Monitor Bijensterfte 2009

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
Romée van der Zee
Berichten:1218
Lid geworden op:di 14 nov 2000, 00:00
Contacteer:
Monitor Bijensterfte 2009

Bericht door Romée van der Zee » zo 29 mar 2009, 18:15

Monitor Uitwintering 2009

De afgelopen maanden zijn er in diverse radio, televisie programma’s en kranten alarmerende berichten verschenen over de omvang van de bijensterfte. Vaak wordt ten onrechte aangenomen dat het aantal volken in Nederland de laatste jaren snel teruggelopen is. Dat is echter maar in beperkte mate het geval. Veel imkers slagen er in hun bestand in de zwermtijd weer op te bouwen. De nieuwe volken hebben in het eerste jaar echter weinig betekenis voor honingopbrengst of bestuiving. Het zou daarom beter zijn om te spreken van een ernstige teruggang in productievolken. Dat blijkt niet alleen uit ons eigen onderzoek maar ook uit een grote Amerikaanse studie (Van Engelsdorp e.a.).

Imkers zijn al enige jaren vertrouwd met het soms grote verlies van bijenvolken tijdens de winter, of soms al in de nazomer. Over de oorzaken bestaan verschillen van mening, en dat zal zo blijven tot het onderzoek dat in allerlei landen wordt uitgevoerd meer inzicht brengt. Deze onderzoekers – het is al vaker vermeld – werken samen in het internationale netwerk Coloss. In dit internationale netwerk wordt geprobeerd om tot onderlinge afstemming te komen en daar waar mogelijk worden gemeenschappelijke projecten opgezet. Een van de projecten die in het actieplan van Coloss een hoge prioriteit heeft kregen is het verkrijgen van betrouwbare gegevens over de omvang van de bijensterfte. Met de verzamelde gegevens worden dan, over een periode van meerdere jaren, vergelijkingen gemaakt tussen verschillende landen. Het is mijn taak om binnen Coloss een vragenlijst op te stellen die door alle deelnemende landen gevalideerd is, en wereldwijd gebruikt kan worden. Imkers kunnen deze vragenlijst invullen op http://www.beemonitoring.org. Om de betrouwbaarheid te verhogen werken in Nederland ook een aantal afdelingen (per provincie minimaal 1) mee door bij alle leden de vragenlijst af te nemen.

Als het project slaagt komen gegevens beschikbaar, die gekoppeld kunnen worden aan bijvoorbeeld klimaat- en vegetatiekaarten, om te onderzoeken of de verschillen die gevonden worden, verklaard kunnen worden door significante verschillen in klimaat of vegetatie. Hetzelfde geldt voor verschillen tussen grote en kleine imkers, of sterfte met een verdwijnziekte karakter of niet. Deelnemers kunnen zoals gebruikelijk van een aantal uitkomsten onmiddellijk kennis nemen door het bekijken van de grafieken die gelijk met het binnenkomen van de gegeven worden aangepast.

Bij deze het vriendelijke verzoek om de vragenlijst op http://www.beemonitoring.org in te vullen.
U kunt inloggen met hetzelfde wachtwoord dat u op Beefriends gebruikt(e).

Romée van der Zee
Nederlands Centrum Bijenonderzoek

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 27 gasten