
Een goede imker is volgens mij iemand die perfect de behoeften van het bijenvolk kent en daarop adequaat kan reageren. Ik realiseer me, dat hoewel ik mijn best doe, ik daarin tekort schiet, Helaas.
Misschien zijn er imkers die denken dat ik te snel tot deze conclusie kom. Ik kan wat verduidelijken. Oxaalzuur en mierenzuur zijn stoffen die in de natuur voorkomen. Vaak wordt gezegd: het zit in rabarber en zuring en daarom is het niet erg. Dat is voor een deel juist maar nooit in de concentraties zoals die op bijen toegepast worden. Ook de bd imkers worden door mij niet gespaard. Rudolf Steiner was een zeer goed waarnemer die als fenomenoloog zeer goed samenhangen in de natuur kon waarnemen en beoordelen. Ik ben ervan overtuigd dat een behandeling met geconcentreerde zuren niet past in de antroposofische leer, in tegendeel. In de tijd van Rudolf Steiner was een heleboel nog niet bekend zoals TV en HIFI. Hij oordeelde daar niet over omdat het er niet was. Navolgers veroordeelden, veelal ten onrechte, de moderne ontwikkelingen alleen omdat Steiner er niet over geschreven had. Het is niet voor niets dat Steiner op zijn sterfbed zei: "jullie hebben er niets van begrepen". De boodschap is: ga mee met de tijd en probeer er het beste van te maken".

Re: Waardering imkers.

Geplaatst: ma 20 apr 2020, 20:49
door oldtimer
De boodschap is inderdaad: ga met de tijd mee en probeer er het beste van te maken.
Ik wil daaraan toevoegen, en mogelijk doet dit de nodige stof opwaaien, behandel niet obsessief, doe het met verstand en gebruik de middelen die je ter beschikking staan, maar houd altijd oog voor het gedrag van je volken tijdens je behandelingen, houd feeling met je volken, zorg dat je je volken en hun gedrag kent. Dan kun je ingrijpen als je tever gaat. Ik heb 40 volken ingewinterd, ook afgelopen jaar weer, en verlies nooit meer dan 1 volk. En van dat ene volk weet ik dan meestal wel dat die het niet gaat halen.